Mindennapi bevásárlás Amszterdamban - Albert Heijn és Dirk van den Broek



Ha átlépjük az országunk határát, akkor minden alkalommal valamilyen nagy kalandba vágunk! Új embereket ismerünk meg, új helyszíneket, érdekes múzeumokat, nevezetességeket fedezünk fel. De soha ki nem hagynám a mindennapi körutakat sem. Egy piacra mindenképpen betérek, egy helyi élelmiszerlánc kínálatát biztosan felmérem. Viszonyítási alapként. Most Amszterdam kerül nagyító alá ebből a szempontból. 

Az egyik legismertebb és legigényesebb áruházlánc az Albert Heijn. Kék logójáról könnyen felismerhető. Kisebb és nagyobb üzletek sora várja a vásárlókat egész Hollandiában. Az egyik legrégebbi élelmiszerlánc ebben az országban. Albert Heijn 1952-ben alapította meg első önkiszolgáló üzletét Ahold néven. Innen indul a történet. Mára összesen 962 üzlet üzemel a kicsitől egészen a nagyon nagyig. A legtöbb egység 21 óráig tart nyitva.
Az itthoni kínálathoz viszonyítva hihetetlenül jó minőségben, széles választékkal átlagos árakkal várja a vásárlókat az üzlet.

Az óriási sajtpultnak igen nehéz ellenállni. A gyors és kedvező árú ételek egyáltalán nem azt jelentik, hogy egészségtelenek is. Csupán 2-3 EUR-ból kedvünkre válogathatunk a komplett készételek közül. A hollandok egyébként sem arról híresek, hogy otthon főzőcskéznek. A krumplisalátájuk mennyei. Számtalan kiszerelésben kapható. Szendvicsekből igen széles a választék (a tojáskrémes egyszerűen kihagyhatatlan) és a mikróba dobható egytálételekben sincs hiány. Sőt februárt írunk éppen és vásárolhatunk friss dinnyét, ananászt, gyümölcsmixeket egyáltalán nem drágán, előre tisztítva és felkockázva. Sajtokkal is ugyanez a helyzet. Kis dobozokban, előre felkockázva kaphatóak. Mennyire el tudnám viselni, ha a napi munkahelyi ebédemet így intézhetném. Helyette persze otthon készülök és a bolt közelébe is ritkán megyek szendvics vagy gyors étel ügyben.







Természetesen húsok, felvágottak, sok-sok zöldség és gyümölcs áll a vásárlók rendelkezésére. A zöldséges pultnál folyamatosan párásítanak, hogy frissek maradjanak a termékek. Továbbá van választási lehetőségünk is, hogy műanyag zacskót használunk vagy éppen 1 EUR-ért többször használatos, környezetbarát megoldást választunk. De kenyértartó textilzsákot is ugyanennyi pénzért kapni itt. Jóval tudatosabbak a vásárlók és az üzletek is. 


A sajtokat nem érdemes kihagyni. Meg kell mondanom, hogy a legdrágábbnak vélt darabok is igen kedvező árban vannak. Rengeteg ízesítés közül csemegézhetünk. Viszont minél idősebb egy sajt, annál többen emelik le a polcról, mert már markáns, érett íze van. Az Old Amsterdam márka az egyik legismertebb. Az átlagos élelmiszerboltokon kívül saját üzlettel is rendelkeznek a város több pontján. 


Húsok közül is jelentős a csirke és a hal. Többnyire már előkészítve szelve vagy éppen kockázva kerül a kosárba 0,5-1 kg-os adagokban. Mind friss.
A kolbászokból a szárazon érlelt, ízesített változatok a befutók. A legtöbb felvágott előre szeletelve, lecsomagolva várja a vevőt. Ezek ára egy kicsit magas a többihez képest. De mondjuk egész szál érlelt kolbászt már kaphatunk 3-4 EUR-tól. 


Nagy sushi rajongó vagyok és a belvárosi nagy Albert Heijn üzletben, sőt a reptéren található egységben is frissen készítették a sushit a vásárlók szemel láttára. Igazi paradicsom. Nem csak látványra, de árban és minőségben is tökéletesen elfogadhatók. 


Két érdekességet emelnék még ki. Gondolom mindenki találkozott már a sütemények tetejére szórt csokoládé dekorral. Hollandiában igen széles választékban kapható, mint a képen is láthatjátok. Itt nem a süteményre szórják ezt az édességet, hanem a gyerekek reggelijeként a kenyérre. Személy szerint el sem tudom képzelni, de ezért izgalmas ez a bolygó.


Nem is Hollandiában lennénk, ha a legnagyobb szeles, havas, esős időszakban nem lehetne kapni friss tulipánt. Itt a pénztár mellett ez is megtalálható. Továbbá ingyenes receptújsággal is kedveskedik az AH üzletlánc, bevallom igazán jó minőségben. Ha valaki tud németül, akkor itt kényelmesen olvasgathat, beszélgethet. 
A pénztárnál vannak gyors kasszák és hagyományosak is. Az eladók roppant segítőkészek és egy nagyobb bevásárlást kiváló minőségű alapanyagokkal már meg lehet ejteni kb. 20 EUR-ból.  
Az itthon is használatos bankkártyánkkal megéri vásárolni, hisz olykor jobban járunk. Sem a pénzzel nem kell bajlódni, sem pedig a váltással. 

Egy olcsóbb üzletlánc még Hollandiában a Dirk van den Broek. Az eredeti üzletet, egy tejboltot 1942-ben alapította Dirk van den Broek Amszterdamban. Majd 1948-ban hozta létre önkiszolgáló boltját. Az első supermarketjét pedig 1953-ban nyitotta meg. 
Számomra kevésbé igényes kialakítású, mint az Albert Heijn. A választék sem olyan széles, de az árak jóval kedvezőbbek. Mindkét üzletbe érdemes betérni, mert üres kézzel biztosan nem távozunk. 

Néhány fotó megmutatok a Dirk van den Broek üzletből. Külön tetszik, hogy a tejtermékeknek teljesen külön ajtóval ellátott helyiséget tartanak fenn. A választék igen széles joghurtokból, tejekből és sajtokból.  


Pékárukból nincs olyan nagy kínálat. Viszont az áruk kicsit borsosabb. Ahogyan az egészségtelen üdítőknek és chipseknek is. Viszont az egészséges termékeknek kedvező az áruk. Sok zöldséget-gyümölcsöt olyan áron lehet megvásárolni, mint itthon.
A jobb oldali képen látható a hollandok által oly kedvelt burgonyasaláta és nem tévedés csupán 1,5 EUR 1 kg. Természetesen kicsi és nagy kiszerelésben is megvásárolható. Ne hagyjátok ki! 

A másik kihagyhatatlan étel az uborka. Teljesen más az íze, mint itthon és hering mellé falatozzák a leggyakrabban. Nekem nagyon ízlett, nem érdemes kihagyni. 

Mindent összefoglalva az árak egyáltalán nincsenek elrugaszkodva még a mi fizetésünkhöz képest sem. Rengeteg kiváló minőségű áru közül válogathatunk. Leginkább a gyors ételek kerülnek előtérbe, de próbálják a lehető legegészségesebben elkészíteni azokat. Mindenképpen térjetek be egy élelmiszerüzletbe is, ha Hollandiában jártok! 




Népszerű bejegyzések