Tepsis sajtos cukkini tekercs – hűtőmentő csoda vacsorára
Hozzávalók egy 35x40 cm-es tepsihez
✅ 200 g cukkini vékonyan felkarikázva
✅ 200 g edami vagy trappista sajt
✅ 6 szelet sertés- vagy pulykasonka
✅ 50 g salátakeverék
✅ 100 g uborka
✅ 100 g paradicsom
🥣 Így készül a pikáns csemege:
-
Aprítás, reszelés
Vékony szeletekre karikázzuk fel a cukkinit. Egy egyszerű 35x40 cm-es sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral és 200 g sajtot reszeljünk rá egyenletesen nagylyukú reszelővel. A reszelt sajtra sorakoztassuk szépen egymás mellé a cukkini karikákat. -
Sütés
Következő lépésben elektromos sütőben 180 °C-on vagy gázsütőben 5-ös fokozaton körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Airfryerben is kipróbálható. Ez a mennyiség körülbelül 4 kicsi lapot ad ki. Mindenképpen szilikonos sütőformában vagy sütőpapíros formában süssétek ki ebben az esetben is. A sajtágyba sül bele a cukkini, feltekerhető állagúnak kell lenni. Vigyázni kell, hogy a szeletek ne legyenek túl vastagok, mert nyers marad különben a zöldség. Ízlés szerint fokhagymasóval is megszórhatóak a cukkinik. Amennyiben picit túlsül a tepsink és nem lesz már feltekerhető a sajt (lásd Boldog Kukta baklövését), akkor süsd még egy kicsit tovább, ameddig a sajt ropogós nem lesz, tépkedd vagy vágd szét a cukkini szeleteket és máris kész a sajtos "cukkini chips". De legyen ez a legvégső eset! -
Töltés
Egyszerű rész következik. A sonkaszeletekkel lefedjük a felét a zöldséges lapunknak. Erre egyenletesen rászórjuk a salátakeveréket és ízles szerint paradicsom szeletekkel és uborkakockákkal megszórjuk az egészet.Legyetek kreatívak! Amikor azt hiszi az ember, hogy üres a hűtő, akkor az ötletelés remek alternatívákat ad. Így született a töltött bundás kenyér recept is igazi maradékmentő fogásként. Ne ragaszkodjatok mereven a receptekhez. Cseréljétek ki a sonkát egy tonhal konzervre vagy bármilyen felvágottra, az uborkát paprikára.
✅ Tipp Boldog Kuktától:
Használjatok kapros-fokhagymás natúr joghurtot a saláta alá kencének, hogy még szaftosabb és ízletesebb legyen a végeredmény vagy éppen krémsajttal vékonyan kenjétek meg az alapotokat.