Albert Cuyp Markt- Amszterdam piaca


A holland fővárosban járva kihagyhatatlan úti cél az Albert Cuyp szabadtéri piac. Pazar környéken található, igazi központi vénája a városnak. Rengeteg kreatív üzlet és egyedi vendéglátóhely nyílt itt. 
A hét hat napján várják az árusok a vásárlókat sok-sok kóstolóval, érdekességgel és remek árakkal. 
A piac különlegessége, hogy a szabad ég alatt helyezkedik el az Albert Cuypstraaton végig és így beírhatta magát Európa legnagyobb piacaként a könyvekbe. 260 árusítóhelyen a legkülönfélébb portékákkal találkozhatunk mint például az óriási élő olívafától kezdve, a fapapucs mamuszon át, a tradicionális füstölt angolnáig. 
Izgalmasan hangzik már így első hallásra is ez a sokszínűség!
A legszebb, hogy ez nem egy "kirakat piac", amely az idelátogatóknak szól, hanem a helyiek is itt vásárolnak. 

A piac a nevét Albert Cuyp 17. századi holland festőről kapta, aki a holland aranykorban alkotott. Leginkább tájképeiről,vadászjeleneteket és csatákat ábrázoló festményeiről vált híressé.

1905-ig kaotikus és szabályozatlan volt a kereskedés itt, így elrendelték, hogy piacot hoznak létre hetente egyszer szombati napon az esti órákban. Majd olyan sikeres lett az ötlet, hogy 1912-ben nappali nyitva tartással heti 6 napon keresztül hivatalosan is működhetett a piac. Az egész utcát lezárták mind a tömegközlekedés, mind pedig az autós közlekedés elől, így kellemesen lehet sétálni, válogatni.

Beszéljünk arról, hogy mit is szerezhetünk be ezen a helyen. Szinte szó szerint mindent. Friss zöldségeket, gyümölcsöket, sőt kimondottan egzotikus gyümölcsökre specializálódott stand is található. Érdemes az árakat is megfigyelni. Sok-sok minden a hazai árak töredéke és a minőség pedig hihetetlenül jó. 







Egy rövid kitérőt tennék a zöldségek terén. Hollandiában nem lehet elmenni a burgonya és a belőle készült ételek mellett. A fotón különböző fajta apróbb és nagyobb krumplikat láthattok.
A régi holland konyha egyet jelentett rengeteg burgonyával, sajttal és káposztával. Kellett a laktató, energiát adó, gyorsan elkészülő és könnyen tárolható étel a halászoknak. A kemény, hideg telek és az időjárás viszontagságai is megkövetelték a tartalmasabb ételeket. Még Van Gogh is festett egy képet Krumplievők címmel.
Igazi holland ételt nagyon nehéz kapni, de nem lehetetlen. Tradicionális egytálételük a hutspot met klapstuk, mely burgonyából, sárgarépából, húsból készül. Vagy a stamppot van zurkool en worst, amely tört burgonyával és kolbásszal kevert savanyú káposzta. Bővebben a helyi ételekről ezen az oldalon kaptok információt! Hiteles és részletes képet kaptok a leggyakoribb ételekről!
De Hollandiában szinte mindenhol kapni sült hasábburgonyát tölcsérbe töltve. Friet vagy patat néven a legismertebbek és akár a piacon, akár Amszterdam szívében, de még a kisvárosokban is, lásd Zwolle (ez majd egy következő bejegyzés lesz) kapható. Ez olyan, mint Bécsben a Würstelstand, minden társadalmi réteg megtalálható egy-egy "sült kurumplizónál"
Kérhetjük majonézzel, satay szósszal (földimogyorós öntet), majonézzel és hagymával, sajttal, ketchuppal és még számtalan változatban. Egyszerűen mennyei. Ha pedig egy boltba betértek, akkor mindenképpen vásároljatok krumplisalátát, mert eszméletlenül finoman készítik el ezt az egyszerű fogást. 




Emellett ruhák, rengeteg textilárus, virágüzlet is működik. Tulipánhagymát szinte kötelező hozni. Továbbá ami éppen szükséges a konyhába, például friss hal, csirke vagy éppen marhahús és az elmaradhatatlan sajt millió fajta formában és kiszerelésben. Rengeteg lehet kóstolni. Roppant közvetlenek az árusok. Örömmel beszélgetnek és mesélnek portékáikról. 
Több lakberendezési boltot is találhattok az árusok között és még egy nagyon jól felszerelt konyhai kiegészítőket kínáló olcsó boltot.









És megérkeztünk a legfontosabb ponthoz. Ha valaki végigsétál a piacon, szinte az összes holland street foodot végigkóstolhatja a heringtől kezdve, a frissen készített stroopwaffelen át, egészen a az apró palacsintához hasonló poffertjesig csupán néhány euróból. A heringet a hollandok általában nyersen fogyasztják egy kis hagymával és savanyú uborkával. De akár kis kiflikbe is beletöltik. Nagyon finom érdemes kipróbálni. Rengeteg árusnál kicsi holland zászló jelöli a tradicionális ételeket. Ilyen a hering mellett a képen látható kibbeling, vagyis sült hal falatkák, amely régen a tőkehal fejéből készült, manapság pedig már az egész tőkehalból. Egy kis majonéz dukál hozzá. 





Igazi muntikulti piac, mert a török, a marokkói, surinámi (egykor Holland Guyana Dél-Amerika északi részén) és egyéb más népek konyhájának alapanyagai vagy éppen ételei megtalálhatóak itt. Már csak ezért is érdemes megkóstolni egy-egy autentikus finomságot vagy éppen a szemünket legeltetni az elkészítésükön. 
A holland gyarmatosítások során rengeteg különféle náció került ide, mert az ország mindig nyitott volt az idegen nemzetek felé. Manapság igazán különleges kevercs alakult ki Hollandiában, így a gasztronómiára is nagy hatással van. A piacon különféle fűszerek, egy-egy nép főzéshez használt eszközei is megtalálhatóak. Különleges szerepet tölt be az ázsiai konyha.



Rengeteg fotót készítettem és nagyon nehéz válogatni közülük. Próbálom a lehető legtöbbet megosztani veletek egy-egy kis okossággal megfűszerezve. Így ti is beleláttok egy kicsit az amszterdami februári piac életébe és kínálatába. Szárított gyümölcs, olívabogyó, különféle tapasok


A stroopwafelről kicsit bővebben olvashattok itt a blogon.  Rudi's Original Stroopwafel standját jó szívvel merem ajánlani. Frissen készül a vásárló előtt a mennyei ostyalap, amely között karamellás szirup van.  Egyszerű, de érdekes története van az édességnek.
1,5 EUR-ba kerül a legkisebb változat, de helyenként változhat.   
 

Szárnyast, leginkább csirkét lehet kapni. Érdekes, hogy egy helyen megvásárolható a sült és a nyers változat is, sőt pácoltan is kaphatóak a csirkerészek. Akik pedig a sült csirkét helyben szeretnék elfogyasztani, úgy a standnál található asztalkánál megteheti. Gyönyörű sárga színű kukoricán nevelt combokat is vásárolhatunk. Nézzétek meg a fotókat.



Az egyik legnagyobb kedvencem a halárusok szekciója (vishandel). Szinte minden országban szemügyre veszem ezeket a szemet gyönyörködtető standokat. Mindent, szó szerint szinte mindent megkaphat itt az ember. Legyen szó oszrigáról, tengeri herkentyűkről, tengeri halakról, sőt füstölt halakról. Itt ki kell emelnem egy igazi holland specialitást, vagyis a gerookte paling-ot vagyis a füstölt angolnát. Az első fontón is ezeket az angolnákat láthatjátok. De mondok még jobbat. A reptéren is lehet vákuum csomagolásban kapni Óriási jégágyon pihennek a friss fogások és ebből válogathatnak az ínyencek.   
 

Végül jöjjön az, ami Hollandiában kihagyhatatlan és akár a belvárosban, akár a piacon megtalálható. Ez pedig nem más, mint a KAAS vagyis a sajt. Az igazi ínyencek minél idősebb, régebbi sajtot választanak, de a lényeg, hogy minél több fajtát próbáljunk ki. Kimondottan kóstoló tálakat is lehet vásárolni. Az üzletekben pedig mindenből érdemes kóstolni. Senki sem fog rosszalló pillantásokat vetni rátok ezért. A sajtokról majd egy külön bejegyzésben részletesen írni fogok nektek. 
A legkülönfélébb ízesítéseket találhatjátok a felhozatalban legyen szó levendulásról, szarvasgombásról vagy éppen pestosról. 
A leghíresebb holland sajt a Gouda, ezt követi az Edami, majd a Leerdammer. 



Kihagyhatatlan célpontja egy igazi gasztrorajongónak az Azlbert Cupy Markt, ha meg akar ismerkedni a holland finomságokkal. 
Kellemes kulináris kalandozást kívánok!

Manapság





Cím: Albert Cuypstraat 1073BD Amsterdam
Web:https://albertcuyp-markt.amsterdam/?lang=en
Nyitva: H-Szo 9:00 -17:00
Egy régi kép a piacról a helyi étkezde dekorációjaként

Népszerű bejegyzések