Báránysteak brandy mártással rozmaringos lila burgonyával és sült paradicsommal


 Egy nem túl átlagos, de mégis roppant egyszerű ünnepi fogás kerül most terítékre bárányból. Egy ujjnyi vastagságú báránycomb steak, némi lila burgonya és sült paradicsom. Ennyi! 


BIZTOSAN BÁRÁNYHÚST VETTÜNK?
Most rövid tippet szeretnék Nektek adni arra, hogy hogyan azonosítsátok be a bárányhúst. A legalapvetőbb irányelv a méret! Például irreális lenne, ha 2 kg-os combja lenne egy alig 10 kg-os  báránynak. Viszonyítsunk! Ez a legjobb módszer.
A hús színe világosabb, mint egy meglett birkának, tapintásra puha, zsenge. Faggyúból minimálisat találunk a bárányon, így még nincs meg a jellegzetes szag/íz!
Ha pedig a tapasztalt MészárSteak csapatához hasonló hentesünk van, akkor kérdezzünk bátran! Őszinte választ kapunk származásról, korról, felhasználásról!

Elkészítés: maximum 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:

2 db báránysteak
frissen őrölt színes bors
durva szemű só 
5 dkg vaj
olívaolaj
8 ek. brandy
2 fürt paradicsom
20 dkg lila burgonya
1 ág rozmaring

Először a lila burgonyát tegyük fel héjában főzni. Amikor már kellően megpuhult a zöldség, akkor levesszük a tűzről, meghűtjük kicsit hideg vízben, meghámozzuk és felnegyedeljük. Forró serpenyőben kevés olívaolajon, frissen aprított rozmaringgal megszórva, enyhén megsózva tálalás előtt kicsit összemelegítjük. Maximum 3-4 perc forró serpenyőben. 

Következő lépésben a paradicsomokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, kevés olívaolajjal meglocsoljuk a piros szemeket és borsozzuk. 180 °C-os sütőben körülbelül 30 percig sütjük!

Végül tálalás előtt a húst és a mártást készítjük el. A bárányhúsokat frissen őrölt színes borssal és durva, nagy szemű sóval megszórjuk. A só méretét azért kell figyelembe venni, mert a nagy méret miatt kevésbé vonja ki a vizet a húsból és nem szárad ki olyan hamar. 
Egy serpenyőben 4 ek. olívaolajat és 2,5 dkg vajat felforrósítunk és oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a szeleteket. Ezután félretesszük és pihentetjük a húsokat körülbelül 10 percig. 

Ezalatt a serpenyőben maradt ízletesen lesült darabokat, szaftot meglocsoljuk 8 ek. brandyvel és hozzáadunk még további 2,5 dkg vajat. 4-5 perc alatt összeforraljuk az egészet és tálaláshoz előkészítjük. 

Egy tányérra halmozzuk a lila burgonyát, mellé a paradicsomot és középre a húst. Meglocsoljuk egy kis brandy mártással és már hozzá is láthatunk ennek az ízkavalkádnak!



Népszerű bejegyzések