2019. március 12., kedd

Medvehagymás krumplifőzelék fasírttal


A hétvégén egy rövid, kellemes forgatáson vettem részt az M2 - Petőfi TV Én vagyok itt műsora által. 
Régóta szándékosan nem vállaltam forgatást, de most mégis kivételt tettem. 

Egy egyszerű és nagyszerű ételt készítettünk. Ma este 21:30 -kor láthatjátok az M2 Én vagyok itt műsorában. 
Hagyományos fasírt készült a kamerák előtt egy majdnem hagyományos krumplifőzelékkel, amit megbolondítottunk egy kis friss tavaszi medvehagymával. A főzés apropója pedig, hogy Fasírt Kitchen néven egy remek hely nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában, ahol a legbombasztikusabb ízekben kóstolhattok fasírtokat. 

A fasírt igazán jól variálható étel. Készülhet marha, sertés vagy éppen szárnyashúsból, de még vadból is. Az utóbbi kettőre még receptet is találtok a blogon. Használhatunk friss vagy szárított fűszereket hozzá ízesíteni, akár sajtot reszelhetünk bele(jajj de szeretem), tölthetjük stefánia vagdaltként hosszú rúdban vagy angol módra készülhet scotch egg. 

Valaki zsemlemorzsát használ hozzá, valaki áztatott zsemlét vagy kenyérbelet. 
Beforgathatjuk a húsgolyókat végül zsemlemorzsába vagy ropogós panko morzsába, de én ezt nem szoktam. 
Ma az igazi klasszikus változatot készítjük el a fasírból!



FASÍRT TÖRTÉNELEM RÖVIDEN
Már az ókorban ismert volt a fűszeres vagdalthúsból készült étel. Marcus Apicius Gavius római mesterszakács és szakácskönyv-író például a kagylófasírt receptjét osztja meg könyvében.
Marcus Gavius Apicius 1. századból fennmaradt szakácskönyve szerint a rómaiak is készítettek húsgombóc tintahalból, polipból, garnéla rákból, velőből, kagylóból és természetesen húsfélékből is, csirkéből, pávából, sertésből és nyúlból is, fasírt féle ételt. Apicius szerint a legfinomabb fasírt pávából készült. Az elkészítés nagyon hasonlított a mi mai magyar fasírtunkra. Az apróra vagdalt fasírtnak való alapanyagokat összegyúrták tojással és vörösborba áztatott kenyérrel.
Az étel magyar elnevezése a német faschieren igéből, illetve a befejezett melléknévi igenevű változatából (faschiert) ered, és az ausztriai német faschiertes Fleisch (vagdalt hús) kifejezés hallatán kerülhetett be a magyar szóhasználatba. Eredeti magyar alakja a fasírozott, ami lerövidült a fasírt alakra. Maga a fasírt kifejezés német-osztrák jövevényszó (Faschiertes), amely fasírtként vagy fasírozottként honosodott meg a magyar konyhai szakszavak között. Átvétele a 19. század első felében történhetett.
A fasírtnak számtalan változata van, mérete a diónyitól, akár a klasszikus, darált húsból készült "egybefasírt", azaz a Stefánia vagdalt méretéig terjed, ami egy egyben sütött hosszúkás fasírt rolád, gyakran "őzgerinc" sütőformában sütve, a szorosan egymás mellé és a fasírtmassza közepébe helyezett főtt tojásokkal.
A vagdalt elnevezést sokan azzal magyarázzák, hogy az ételhez szükséges húst régen nem darálták meg, hanem kisebb darabokra, cafatokra vágták, vagdalták, és így készítették a húsmasszát. Mások véleménye szerint – ellentétben a fasírttal – nem kisebb húspogácsákat készítettek az összegyúrt alapanyagokból, hanem egyben megsütötték, és aztán vékony szeletekre felvágva tálalták. A legkedveltebb hazai változat a főtt tojással töltött vagdalt hús, vagyis a Stefánia vagdalt. A Stefánia-vagdalt a benne lévő főtt tojások miatt különösen húsvétkor kedvelt fasírtféleség. Magyarországon az általában apró, fasírt gombócokat ellapítják, pogácsa alakúra formázzák, tájanként zsemlemorzsában is megforgatják és forró zsírban vagy olajban megsütik. A Stefánia vagdaltat hosszúkás roládba formázzák, majd egyben megsütik a kivajazott tepsiben.
A Stefánia vagdalt eredete:
  • Stefánia belga királyi hercegnő beleszeretett a magyar földbirtokos, főrendiházi tag, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnő ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született a Stefánia vagdalt vagy másként töltött fasírtrolád is. Se szeri, se száma a „Stefánia módon” vagyis főtt tojással töltött készítményeknek. „Stefánia vagdalt”, „Stefánia rizottó”, „Stefánia felfújt”, „Stefánia fészek”. Ezeknek a főételeknek a közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában.

Elkészítési idő: 45 perc:
Hozzávalók 2 személyre: 

FŐZELÉK:
50 dkg burgonya
1/2 tk. só 
1 db babérlevél 
víz
1 kis pohár tejföl (175 g)
1 púpozott evőkanál liszt
1/2 csokor medvehagyma összeaprítva (kb. 3 ek.)
só a végső ízesítéshez
ízlés szerint egy kis ecet

FASÍRT:
50 dkg darált sertéshús
20 dkg szikkadt kenyérbél
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
5 dkg aprított vöröshagyma
1 tk. őrölt fűszerpaprika
1 tk. só
1/2 tk. őrölt fekete bors
olaj vagy zsír a sütéshez
víz a kenyér áztatásához

➽ FŐZELÉK
A főzelék készítésével kezdünk. Meghámozzuk a burgonyákat, felkockázzuk és annyi vízzel öntjük föl, hogy ellepje a feldarabolt krumplikat. 1/2 teáskanál sót adunk a főzővízhez és egy darab babérlevelet teszünk bele.

➽ Villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e krumpli, kivesszük a babérlevelet és a főzővízben a fele főtt burgonyát egy krumplitörővel összenyomkodjuk, a másik felét egészben hagyjuk.

➽ Habarást készítünk. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. A medvehagymát felaprítjuk és a habarásba forgatjuk. Mindezt gyors mozdulatokkal a főzelékalaphoz keverjük. Közepes fokozaton kb. 5 perc alatt gyakori kevergetés mellett besűrítjük a főzeléket.
Végül egy kevés sóval és tetszőlegesen ecettel ízesíthetjük a főzelékünket. 

➽FASÍRT
Fasírthoz a legjobb szikkadt kenyeret használni. A száraz külső héjat levágjuk és csak a kenyér belét áztatjuk le. Kb. 5 perc után kinyomkodjuk a leáztatott kenyérbelet és egy nagy tálba tesszük.

➽ A kenyérbélhez hozzáadjuk a darált húst, a megtisztított, felaprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikát, az őrölt fekete borsot, sót és az egész tojást. Tippként ajánlom, hogy egy kis aprított medvehagymát keverjetek a fasírtba, ha a kezetek ügyében van. Alaposan összegyúrjuk az egészet.

➽ Enyhén bevizezett kézzel könnyebb fasírtot gombócozni. Én az apró adagok híve vagyok. Jól átsülnek és igazán finomak.

➽ Bő forró olajban vagy zsírban oldalanként kb.2-2 percig sütjük a fasírtokat. Ha van otthon olajsütőtök, akkor még egyszerűbb a dolgotok.  

➽ Papírtörlőre szedjük ki a húsgolyókat, hogy a felesleges olajat felitassuk róla. Egy jó fasírt hidegen és melegen is egyaránt finom (nem hiába hidegtálakon is találkozhatunk vele).

Már csak a tálalás és a fogyasztás marad hátra!




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. március 7., csütörtök

Vadas marha zsemlegombóccal


Olyan jó néha nagy klasszikusokat elővenni. Ilyen az egyszerű és finom vadas elkészítése is. 
Bevallom sokáig csak rajongója voltam ennek az ételnek, de ma már az elkészítés sem okoz problémát. Ígérem nektek sem fog gondot okozni! 
Lássuk a receptet!

Elkészítési idő: 2,5 óra 
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg sárgarépa
25 dkg karalábé
25 dkg vöröshagyma
25 dkg zeller
10 dkg petrezselyemgyökér
4 gerezd fokhagyma
1,5 kg marhacomb
2 tk. só
őrölt fekete bors
3 ek. olívaolaj
2 dl víz + víz az esetleges hígításhoz  
4 ek. tejföl
8 ek. mustár
2 db babérlevél
4 db borókabogyó

Zsemlegombóchoz: 
2 db zsemle
1 kis csokor petrezselyem
2 db tojás 
20 dkg liszt

víz

➽ Az összes zöldséget megtisztítjuk és nagyobb! darabokra vágjuk. Fontos a nagyobb darab, mert sokáig sütjük majd a hússal együtt az egészet.

➽ Ha van egy nagy öntöttvas edényünk, akkor nyert ügyünk van, de ha nincs akkor sem kell pánikba esni. Alufóliával fedjük le az edényt. A marhacombot sózzuk, borsozzuk vékonyan és az edény aljába 3 ek. olívaolajat öntünk. Felforrósítjuk és kb. 10 perc alatt minden oldalára kérget sütünk a húsra. Ha kész, akkor félrerakjuk és a kicsit pörcös, maradék olívaolajra rakjuk feldarabolva vegyesen a zöldségeket. 

➽ Hozzáadunk a zöldségekhez 2 darab babérlevelet és 4 darab borókabogyót. A zöldségágy tetejére tesszük a megkérgesített húst és lefedve kb. 160 -180 °C-on vagy gáz sütőben kb. 3-as - 4-es fokozaton 2 órán keresztül sütjük. Érdemes hamarabb ránézni a húsra kb. 1,5 óra után, nehogy túlságosan megpiruljon az edény tartalma. 

➽ Ha elkészült a sült félretesszük tálalásig. A zöldségek közül kivesszük a babérleveleket és a borókabogyókat (ezért jó megjegyezni, hogy hány darabot raktunk bele az edénybe), majd botmixerrel összeturmixoljuk az egészet. Én már ilyenkor hozzáadom a tejfölt, a mustárt és ízlés szerint a sót. Alaposan elkeverjük az egészet és egy szűrön átpasszírozzuk az egészet. Így lesz igazán selymes, nagyobb daraboktól mentes a vadas mártásunk. Ha túl sűrűnek ítéljük a mártást, akkor vízzel vagy marhahús alaplével felengedhetjük a tetszőleges sűrűségűre. 

➽ Közben elkészítjük a zsemlegombócot. Megosztó étel és kicsit vigyázni kell az elkészítésére. Ha túl hamar vesszük ki a főzővízből nyers maradhat, ha pedig későn, akkor csúzlizhatunk vele. Nem kötelező zsemlegombócot készíteni az ételhez. Galuska vagy főtt tészta is kiváló hozzá! 

➽ A zsemlét kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és forró serpenyőben kicsit megpirítjuk. A pirítás végén frissen aprított petrezselymet adunk hozzá és levesszük a tűzről.

➽ 2 db tojásból, egy csipet sóból, 20 dkg lisztből és annyi vízből, amennyi szükséges (1-1,5 dl, de a tojások nagyságától és a liszt minőségétől függ, hogy több vagy kevesebb víz kell) galuska állagú tésztát kavarunk ki. Ebbe forgatjuk bele a megpirított zsemledarabokat és a petrezselyemzöldet.

➽ Vizes kézzel pingpong labda méretű gombócokat formázunk. Kicsit ragadós mutatvány lesz. Lobogó sós vízben kifőzzük a gombócokat nagyságtól függően kb. 10 perc alatt. 

➽ Tálaláskor a marhasültet vékony szeletekre vágjuk és kínálhatjuk külön, a mártás mellé a gombócokkal együtt. De a vadas mártásba is belerakhatjuk a sült marhahús szeleteket. Ez már mindenkinek a saját ízlésére van bízva. Ragadjatok fakanalat. Kevés munkával, nagyon finom ételt varázsolhattok akár az ünnepi asztalra. 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. március 5., kedd

Ünnepeljük együtt a Nemzetközi Palacsinta napot!


Hanci keresztlányunk palacsintaevési rituáléjának segítségével írok most egy bejegyzés a mai napról. Aki nem kívánja meg ezt a népszerű finomságot a képsorozat után annak vagy tele van a pocakja vagy immunis a palacsintára! 😊

De mi is ez a Nemzetközi Palacsintanap? 

Egészen az angolokhoz kell visszatekintenünk. A farsang időszak végét ünneplik meg az emberek ezzel a nappal. Innentől indul a 40 napos húsvéti böjt.

Általában az angolok ezt az ünnepet megtartják, de mellettük Írországban, Németországban, Ausztráliában, Új - Zélandon is ismert a Pancake Day.


