A legismertebb burgonyák


Minden háztartásban megtalálható a burgonya. Rengeteg változat létezik belőlük. Számtalan néven ismerjük ezt a zöldséget: krumpli, pityóka, krompér, földialma, gruja, svábtök, földitök, kolompér... Biztosan ti is tudnátok folytatni a saját tájnyelvi változatával. 

SZÁRMAZÁSA:
Amerika őslakossága, Chile,Mexikó, Peru környékén már több, mint 5000 éve termesztik, Európába pedig a nagy hódítások során jutott el 1540-es évek környékén spanyol és portugál kereskedők által.
Hazánkban a burgonya elterjedése az 1770-es évekre tehető, amikor is II. József ingyen osztogatott vetőgumokat a Felvidéken az emberek között és adókedvezménnyel támogatta a termelőket.

LEÍRÁSA:
(50–90 cm) magasra növő, lágy szárú növény. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó(ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50–60 cm mélyre hatolnak le. Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó. A föld feletti zöld részei méreganyagot (szolanint) tartalmaznak. Forrás: Wikipédia

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI:
Kizárólag a gumókat használjuk fel.

FELHASZNÁLÁS:
A gasztronómia területén szinte minden formában előfordul: készíthetjük sütve, főzve, rakott változatban, levesnek, pürésítve... Mezőgazdaságban sertések takarmányozására is használják a krumplit. 
Magas keményítőtartalma miatt krumplicukrot vonnak ki belőle, amely alkohollá alakítható, régebben szeszgyártás alapanyaga volt.
A keményítőtartalom miatt az élelmiszeripar szerves része. Sőt még a gyógyszeriparban is felhasználják.

VITAMINOK:
A, B, C vitamint, kalciumot, vasat, káliumot, folsavat, cinket tartalmaz a burgonya.
A C vitamin fele főzéskor sajnos megsemmisül. 
100 g nyers krumpli 85 kcal-t tartalmaz. 


ÉRDEKESSÉG: 
Tudtátok, hogy a legnagyobb burgonyatermesztő Oroszország, India, Kína, Lengyelország, Németország és Hollandia?
Hollandiában nem lehet elmenni a burgonya és a belőle készült ételek mellett ezt már magam is tapasztaltam. A fotón különböző fajta apróbb és nagyobb krumplikat láthattok.
A régi holland konyha egyet jelentett rengeteg burgonyával, sajttal és káposztával. Kellett a laktató, energiát adó, gyorsan elkészülő és könnyen tárolható étel a halászoknak. A kemény, hideg telek és az időjárás viszontagságai is megkövetelték a tartalmasabb ételeket. Még Van Gogh is festett egy képet Krumplievők címmel.
Igazi holland ételt nagyon nehéz kapni, de nem lehetetlen. Tradicionális egytálételük a hutspot met klapstuk, mely burgonyából, sárgarépából, húsból készül. Vagy a stamppot van zurkool en worst, amely tört burgonyával és kolbásszal kevert savanyú káposzta.
De Hollandiában szinte mindenhol kapni sült hasábburgonyát tölcsérbe töltve. Friet vagy patat néven a legismertebbek és akár a piacon, akár Amszterdam szívében, de még a kisvárosokban is, lásd Zwolle (kapható. Ez olyan, mint Bécsben a Würstelstand, minden társadalmi réteg megtalálható egy-egy "sült kurumplizónál"
Kérhetjük majonézzel, satay szósszal (földimogyorós öntet), majonézzel és hagymával, sajttal, ketchuppal és még számtalan változatban. Egyszerűen mennyei. Ha pedig egy boltba betértek, akkor mindenképpen vásároljatok krumplisalátát, mert eszméletlenül finoman készítik el ezt az egyszerű fogást és csupán néhány Euro. 
De nehéz ellenállni egy jó kis töltött burgonyának is!





MIT JELENT A CSOMAGOLÁSON AZ A,B,C JELÖLÉS?

A főzés típusa szerinti csoportosítást takarja.

"A" főzési típus: 
Nem szétfőző burgonya. Egyben szilárdan egyben marad a gumó. Kiváló saláta alapanyag. De rakott krumpli is készíthető belőle sok más mellett. 
Legismertebb: a somogyi kifliburgonya, francia Amandine, Agata, Cherie

"B" főzési típust:
Vegyes felhasználású burgonya. Kissé szétfővő. Süthetjük és főzhetjük.
Legismertebb: Kleopátra, Desiree, Balatoni Rózsa

"C" főzési típus: 
Sütnivaló, enyhén szétfővő burgonya.
Legismertebb: Agria, Százszorszép, White Lady 


A 7 "legismertebb" burgonyát gyűjtöttem egy csokorba ebben a bejegyzésben. 
Vagy nem is burgonya mind? Erre választ kaptok hamarosan! 
Elég szubjektív válogatás néhány különlegességgel. Lássunk is hozzá!

AGRIA
Kiváló sütni való burgonya. Sárga héj, sárga belső és kerekded/ ovális forma jellemzi. Enyhén lisztes. Jól tárolható. 


AMANDINE

Igazi ínyencek, gasztrorajongók teljesen megszállottjai ennek a francia burgonyának. Kiváló salátákba vagy éppen ínyenc rakott krumplinak, esetleg gratinnak. Kiemelkedően jó ízűnek tartják a szakemberek, kissé dióra hajaz.
A külseje fényes, sárga és szinte egyformák a gumók. Itthon a METRO-ban lehet a legkönnyebben hozzájutni. Az éttermek előszeretettel használják ezt a típust. 



BELLAROSA

Rózsaszínes héj, ovális, nagy gumók. A piacokon, nagyobb boltokban a legtöbbször ezzel a fajtával találkozunk. Igen korán terem. Jól tárolható. Sütni és főzni is jó.
Recept: 


BALATONI RÓZSA

Kellemes ízvilág, vékony, vöröses héj, ovális alak. Vegyesen használható sütni és főzni is remek.  


LILA BURGONYA

Most pedig jöjjön néhány érdekesség. A lila burgonyát egyre több helyen lehet megvásárolni. Több fajtája létezik. Az egyik legismertebb a svájci kék. Főzőideje azonos a többi krumplival. Süthetjük, főzhetjük. Nagyon mutatós zöldségchipsek készülhetnek belőle, de desszertként, nudliként és még szilvás gombócként is igazán különleges. Krémleves is készülhet belőle.  


CSICSÓKA

Itt az első kakukktojás. A csicsókát sokan cukorbetegek részére ajánlják a burgonya helyettesítőjeként. De kevesen tudják, hogy nem a burgonyafélék családjába tartozik, hanem a fészkesvirágúak családjába tartozó, gumós, évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából került Európába a 17 század elején. A gumók szürkés sárgás héjúak, 5-20 cm nagyságúak, hosszúkásak, belseje pedig fehér színű.
Édesebb íz, nagyobb rosttartalom, gátolja a szénhidrátok felszívódását. Keményítőt igen keveset tartalmaz.  Nagyon kedvező beltartalmi értéke van. 
Nyersen, salátában, főzve, turmixolva, sütve is elkészíthető.


ÉDESBURGONYA

A másik részben kakukktojás, mivel a szulákfélék családjába tartozik. Korábban már egy részletesebb bejegyzést olvashattatok az édesburgonyáról a blogon.
Igazán közkedvelt a reformétkezésben. Minden készíthető belőle, úgy mint a burgonyából. Cukorbetegek is fogyaszthatják az összetétele miatt és könnyen beilleszthető diétás étkezésekbe is. 
Több színben létezik. Lehet sárga, lila, narancssárga. Az óriási gumókat tölthetjük, főzhetjük, süthetjük. Igazán ízletesek. Hűvös helyen jól tárolható.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések