Hrstková polievka, vagyis így készül a szlovák "marék" leves


Ma egy igen gazdag és ízletes szlovák levest szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Billában találtam rá erre a Hrstka nevű keverékre és azonnal elkezdtem azon gondolkozni, hogy milyen finomságot készíthetnék belőle. Maradtam az eredeti szlovák receptnél. A kevrékből több fajta változat kapható. Én ezt a prémium 500 g csomagot tettem a kosaramba, amelyben a következők találhatók: sárgaborsó, zöldborsó, gyöngybab, lencse, vöröslencse, mungóbab, adzuki bab. 

Mindez összesen 0,89 EUR-ba került. Itthon ilyen termékkel még nem nagyon találkoztam, de sokan maguknak rakják össze ezt a válogatást. A piacokon több helyen árulnak kimérve babot, lencsét stb. Mindegyikből kérni kell egy kanálkával és máris kész a végeredmény. Az eredeti keverékben árpagyöngyöt is olvastam. Ezt is hozzáadhatjátok az előbbiekhez.  

Szlovákiában járva pedig szinte mindenhol kapható igen kedvező áron ez a hüvelyesekből álló mix. Ahogyan receptek után kutattam meg kellett állapítanom, hogy ahány hány, annyi szokás alapon készítik ezt a levest: ki kolbásszal, ki habarva, ki csipetkével, ki pedig habarás nélkül. 
Az elkészítése roppant egyszerű. Annyira tartalmas, hogy sokszor csak egy szeletke kenyérrel társítják a levest és ebből áll a teljes étkezés. Őszi-téli időszakra tökéletes választás.

Elkészítési idő: 1 éjszaka áztatás + kb. 60 perc főzés
Hozzávalók kb. 6-8 személyre:

50 dkg hrstka keverék
30 dkg sárgarépa
30 dkg burgonya
30 dkg füstölt kolbász
1 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 ágacska friss majoránna (elhagyható)
1/2 tk. só
őrölt fekete bors
4 liter víz
2 dl tejföl
2 ek. liszt

➽ A hüvelyeseket áztassuk le egy éjszakára dupla mennyiségű vízben. Tehát 50 dkg hrstka mixet öntsünk föl 1 liter vízzel. Ha nincs egy éjszakányi időnk, akkor legalább 4 órára áztassuk be a hüvelyeseket. 

➽ Másnap öntsük le a hrstka keverékről a vizet, majd rakjuk át egy 5 literes fazékba az egészet. Ezt felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet és így főzzük kb. 20 percig az egészet közepes lángon.

➽ Ez idő alatt tisztítsuk meg a sárgarépát, a burgonyát és a fokhagymát. A sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát felkockázzuk és a fokhagymát egészben hagyjuk. Mindezt a 20 percig főzött hüvelyesekhez adjuk. 

➽ Felöntjük a maradék 2,5 liter vízzel a levest, hozzáadjuk a 1/2 tk. sót, a majoránnát és addig főzzük, amíg a sárgarépa és a burgonya meg nem puhul. 

➽ Ezután eldönthetjük, hogy vagy a leves felét kivesszük a hüvelyesekkel együtt és leturmixoljuk a tejföllel liszt nélkül és így sűrítjük a levest. Vagy liszt, tejföl és levesből mert lével sima habarást készítünk és ezzel sűrítünk rajta. 

➽ Végül a behabart levest kb. 10 percig főzzük még. Ekkor adjuk hozzá a felkarikázott vagy felkockázott kolbászt. Melegen tálaljuk. Ha másnapra maradna belőle és besűrűsödne a leves, akkor egy kevés vízzel felengedve állítsuk be a sűrűségét.





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések