2019. március 18., hétfő

Hagyományos túrós lepény




A hétvégén úgy döntöttem, hogy kipróbálom a kemencében a hagyományos és a kapros-túrós lepényt.
Ez az első lepény sütésem volt a kemencében. Fel is jegyeztem a tapasztalataimat. Egy piros könyvecskébe írom bele az összes jól működő kemencés receptet, praktikát, fogásokat. 
Ez az én kemencés naplóm. Most megosztom veletek ezt a receptet belőle. Természetesen sütőben is elkészíthető. A bejegyzés végén ezt is leírom nektek.


Hozzávalók 40x25 cm-es tepsihez:

Tészta
30 dkg liszt
12 dkg zsír
3. ek. cukor
20 g friss élesztő
1/2 kk. só
3 ek. tejföl
1 dl tej

Túrós réteg

1 kg házi tehéntúró
1 csipet só
5 dkg puha vaj
5 ek. cukor
4 db tojás 
2 ek. búzadara
2 ek. liszt
1 ek. tejföl
Ízlés szerint 15 dkg mazsola

Tetejére:
3 ek. tejföl
1 tojássárgája


➽ 1 dl tejben az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk.

➽ A lisztet, a zsír, a cukrot, a sót és a tejfölt egy tálba tesszük és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk. Nem kell keleszteni. 

➽ A  tepsit sütőpapírral kibéleljük. Lisztezett deszkán kb. fél cm vastag tésztát nyújtunk, lisztezett nyújtódeszkára tekerjük a tésztát és a sütőpapíros tepsibe így rakjuk át. Ha szükséges, kézzel egyengessük el még egy kicsit. 

➽ A túró töltelék elkészítése a következő lépés. 
A tojásokat kettéválasztjuk sárgájára és fehérjére. Az összes fehérjéből kemény habot verünk, majd félretesszük. 
Egy tálba öntjük az 1 kg túrót, a  csipet sót,4 ek. cukrot az 5 dkg puha vajat, a 2 ek. búzadarát, a 2 ek lisztet, 1 ek. tejfölt és a legfontosabb, hogy csak 3 db tojássárgáját! Egyet elrakunk a kenéshez. Fakanállal alaposan összedolgozzuk a tölteléket és ekkor hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket is. Ha szeretjük a lepényben a mazsolát vagy az aszalt gyümölcsöket, akkor keverjük bátran bele. Végül a tepsiben lévő tésztalapra egyenletesen eloszlatva rákenjük a túrós tölteléket.

➽ 3 púpozott evőkanál tejfölt és 1 tojássárgáját összekeverünk. Ezzel pedig a kapros-túrós töltelék tetejét megkenjük.

➽ Sütőben közepes fokozaton (gáz sütő 4-es fokozat, villanysütő kb. 180°C kb. 45 percig sütjük.
Kemencében pedig ha a kemence alja kb. 160-180 °C-os, már csak a parázs izzik és nem ég egyetlen darab fa sem, félretoljuk a kemence fala mellé a parazsat és kb. 50 percig sütjük.

➽ Melegen kivesszük a sütőből vagy éppen a kemencéből a lepényt, hagyjuk egy kicsit hűlni és csak azután vágjuk fel. 
Jó étvágyat kívánok hozzá nektek!




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!