"Angliában kapcsolódik hozzá egy sajátos verseny, amit talán "palacsintafutásnak" fordíthatnánk (pancake race). A hagyomány elég régre nyúlik vissza. Úgy tartják számon, hogy 1444-ben egy Olney nevű faluban (ami még ma is létezik), egy szorgos és kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Csak a harangszó juttatta az eszébe. Akkor aztán szaladhatott, hogy odaérjen! Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni: futott végig a falun serpenyőstül, palcsintástul. Ennek emlékére rendeznek ezen a napon országszerte futóversenyeket, melyen a résztvevők kötényben, serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt. A hivatalos versenyben 380 m-es pályán kell futni a versenyző kezében egy palacsintasütővel, melyben van egy palacsinta és ezalatt a táv alatt háromszor meg kell fordítani feldobva. A győztes kaphat egy csókot a "Palacsinta Harangozótól" és jutalma még egy imakönyv is a böjti elmélkedéshez."
Forrás: itt 








A palacsinta nap hagyományosan húshagyókedden van. Általában az angolszász kultúrában ismert, de manapság egyre elterjedtebb és itthon is megünnepeljük ezt. A Fővárosi Palacsinta Fesztivált most hétvégén vagyis március 8-10 között tartják az Allee bevásárlóközpont melletti gasztrosétányon. 

Ha pedig gyorsan szeretnétek elkészíteni egy kis palacsintát, akkor itt a blogon is találtok erre ötleteket úgy, mint a bazsalikomos - sós , a francia vagy éppen a különleges csípős - túrós.
 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. március 1., péntek

A hónap legjobb gasztroprogramjai - Március

 

Itt a kikelet. A nap melengető napsugarai megjelentek már. Izgalmasabbnál izgalmasabb szabadtéri programok várnak az érdeklődőkre.

03. 01. Borjog és bormarketing konferencia 2019, Budapest
Szakmai kérdésekben hasznos előadások. Regisztráció

03.01. Magyarország Cukormentes Tortái workshop, Budapest
SweetHome bloggere kalauzolásában tortasütés. Regisztráció + kurzus díja

03. 02. A tojásos tészták világa kurzus, Pécs
A Tisztatészta blog szerzőjének kiváló tésztás kurzusa. 
Regisztráció + a kurzus díja

03. 02. BalatoniKOR Gasztro Piknik, Balatonfüred
Ízelítő az egész évben nyitva tartó, minőségi Balaton környéki éttermek remekeiből. Ingyenes

03. 02. VI. Pincés-Kemencés Böllérverseny, Lukácsháza
Koncertek, 16 disznóvágás, 16 helyszínen,torkos szombat sok-sok finomsággal. Belépős

03. 01-03. Konyhakiállítás, Budapest
Konyhaberendezés, gasztronómia, programok. Belépős

03.03. Kiskertpiac - Slow gasztro market, Budapest
Sok-sok kézműves finomság a slow food mozgalom jegyében, ingyenes

03.07. Ízek harmóniája - Budapest
Ételek és italok párosításának alapjai a háromszoros magyar bajnok sommeliertől. Jelentkezés és regisztráció

03.07. Sör Sand Up, Budapest
Sörkóstolás és humor - Belépő

03.07. Tokaji Iránytű: Gasztrorandevú, Bodrogkeresztúr
Beszélgetős est a hazai gasztronómia meghatározó alakjaival

03.08. Bock borvacsora Bock Valérral, Kecskemét
Kiváló Bock borok zenével és remek ételekkel. Regisztráció és belépő

03.08. Gyengébb? Nem! Nőnapi borkóstoló a Sofitelben - Budapest
30 pincészet 100 bora közül válogathatunk majd! - Belépő

03.08. Pesti István és Hack Barnabás rendhagyó vacsoraestje - Budapest
6 tételből álló különleges vacsora. - Regisztráció + a vacsora díja

03. 08-09. Pálinka Fesztivál, Eger
Zenekarok, pálinka kóstolási lehetőségek. - Ingyenes

03. 08-10. Fővárosi Palacsinta Fesztivál, Budapest
Több, mint 100 fajta palacsinta egy helyen. Belépős

03.09. Olasz vacsoraest Gianni Annonival, Hévíz
Olasz ízek, olasz szívvel, kiváló minőségben. Foglalás és jegy

03.09. IV. Kolbászgyúró Mulatság, Tihany
Hangulatos kolbászgyúrás a Balaton mellett kóstolókkal és programokkal. Ingyenes

03.09. Alföldi Kolbász és Hurkatöltő Fesztivál, Martfű
A sportcsarnokban mindenki latba vetheti kolbász- és hurkatöltő tudását. Fellépők, zene és disznótoros ételek. Pontos program itt érhető el! - Belépőjegy

03.09. Tisztator - Böllérfesztivál, Abádszalók
Fellépők, toros finomságok, programok,nyeremények - Belépő

03.09. Mikrozöldek és saláták workshop, Szentendre
Ismerkedés a mikrozöldekkel és termesztésükkel. - Regisztráció és belépő

03.09. Borpárbaj a Nőnap jegyében, Páty
Francia - magyar borkóstoló gourmet falatkákkal a C'est la Vie kávézóban - Regisztráció + belépő

03.10. Sóvirág workshop - WAMP-Budapest
A Bazsalikom kert és a Pandarte blog szerzőivel fűszerkeverékek és fűszertartó készítés. Belépő a helyszínen fizetendő

03.12. Üljünk le egy szóra! - Vendéglátás felsőfokon - Budapest
Beszélgetés a vendéglős szakma kiemelt alakjaival a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban  - Regisztráció és belépő

03.14. 100 új fa és Slow Piknik, Graefel Major, Kétútköz
Ültess a 100 fából te is egyet és költs el velünk a friss levegőn egy Slow pikniket! - Regisztráció

03.14. Keserű Aszú - Budapest
A Hírös Gasztroszínház előadásában szórakoztató bemutató, borkóstoló és sajttál. - Belépőjegy

03.14-17. X. Toros Pálinkafesztivál, Szeged
Húsipari kistermelők, pálinkafőzők, gasztrokiállítók, programok - Ingyenes

03.15-17. Márciusi Gasztromustra - Siófok
Kézműves kirakodóvásár Siófokon sok-sok termelői finomsággal. Ingyenes


03.16-17. Csokoládé és édességfesztivál, Tata
Igazi Gombóc Artúr program. Csokoládé minden mennyiségben. Belépős.

03. 16-17. Családi csokinapok, Kecskemét
Csokoládé, gyermekprogramok - Ingyenes 

03. 18-24. DiningCity Országos Étteremhét, Magyarország
A résztvevő éttermek kedvező áru 3 fogásos menükkel készülnek. Általában 3900 Ft (vannak 4900 Ft és 5900Ft-ért is). - Regisztráció + a menü díja

03.20. Macaron nap, Budapest
Az apró édes francia macaronokról szól minden. - Belépőjegy

03. 22 - 23. Inspiráló vegán hétvége Steiner Kristóffal, Kéthely
A Kristinus Borbirtokon remek hétvégét tölthetnek el a vegán ételek szerelmesei. Könyvbemutató, vegán gasztrokaland, jóga, kerekasztalbeszélgetés - Regisztráció és belépő

03.23. Női Vonal - Tállya
Gasztroszínház, kiváló borok, mádi sajtok, fergeteges hangulat. - Belépőjegy

03. 22-24. Felszáll a füst! - Badacsony
BBQ, kiváló ételek és hangulat minden mennyiségben a Balatonnál
regisztáció és belépő

03.23. BalatoniKÖR Gasztro Piknik, Köveskál

Éttermek, borászatok, cukrászdák mutatják be igényes kínálatukat, melyet bátran meg is kóstolhatunk. Ingyenes

03.23. Tokaji Március Nagykóstoló - Budapest
Az év legnívósabb tokaji kóstolója 60 borászattal, borkóstolóval, mesterkurzusokkal. Regisztráció és belépő

03.29. A kenyér illata, Palkonya
Főszereplők a kovász és a kenyér. Kenyérsütés, kóstolás, tanulás a legjobbaktól!

03.30. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Viszák
Tündérkert néven ismert őshonos gyümölcsfákat tömörítő kert most ünnepli 10 éves születésnapját. Kemencés sütés, pajtaszínház, közös oltás.

03. 30-31. Hungarikum piknik, Eger

Hagyományos gasztronómia a Szépasszony völgyben, a Helyi ízek utcája, kóstolás, programok. - Részben belépő/regisztráció

Kellemes szórakozást kívánok! 

2019. február 28., csütörtök

Az évszak legjobb receptjei - Tél


 Lassan kopogtat a jó idő. Várom a tavaszt, de először is szeretném a téli időszakot egy TOP 3-as válogatással lezárni. 
Nézzük meg, hogy mely receptek voltak a kedvenceitek ebben az időszakban. 

1. 
Az egész úgy kezdődött, hogy Encitől, az egyik kedves "blogbarátosnémtól" kaptam egy hatalmas doboz iráni sáfrányt. Örök hálám ezért. Karácsonyi időszakot tekintve pedig éppen jókor, mert valami különlegességet varázsoltam belőle az asztalra. Ezek pedig a sáfrányos szűzérmék voltak. Abszolút favorit lett a körötökben, kedves Olvasóim!

2. 
Életemben nem gondoltam volna, hogy a szilveszteri kemencés malacsütés ekkora kuriózum lesz. Pedig de! A rövid leírás során elolvashattátok, hogy mi hogyan készítettük el ezt a finomságot a család, a rokonok és a barátok nagy-nagy örömére. 

3.
Márti nővéremnek van egy iszonyatosan jó receptje. Citromos álom a neve és a maga fanyar, puha, krémes formájával mindenkit levesz a lábáról. Örök hála, hogy ezt a desszertet bevezette Márti a családi köztudatba. Imádom! 

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 


A legismertebb burgonyák


Minden háztartásban megtalálható a burgonya. Rengeteg változat létezik belőlük. Számtalan néven ismerjük ezt a zöldséget: krumpli, pityóka, krompér, földialma, gruja, svábtök, földitök, kolompér... Biztosan ti is tudnátok folytatni a saját tájnyelvi változatával. 

SZÁRMAZÁSA:
Amerika őslakossága, Chile,Mexikó, Peru környékén már több, mint 5000 éve termesztik, Európába pedig a nagy hódítások során jutott el 1540-es évek környékén spanyol és portugál kereskedők által.
Hazánkban a burgonya elterjedése az 1770-es évekre tehető, amikor is II. József ingyen osztogatott vetőgumokat a Felvidéken az emberek között és adókedvezménnyel támogatta a termelőket.

LEÍRÁSA:
(50–90 cm) magasra növő, lágy szárú növény. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó(ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50–60 cm mélyre hatolnak le. Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó. A föld feletti zöld részei méreganyagot (szolanint) tartalmaznak. Forrás: Wikipédia

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI:
Kizárólag a gumókat használjuk fel.

FELHASZNÁLÁS:
A gasztronómia területén szinte minden formában előfordul: készíthetjük sütve, főzve, rakott változatban, levesnek, pürésítve... Mezőgazdaságban sertések takarmányozására is használják a krumplit. 
Magas keményítőtartalma miatt krumplicukrot vonnak ki belőle, amely alkohollá alakítható, régebben szeszgyártás alapanyaga volt.
A keményítőtartalom miatt az élelmiszeripar szerves része. Sőt még a gyógyszeriparban is felhasználják.

VITAMINOK:
A, B, C vitamint, kalciumot, vasat, káliumot, folsavat, cinket tartalmaz a burgonya.
A C vitamin fele főzéskor sajnos megsemmisül. 
100 g nyers krumpli 85 kcal-t tartalmaz. 


ÉRDEKESSÉG: 
Tudtátok, hogy a legnagyobb burgonyatermesztő Oroszország, India, Kína, Lengyelország, Németország és Hollandia?
Hollandiában nem lehet elmenni a burgonya és a belőle készült ételek mellett ezt már magam is tapasztaltam. A fotón különböző fajta apróbb és nagyobb krumplikat láthattok.
A régi holland konyha egyet jelentett rengeteg burgonyával, sajttal és káposztával. Kellett a laktató, energiát adó, gyorsan elkészülő és könnyen tárolható étel a halászoknak. A kemény, hideg telek és az időjárás viszontagságai is megkövetelték a tartalmasabb ételeket. Még Van Gogh is festett egy képet Krumplievők címmel.
Igazi holland ételt nagyon nehéz kapni, de nem lehetetlen. Tradicionális egytálételük a hutspot met klapstuk, mely burgonyából, sárgarépából, húsból készül. Vagy a stamppot van zurkool en worst, amely tört burgonyával és kolbásszal kevert savanyú káposzta.
De Hollandiában szinte mindenhol kapni sült hasábburgonyát tölcsérbe töltve. Friet vagy patat néven a legismertebbek és akár a piacon, akár Amszterdam szívében, de még a kisvárosokban is, lásd Zwolle (kapható. Ez olyan, mint Bécsben a Würstelstand, minden társadalmi réteg megtalálható egy-egy "sült kurumplizónál"
Kérhetjük majonézzel, satay szósszal (földimogyorós öntet), majonézzel és hagymával, sajttal, ketchuppal és még számtalan változatban. Egyszerűen mennyei. Ha pedig egy boltba betértek, akkor mindenképpen vásároljatok krumplisalátát, mert eszméletlenül finoman készítik el ezt az egyszerű fogást és csupán néhány Euro. 
De nehéz ellenállni egy jó kis töltött burgonyának is!





MIT JELENT A CSOMAGOLÁSON AZ A,B,C JELÖLÉS?

A főzés típusa szerinti csoportosítást takarja.

"A" főzési típus: 
Nem szétfőző burgonya. Egyben szilárdan egyben marad a gumó. Kiváló saláta alapanyag. De rakott krumpli is készíthető belőle sok más mellett. 
Legismertebb: a somogyi kifliburgonya, francia Amandine, Agata, Cherie

"B" főzési típust:
Vegyes felhasználású burgonya. Kissé szétfővő. Süthetjük és főzhetjük.
Legismertebb: Kleopátra, Desiree, Balatoni Rózsa

"C" főzési típus: 
Sütnivaló, enyhén szétfővő burgonya.
Legismertebb: Agria, Százszorszép, White Lady 


A 7 "legismertebb" burgonyát gyűjtöttem egy csokorba ebben a bejegyzésben. 
Vagy nem is burgonya mind? Erre választ kaptok hamarosan! 
Elég szubjektív válogatás néhány különlegességgel. Lássunk is hozzá!

AGRIA
Kiváló sütni való burgonya. Sárga héj, sárga belső és kerekded/ ovális forma jellemzi. Enyhén lisztes. Jól tárolható. 


AMANDINE

Igazi ínyencek, gasztrorajongók teljesen megszállottjai ennek a francia burgonyának. Kiváló salátákba vagy éppen ínyenc rakott krumplinak, esetleg gratinnak. Kiemelkedően jó ízűnek tartják a szakemberek, kissé dióra hajaz.
A külseje fényes, sárga és szinte egyformák a gumók. Itthon a METRO-ban lehet a legkönnyebben hozzájutni. Az éttermek előszeretettel használják ezt a típust. 



BELLAROSA

Rózsaszínes héj, ovális, nagy gumók. A piacokon, nagyobb boltokban a legtöbbször ezzel a fajtával találkozunk. Igen korán terem. Jól tárolható. Sütni és főzni is jó.
Recept: 


BALATONI RÓZSA

Kellemes ízvilág, vékony, vöröses héj, ovális alak. Vegyesen használható sütni és főzni is remek.  


LILA BURGONYA

Most pedig jöjjön néhány érdekesség. A lila burgonyát egyre több helyen lehet megvásárolni. Több fajtája létezik. Az egyik legismertebb a svájci kék. Főzőideje azonos a többi krumplival. Süthetjük, főzhetjük. Nagyon mutatós zöldségchipsek készülhetnek belőle, de desszertként, nudliként és még szilvás gombócként is igazán különleges. Krémleves is készülhet belőle.  


CSICSÓKA

Itt az első kakukktojás. A csicsókát sokan cukorbetegek részére ajánlják a burgonya helyettesítőjeként. De kevesen tudják, hogy nem a burgonyafélék családjába tartozik, hanem a fészkesvirágúak családjába tartozó, gumós, évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából került Európába a 17 század elején. A gumók szürkés sárgás héjúak, 5-20 cm nagyságúak, hosszúkásak, belseje pedig fehér színű.
Édesebb íz, nagyobb rosttartalom, gátolja a szénhidrátok felszívódását. Keményítőt igen keveset tartalmaz.  Nagyon kedvező beltartalmi értéke van. 
Nyersen, salátában, főzve, turmixolva, sütve is elkészíthető.


ÉDESBURGONYA

A másik részben kakukktojás, mivel a szulákfélék családjába tartozik. Korábban már egy részletesebb bejegyzést olvashattatok az édesburgonyáról a blogon.
Igazán közkedvelt a reformétkezésben. Minden készíthető belőle, úgy mint a burgonyából. Cukorbetegek is fogyaszthatják az összetétele miatt és könnyen beilleszthető diétás étkezésekbe is. 
Több színben létezik. Lehet sárga, lila, narancssárga. Az óriási gumókat tölthetjük, főzhetjük, süthetjük. Igazán ízletesek. Hűvös helyen jól tárolható.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2019. február 27., szerda

Mit főzzek ma?



 Nagyon sokszor felmerül otthon, hogy mit főzzek ma. Nálunk is így működik és meguntam az állandó töprengést. A telefonomon írtam egy listát, amelyben a leggyakrabban készülő ételek kerültek fel. Természetesen ennél jóval több finomság készül a konyhánkban. A Facebook oldalon meséltem nektek erről a listáról és nagyon sokan kértétek, hogy tegyem közzé. Folyamatosan bővíteni fogom ezt a kis gyűjteményt és amit tudok belinkelek majd a blogról.
Kövessétek és inspirálódjatok a saját ízlésetek szerint!


LEVES
paradicsom
zellerkrémleves
hagymakrémleves
gulyásleves
palócleves
bableves
almaleves
zöldbableves
gyümölcsleves
húsleves (vad és tyúk, marha vagy sertéscsont)
karfiolleves
gombakrémleves
karalábéleves
zöldborsóleves
ragulevesek (tejszínes, tárkonyos, vadragu)
gombócleves
fülesleves
halászlé
tojásosleves
pörkölttarhonya leves
zöldségleves
meggyleves
kovászosuborka krémleves

FŐZELÉKEK/ KÖRETEK
cukkini
tök
bab
lencse
szárazbab
zöldborsó
sárgaborsó
paradicsomos káposzta
paradicsomszósz
spenót
krumpli/ medvehagymás krumpli
zöldséges/hagymás/sima tört krumpli
sült krumpli/zöldségek
egészben sült karfiol
sült répa
párolt káposzta
besameles brokkoli/kel/karfiol
rizs/ rizibizi
kuszkusz/zöldséges kuszkusz
bulgur
quinoa


SALÁTÁK/ HIDEGTÁLRA KIEGÉSZÍTŐK
burgonya
kukorica
cékla-alma
rizssaláta
káposzta
görög
lencse
joghurtos fejessaláta
francia
vegyes idénysaláta
kaszinótojás
sonkatekerecs
Márti sajttekercse
gravlax

TÉSZTÁK
bolgonai
lasagne
soksajtos
cukkinis-baconos
kuszkusz egytál
káposztás
krumplis
túrós
grízes
rakott tészta
vargabéles
sajtos tészta

SÜLT/KELT/FŐTT TÉSZTÁK
fánk
pizza
panzerotti
lángos
aranygaluska
palacsinta
császármorzsa
túrógombóc
szilvásgombóc
nudli
szalvétagombóc
derelye
kovászos kenyérlepény

GYORS DESSZERTEK
friss gyümölcsök
brownie
túróslepény
puding
tiramisu
muffin
rétes
tarte tatin
poharas süti

RAKOTT ÉTELEK
rakott kel
krumpli
tészta
bab
brokkolis-krumplis hús
karfiol
sajtos rakott hal
sajtos-tejszínes csirke
rakott csirke
muszaka
rakott cukkini

HÚSOK- SERTÉS
hurka-kolbász
tejfölös hús
szűzérmés bruscetta
lecsós/ sáfrányos szűzpecsenye
sült oldalas, csülök, karaj
brassói
pásztor pite
rakott húsok
rántott/töltött húsok
fasírt/ töltött
rizses hús
kolbásszal töltött karaj
hamburger
töltött tök, sütőtök, cukkini…
grillhúsok
tejes-fokhagymás karaj
dinsztelt máj
paradicsomos húsgombóc
töltött paprika
pásztorpite

HÚS - SZÁRNYAS
mátrai borzaska
rántott hús
baconbe tekert máj
csirkemell tekercs
sült csirkecombok
sóban sült csirke
dinsztelt csirkemáj
rakott csirkemell
zöldséges egytál
sült kacsa/ kacsacomb/kacsamell
zacskóban sült csirke
zöldborsós ragu
tex-mex pulyka

HÚS – MARHA
steak
töltött hamburger
muszaka
beauf burginon
pörkölt
szójaszószos egytál
sültek
marhapofa
vadas marhacomb

HÚS – HAL
rakott sajtos hal
rántott hal
sült pisztráng
sült garnéla magában vagy salátában
gravlax
paella
sült lazac
roston sült halak
harcsapaprikás

HÚS – EGYÉB
sült birka
kecske vagy birkapörkölt
sült nyúl
vadak
vadraguk

REGGELIK
lángos
rántotta
tükörtojás
bundás kenyér
croque monseniour
meleg szendvics
sütős szendvics
virsli
kencék
felvágottak
sajtok

KÉSZEN VÁSÁROLT ÉTELEK
Érdemes ezeket a termékeket is összeírni legyen az salátakeverék, félkész termékek stb. 

A VÉSZTERV
Legyen talonban egy-egy étterem, pizzéria, vendéglő telefonszáma, ha gyorsan akár egy sültes tálra vagy egy finom pizzára van szükség. Ezek legyenek megbízható, állandó minőséget nyújtó szolgáltatók.