Grillezett velős csont



Fergus Henderson londoni séf , aki a  St. John étterem konyhafőnöke. emblematikus étele a grillezett velős csont. Persze nem kell egészen Londonig elmenni, hisz gondoljunk csak Krúdy Szindbádjára, hogy mennyire szerette a velős csontot. Persze nem ebben a formában.  Mára már nagyon sokan átvették és saját ízlésükre alakították ezt az ételt. A MészárSteak hentesüzletében vettem a hosszában félbevágott angus velős csontokat, de egy ügyes hentes is gyorsan kettévágja géppel.
Az elkészítés sem túl nagy munka. Szabadtéri grillen és sütőben is egyaránt megsüthető ez a finomság.

Elkészítési idő: függ a csont vastagságától és a tűztől, de 20-30 perc alatt kész
Hozzávalók 2 személyre:
4 db hosszában elvágott velős csont

őrölt fekete bors
majoránna vagy kakukkfű
olívaolaj

A Facebookon láthattatok a sütésről egy rövid videót, amint éppen horgászat közben egy kicsit bevetettem a gasztroszekciót is. 
Első lépésben szabadtéri grillen készítettem el ezt az ételt, de sütőben tepsire rakva grill funkcióval is egyszerűen reprodukálható. 

➽ A csontok velős oldalát sózzuk, borsozzuk, majd az egész csontot egy kevés olívaolajjal átkenjük. 


➽ Nem kell előfőzni a csontokat. A velős részével lefelé 3-4 percre a forró grillrácsra fordítjuk a darabokat. Ilyenkor még nem pottyan ki a velő, ezért kell ezzel a résszel indítani. 

➽ Majd átfordítjuk a hátára a csontokat. Többet nem fogjuk forgatni. Körülbelül 15 percig sütjük így, de igazából azt kell figyelni, hogy bugyogjon a velő, mint a videón.  

➽ Ekkor már kész az étel. Frissen, melegen szórjunk rá kakukkfüvet vagy majoránnát és még néhány percig hagyjuk az ízeket összerotyogni a grillen. Ezután mehet a tálalás. 

➽ Fokhagymás pirítóst készítünk. Én általában száraz, forró serpenyőben megpirítom a kenyérszeleteket (oldalanként csupán 1-2 perc) és utána alaposan bedörgölöm fokhagymával azokat. Erre kaparjuk majd rá a finom sült velőt a csontból. 

Jó étvágyat kívánok! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések