Tepsis sajtos cukkini tekercs – hűtőmentő csoda vacsorára

 

Van az a nap, amikor kinyitod a hűtőt, és úgy tűnik, nincs benne semmi.
Aztán mégis ott figyel egy kóbor cukkini, egy szép darab sajt, és néhány szelet sonka… 
Na, ilyenkor jön el a sajtos cukkini tekercsek ideje! Egy tepsi, pár alapanyag, és indulhat a varázslat!

Hozzávalók egy 35x40 cm-es tepsihez

✅ 200 g cukkini vékonyan felkarikázva
✅ 200 g edami vagy trappista sajt 
✅ 6 szelet sertés- vagy pulykasonka
✅ 50 g salátakeverék
✅ 100 g uborka
✅ 100 g paradicsom


🥣 Így készül a pikáns csemege:

  1. Aprítás, reszelés
    Vékony szeletekre karikázzuk fel a cukkinit. Egy egyszerű 35x40 cm-es sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral és 200 g sajtot reszeljünk rá egyenletesen nagylyukú reszelővel. A reszelt sajtra sorakoztassuk szépen egymás mellé a cukkini karikákat.  

  2. Sütés
    Következő lépésben elektromos sütőben 180 °C-on vagy gázsütőben 5-ös fokozaton körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Airfryerben is kipróbálható. Ez a mennyiség körülbelül 4 kicsi lapot ad ki. Mindenképpen szilikonos sütőformában vagy sütőpapíros formában süssétek ki ebben az esetben is. A sajtágyba sül bele a cukkini, feltekerhető állagúnak kell lenni. Vigyázni kell, hogy a szeletek ne legyenek túl vastagok, mert nyers marad különben a zöldség. Ízlés szerint fokhagymasóval is megszórhatóak a cukkinik. Amennyiben picit túlsül a tepsink és nem lesz már feltekerhető a sajt (lásd Boldog Kukta baklövését), akkor süsd még egy kicsit tovább, ameddig a sajt ropogós nem lesz, tépkedd vagy vágd szét a cukkini szeleteket és máris kész a sajtos "cukkini chips". De legyen ez a legvégső eset! 

  3. Töltés
    Egyszerű rész következik. A sonkaszeletekkel lefedjük a felét a zöldséges lapunknak. Erre egyenletesen rászórjuk a salátakeveréket és ízles szerint paradicsom szeletekkel és uborkakockákkal megszórjuk az egészet.

    Legyetek kreatívak! Amikor azt hiszi az ember, hogy üres a hűtő, akkor az ötletelés remek alternatívákat ad. Így született a töltött bundás kenyér recept is igazi maradékmentő fogásként. Ne ragaszkodjatok mereven a receptekhez. Cseréljétek ki a sonkát egy tonhal konzervre vagy bármilyen felvágottra, az uborkát paprikára.

     

Tipp Boldog Kuktától:

Használjatok kapros-fokhagymás natúr joghurtot a saláta alá kencének, hogy még szaftosabb és ízletesebb legyen a végeredmény vagy éppen krémsajttal vékonyan kenjétek meg az alapotokat.


 





Népszerű bejegyzések