Grillezett velős csont
Fergus Henderson londoni séf , aki a St. John étterem konyhafőnöke. emblematikus étele a grillezett velős csont. Persze nem kell egészen Londonig elmenni, hisz gondoljunk csak Krúdy Szindbádjára, hogy mennyire szerette a velős csontot. Persze nem ebben a formában. Mára már nagyon sokan átvették és saját ízlésükre alakították ezt az ételt. A MészárSteak hentesüzletében vettem a hosszában félbevágott angus velős csontokat, de egy ügyes hentes is gyorsan kettévágja géppel.
Az elkészítés sem túl nagy munka. Szabadtéri grillen és sütőben is egyaránt megsüthető ez a finomság.
Elkészítési idő: függ a csont vastagságától és a tűztől, de 20-30 perc alatt kész
Hozzávalók 2 személyre:
4 db hosszában elvágott velős csont
só
őrölt fekete bors
majoránna vagy kakukkfű
olívaolaj
A Facebookon láthattatok a sütésről egy rövid videót, amint éppen horgászat közben egy kicsit bevetettem a gasztroszekciót is.
Első lépésben szabadtéri grillen készítettem el ezt az ételt, de sütőben tepsire rakva grill funkcióval is egyszerűen reprodukálható.
➽ A csontok velős oldalát sózzuk, borsozzuk, majd az egész csontot egy kevés olívaolajjal átkenjük.
➽ Nem kell előfőzni a csontokat. A velős részével lefelé 3-4 percre a forró grillrácsra fordítjuk a darabokat. Ilyenkor még nem pottyan ki a velő, ezért kell ezzel a résszel indítani.
➽ Majd átfordítjuk a hátára a csontokat. Többet nem fogjuk forgatni. Körülbelül 15 percig sütjük így, de igazából azt kell figyelni, hogy bugyogjon a velő, mint a videón.
➽ Fokhagymás pirítóst készítünk. Én általában száraz, forró serpenyőben megpirítom a kenyérszeleteket (oldalanként csupán 1-2 perc) és utána alaposan bedörgölöm fokhagymával azokat. Erre kaparjuk majd rá a finom sült velőt a csontból.
Jó étvágyat kívánok!
