2014. június 3., kedd

Széll Tamás és Szulló Szabina rakott krumplija


Fotó: Boldog Kukta













A hétvégi Gourmet fesztiválon volt szerencsénk látni Széll Tamás (Onyx étterem séfje) és párja Szulló Szabina főzőbemutatóját. Kedvenc ételük a rakott krumpli készült a rendezvényen egy kis céklasalátával. Biztosan el fogjuk készíteni! A végeredmény külön tetszett. Egy kis francia beütéssel szaftos és ínycsiklandozó rakott krumpli került az asztalra! A francia burgonya gratin mintájára készül ez az étel. Próbáltam minden egyes mozzanatot feljegyezni és megjegyezni! Remélem tökéletes lesz a végeredmény.

Elkészítési idő: 2-3 óra 
Hozzávalók 4 személyre:
 
6 db közepes burgonya
20 dkg száraz, füstölt kolbász
4 db tojás 
5 dl tejszín 
3 gerezd fokhagyma
4 ág kakukkfű 
só 
2 dl creme fraiche (leginkább a Zott 20 %-os tejföl hasonlít rá)
3 dkg vaj a forma kikenéséhez

A burgonyát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk egy gyalu segítségével. Nem mossuk át. Konyharuhára terítjük szét a nyers krumplit és betakarjuk. A nedvességet felitatjuk róla.  

A tojást megfőzzük 10 perc alatt. Megtisztítjuk és egyszerű tojásszeletelővel felvágjuk. 

A kolbászt is hasonló vastagságú szeletekre vágjuk, mint a tojás. 



Egy tűzálló edényt kivajazunk, majd elkezdjük rétegezni a hozzávalókat. A vékony krumpliszeleteket körben egymást félig fedve lerakjuk. 
Erre jön a kolbász és a tojás. 
Fokhagymát finomra reszeljük a réteg tetejére és némi friss kakukkfűvel is megszórjuk az első réteget. Ezt még kétszer megismételjük. 

Végül tejszínnel felöntjük. A tetejére pedig creme fraiche-t kenünk. 

Lassú tűzön kb. 100-110 fokos sütőben 2-3 órát sütjük. 

Hozzá ecetes céklát kínált. Erről csak röviden írok: a céklát héjában, alufóliába csomagolva megsütötte és tokaji szilvás vaníliaecettel bolondította meg. Tökéletesen passzol a rakott krumplihoz! Egyszerű, mégis különleges!

Ez a ráérős változat a rakott krumpliból, de mindenki elhiheti nekem, hogy megéri elkészíteni! 

Jó étvágyat kívánok hozzá!