Platán Étterem Tatán - Pesti István új konyhája



Ha március, akkor irány a tatai Platán. Vagyis a mi életünkben ez már valahogy tradícióvá vált visszatekintve az elmúlt pár évre. Bizsereg a talpunk és Tata felé vesszük az irányt! Bevallom mi már azelőtt felfedeztük ezt a fantasztikus helyet, mielőtt Pesti István kiváló Michelin csillagos séf átvette a konyhát. Játszi könnyedséggel szerettünk bele a vár lábánál húzódó, pazar kilátással rendelkező vendégházba. Igazi elbújós hely. Feltöltődsz, kikapcsolsz és most már olyan olyan gasztronómiai élménnyel gazdagodsz, amivel sehol máshol.

Pesti Istvánnal, országunk legszebben tálaló séfjével volt már szerencsém egyszer személyesen találkozni vele egy játék keretein belül még zsenge "kuktaként" több évvel ezelőtt.  Alázattal és a legnagyobb szerénységgel főzött velünk, praktikákat osztott meg és emlékszem a tálalásban is segítőkészen elmondott néhány tippet! Nagyon boldog vagyok, hogy hazánkban ennyi kiváló, példaértékű séf viszi a magyar gasztronómia jó hírét! De kanyarodjunk most vissza Tatához!

Imádom a tatai Öreg tó partját körbesétálni legyen akár reggel vagy este, fotómasinával bebarangolni a környéket, megismerni az értékes, történelmi jelentőségű épületeket, akár egy nagyobb túrát tenni a különleges hidakkal és színes házikókkal átszőtt Derítő tavon... Tata igazi kikapcsolódás számomra.




A lelki kikapcsolódás mellett ma már a gasztronómiai élvezetek miatt is Tata felé vesszük az irányt.  A Platán Étterem egy meleg hangulatú modern hely, ahová kellemes beülni és végigkóstolni akár a teljes étlapot. Fontos, hogy mielőtt betoppannánk egy finom lakomára, azért telefonáljunk, hogy van-e szabad asztal. Mindig találnak megoldást, de mégis jobb biztosra menni. Ha valaki a vendégházban tölt néhány napot, akkor jóval könnyebb dolga van. Jelzi a recepciónál a vendég, hogy mikor szeretne néhány kellemes órát az étteremben tölteni és azonnal elintézik a foglalást.



Most lépjetek be velem az étterembe. Békés hangulat és kedves fogadtatás várja a vendégeket. Az asztalon friss virág, egyszerű, letisztult étlap és modern terítés. Kényelmes székek és hosszú párnázott pad párnákkal. Otthonos, hangulatos a hely.


Rendeltünk. Egy kis ízelítőt kaptunk a szakács kreativitásából egy amuse bouche vagyis az előételt megelőző kínáló falatka képében. Ez mindig a ház ajándéka az elegánsabb éttermekben.

Ropogós apró falatkák, rákszirom, uborka, krém lencseágyon. 

Fecóm a hagyományos vonalat képviselte a vacsora kiválasztásakor. Egy gulyásleves és egy rántott mangalica karaj, vajas újburgonya volt a kiszemelt páciens. De amikor megkaptuk az ételt, nem a hagyományos, unalmas tálalás fogadott bennünket! 

A leves tökéletes volt! Hagyományos, nem zsíros, friss ízekkel teli fogás egy igazi élmény volt. 

Az alábbi képen igen egy puha, ízletes rántott szeletet láttok sült burgonyával. Lehet, hogy valaki elsőre kicsinek találja az adagot, de megnyugtatok mindenkit, hogy bőségesen elegendő. Őszintén szólva teljesen oda voltam ezért a kivitelezésért.

Most pedig jöjjön az én választásom. Krémleves szarvasraviolival. Selymes, könnyed és egyszerű. Lehet, hogy az én mohóságom, de eggyel több raviolit örömmel vettem volna!

A főételem pedig igazán merész húzás volt. 
Szent Jakab kagyló, kacsazúza krémes polentával. 
Nincs mit mondani: pazar volt! Megérte a merészséget bevállalni! Kifogástalan étel, az est megkoronázása.
Süteményeket az étterem/cukrászda hűtőpultjából választhattunk. Roppant kedves volt a pult mögött álló fiatal fiú. Bármilyen kérdésünkre örömmel válaszolt. Egy epres-túrós és egy meggyes-mákos finomságra esett a választásunk. Aki csak a süteményeket kóstolná meg, arra is van lehetőség! Nézzetek be bátran a Platánba! 
Ha mindez pedig nem lenne elég, az étkezés végén egy kis meglepetést is kaptunk. Passiógyümölcs mousse trüffel golyóval és liofilizált gyümölcsökkel.



Végül mindent összegezve bátran ajánlom a tatai Platán Éttermet. Kiváló Pesti István vidéki konyhája! 
Negatívumként csak annyit hozhatok fel, hogy a pincérek munkája egy kicsit szervezettebb lehetne, de ezt a kedvességükkel kompenzálják. Engem roppant módon zavart a lila megvilágítás, amit a fotókon is láthattok. Hangulatos lehet ez a fény, de számomra nem azt a hatást érte el. Viszont ezek már nem a kiváló ételekhez kapcsolódnak! Ez csak némi technikai háttér. 
Ha időben jelezzük az érkezésünket következő alkalommal, akkor meg fogom kóstolni a Pesti István által megálmodott degusztációs menüt! Valódi csoda lehet!
  • 2890 Tata,Kastély tér 6.
  • Étterem: +36 34 380 564
  • Vendégház: +36 34 821 475
  • Nyitva tartás:
    Hétfő - Péntek: 11:00 – 22:00 (konyha 12:00-21:00)
    Szombat: 10:00 – 22:00 (konyha 12:00-21:00)
    Vasárnap: 10:00 – 21:00 (konyha 12:00-20:00)
  • SZÉP Kártyával is kiegyenlíthető a számla 

 A szállásról szeretnék néhány szót ejteni! A várra néző kilátás a vendégház szobáiból valami pazar. A kedves fogadtatás, a kiváló ár-érték arány, a minőségi, ízlésesen berendezett szobák és a mini wellness biztos kikapcsolódást nyújt az ide betérőknek! 
A zöld szoba az én igazi kedvencem! Kényelmes, tágas, hibátlan, de a többi is hasonlóan mutatós! 


 


Népszerű bejegyzések