Stroopwafel - Hollandia legnépszerűbb édessége Amszterdamban



Hollandiában járva egy édesség szinte kikerülhetetlen. Ez a stroopwafel, melyet piacon frissen készítve, boltban díszcsomagolásban és elegáns üzletben különféle ízesítésben is megvásárolhatunk. 
 
Eredetileg siroopwafel szóból alakult ki a jelenlegi forma, amely szirupos ostyát jelent. 
Ez két vékony kör alakú ropogós, gofri szerű ostya, amelyet karamellás töltelékkel ragasztanak össze.  Nagyon-nagyon finom.
Mára már ezt az egyszerű édességet sokféleképpen díszítik hol csokoládéba mártják, hol színes cukrokkal teszik látványossá.  

Utazzunk vissza az időben egészen 1784-ig Gouda városába. A történet szerint egy goudában élő pék maradék alapanyagokból egy kekszet készített, melyet beborított karamellsziruppal. A szegények csemegéjeként indította pályafutását ez az édesség, hisz csupán néhány alapanyagból igazi finomságot tehettek az asztalra. 

Igazi teasüteményként aposztrofálhatjuk ezt a desszertet, hisz úgy melegítik fel a stroopwaffelt otthon az emberek, hogy egy bögre forró tea vagy éppen kávé tetejére helyezik és hagyják átmelegedni. Így a karamellás töltelék újra folyós állapotú lesz. 


Általában 10 cm átmérőjűek ezek a finom korongok, de ahogyan a fotón is láthatjátok helyben sütött változatban akár óriás 20 cm átmérőjű finomságot is választhatunk.
Általában 10 vagy 12 darabos kiszerelésben árulják a stroopwafeleket. Az amszterdami piacon vagyis az Albert Cuyp Markton sétálva több árust is felfedezhetünk, aki friss édességet készít, de közülük kiemelkedik a 182-es helyen található Goudsche Siroopwafel névre hallgató, akik tradicionális családi recept alapján készítik ezeket a finomságokat. 
Ezeket a standokat messziről ki lehet szúrni, ha másért nem, akkor a kellemes édes karamellás illat biztosan oda fogja csábítani az embert. A lenti fotón éppen az én stroopwafelem készült! Természetesen érdemes fémdobozba rejtett ostyákat ajándékba hazahozni, mert páratlanul finomak. Itthon az Aldi kínálatában is lehet kapni stroopwafelt, az ízes hasonló, mint a holland testvéréé.

























Még egy kis érdekességgel szeretnék nektek szolgálni. A stroopwafel készítésekor különféle morzsa vagy nyesedék marad. Ezt stroopwafelstukjes (stroopwafel darabok) vagy koekkruimels (sütimorzsa) néven árusítanak tovább. Általában süteményalapokat készítenek belőle vagy éppen desszerteket dekorálnak vele, de valaki csak úgy apránként elnassolgatja. Ezen a fotón jól látszik, hogy miről is beszélek. 
 


Vegyük az irányt Amszterdam belvárosa felé. Itt sem kell lemondani a mennyei stroopwafelről, sőt igazán extra változatokat is kóstolhatunk. A van Wonderen Stroopwafels 5 üzlettel működik a belvárosban. Hosszan kígyózó sorokról könnyen felismerhetőek.


Hívogató kirakatának igazán nehéz ellenállni. Meg is mutatom, hogy miért. A piachoz képest itt ilyen sok fajta ízesítésben kóstolhatjátok a holland édességet. Két méretben kaphatóak az ízletes korongok. Nagyon sokan vásárolnak belőle egy-egy darabot és a környező csatornáknál készítenek egy-egy trendi fotót a hagyományos finomságot. De bármelyik élelmiszerboltba betérve beszerezhettek egy-egy csomagot belőle. Tesztelgessétek a helyi ízeket csupán 1-2 EUR befektetéssel. 







Cím: Kalverstraat 190.
1012 XH Amsterdam centrum
Nyitva: H-V 10:00 - 20:00
Web: https://www.vanwonderenstroopwafels.nl/




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések