Egzotikus piacokon - KönyvajánlóGyönyörű időnk van. Éledezik a természet, nyílnak a szebbnél szebb virágok és a múlt heti veresi piacozás után a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert felé vettük az irányt. Minden évszakban bámulatos hely, szebbnél szebb növényekkel, eldugott zugokkal, különlegességekkel és madárcsicsergéssel. Igazi feltöltődés az itt töltött néhány óra. 

De hogyan kapcsolódik össze egy könyv és egy botanikus kert? 
Egy tökéletes véletlen folytán, ugyanis itt találkoztam Fráter Erzsébet Egzotikus piacokon című könyvével. 
Ezt mindenkinek ajánlom, aki örömmel kóstolgat egzotikus gyümölcsöket. Ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerüzletben rálelhetünk egy-egy különlegességre. 

A szerzőről röviden:

Fráter Erzsébet az ÖBI Botanikus Kerti Osztály tudományos gyűjteményvezetője, kurátora. Biológusként végzett az Eötvös Lóránd Tudományi egyetemen. 1998 óta stabil munkatársa az intézetnek.
Több külföldi gyűjtő és tanulmányúton vett részt Európán kívül is:1983: Marokkó, 1985: USA és Kanada, 1986, 1998, 2007: Kína, 1987: Tanzánia, 1993: India, 1996: Vietnam és Thaiföld, 1997: Mongólia, 1999: Dél-Korea, 1999: Vietnam, 2003: Örményország, 2005: Kirgisztán, 2007, 2008: Tadzsikisztán stb...
Számtalan tudományos cikk és kiadvány szerzője.A könyvről:

"A könyv az egzotikus piacokon kapható 100 legfontosabb szubtrópusi és trópusi haszonnövényről ad tömör, mégis átfogó ismertetést. A szerző a pontos botanikai leírás mellett összefoglalja az egyes növények felhasználási módjait. A rengeteg növényfotó és hangulatos piaci életkép mellett kultúrtörténeti utalások, receptek és más érdekességek is színesítik a könyvet.
„Két és fél évtizede Magyarország számára is kinyílt a világ. Az egyre szaporodó utazási irodák nagy választékban kínálják mediterrán és trópusi országokba vezető útjaikat, és a tehetősebbek élnek is a lehetőséggel, évről évre egyre többen kelnek útra az egzotikus vidékek felé. 
Nincs az a világjáró, bármilyen érdeklődésű is, aki rá ne csodálkozna egy furcsa küllemű egzotikus gyümölcsre, egy pompás formájú pálmafára, egy különleges szépségű virágra, az itthonról cserepes növényként már ismerős, ott az utcán növekedő díszcserjére. A kíváncsi utazó pedig ki nem hagyná a helyi piacok megtekintését. A színes kavalkád, az egzotikus hangulat még a kényesebb orrú és gyomrú európait is rabul ejti, és többet szeretne tudni a sok, számunkra különleges növényről.
A végtelen sokféle trópusi és szubtrópusi haszonnövény bemutatása könyvtárnyi kötetet tenne ki, így könyvünkben csak a legfontosabb, szerte a forró égövi országokban termesztett és árult növényekből tudunk egy kis ízelítőt adni. Utazásaink során elsősorban az óvilági piacokon jártunk, ezért a fényképek többsége ott készült.
Könyvünk azonban nemcsak az utazóknak szól, hanem azoknak is, akiknek nincs módjuk vagy kedvük egy hosszabb utazásra, és szívesebben ismerkednek hazai környezetben a meleg égövi kultúrnövényekkel. Hiszen bárki a trópusok varázslatos világában képzelheti magát, ha ellátogat egy-egy botanikus kert üvegházába, melyből hazánkban is több várja látogatóit. A nagyobb bevásárlóközpontok zöldség-gyümölcs osztályán, az egyre divatosabb kézműves boltok szárazvirág-kötészeti polcain és a keleti dísztárgyakat árusító üzletekben pedig biztosan mindenki talál olyan egzotikus különlegességet, ami felkelti az érdeklődését a trópusok növényvilága iránt, és felteszi a kérdést: mi ez, hol terem, mire jó?”
(részlet a könyv előszavából)
A könyv az egzotikus piacokon kapható 100 legfontosabb szubtrópusi és trópusi haszonnövényt és rokonaikat négy fejezetben mutatja be: 
– Gyümölcsök (mag nélküliek; apró, ehető magvúak; egymagvúak; sokmagvúak) – 39 faj
– Zöldségek (termések, magvak, olajos magvak, gumósok) – 22 faj
– Fűszerek és élvezeti növények (fűszerek, gyömbérfélék, élvezeti növények) – 17 faj 
– Egyéb haszonnövények (olaj- és cukornövények, rostnövények, faipari növények, pálmák, egyebek) – 22 faj"

Technikai adatok:
Kiadás éve: 2016
Mérete: 165x230 mm
Kötés típusa: Puhatáblás, cérnafűzött
Oldalszám: 184 oldal
Ár: 3000 - 3750 Ft között mozog

Saját véleményem: 
Gasztrorajongóknak szinte alapmű. Számtalan olyan ismert és kevésbé ismert növényt tartalmaz, amelyet itthon is megvásárolhatunk, de többnyire nem nyúlnánk hozzá, mert nem tudjuk, hogy mire való. 
Remekül átlátható leírásokat tartalmaz a könyv. Még a felhasználásról is szót ejt a szerző. Korábban sok-sok esetben jól jött volna ez a könyv nekem is! 
Javaslat! Ha tehetitek, akkor a Vácrátóti Botanikus Kertnél vásároljátok meg, mert az ára is kedvezőbb és egy felejthetetlen túrát tehettek a kertben. Minden évszakban bámulatos. Most ébredezik a természet, de engem mindig elvarázsol. Továbbá kiváló kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségeket rejt a zegzugos kerttel, amatőr fotósoknak pedig igazi paradicsom. 
Elérhetőségek

Cím: 2163 Vácrátót Alkotmány u. 2-4.
Telefonszám: 06 28 360 122
Nyitva: 
Nyár - Minden nap 8.00 - 18.00
Tél - Minden nap 8.00 - 16.00 

https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések