Ünnepeljük együtt a Nemzetközi Palacsinta napot!


Hanci keresztlányunk palacsintaevési rituáléjának segítségével írok most egy bejegyzés a mai napról. Aki nem kívánja meg ezt a népszerű finomságot a képsorozat után annak vagy tele van a pocakja vagy immunis a palacsintára! 😊

De mi is ez a Nemzetközi Palacsintanap? 

Egészen az angolokhoz kell visszatekintenünk. A farsang időszak végét ünneplik meg az emberek ezzel a nappal. Innentől indul a 40 napos húsvéti böjt.

Általában az angolok ezt az ünnepet megtartják, de mellettük Írországban, Németországban, Ausztráliában, Új - Zélandon is ismert a Pancake Day.


"Angliában kapcsolódik hozzá egy sajátos verseny, amit talán "palacsintafutásnak" fordíthatnánk (pancake race). A hagyomány elég régre nyúlik vissza. Úgy tartják számon, hogy 1444-ben egy Olney nevű faluban (ami még ma is létezik), egy szorgos és kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Csak a harangszó juttatta az eszébe. Akkor aztán szaladhatott, hogy odaérjen! Úgy sietett, hogy a palacsintasütőt is elfelejtette lerakni: futott végig a falun serpenyőstül, palcsintástul. Ennek emlékére rendeznek ezen a napon országszerte futóversenyeket, melyen a résztvevők kötényben, serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt. A hivatalos versenyben 380 m-es pályán kell futni a versenyző kezében egy palacsintasütővel, melyben van egy palacsinta és ezalatt a táv alatt háromszor meg kell fordítani feldobva. A győztes kaphat egy csókot a "Palacsinta Harangozótól" és jutalma még egy imakönyv is a böjti elmélkedéshez."
Forrás: itt 








A palacsinta nap hagyományosan húshagyókedden van. Általában az angolszász kultúrában ismert, de manapság egyre elterjedtebb és itthon is megünnepeljük ezt. A Fővárosi Palacsinta Fesztivált most hétvégén vagyis március 8-10 között tartják az Allee bevásárlóközpont melletti gasztrosétányon. 

Ha pedig gyorsan szeretnétek elkészíteni egy kis palacsintát, akkor itt a blogon is találtok erre ötleteket úgy, mint a bazsalikomos - sós , a francia vagy éppen a különleges csípős - túrós.
 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések