Reteklevél krémleves



A reteklevél krémlevesről Limaránál olvastam életemben először! Mivel Marcsi péksüteményeiben soha nem csalódom és örömmel készítem azokat, úgy döntöttem adok egy esélyt ennek a levesnek is, akár mennyire is furcsának tartom! A kíváncsiság hajtott a kipróbálásban! Kicsit módosítottam a recepten és végül ez az egyszerű finomság született!

Nagypéntek van! A katolikus szokások szerint ezen a napon szigorú böjtöt tart az ember. Húst nem eszünk a ma! Otthon nálunk ilyenkor egy tartalmas zöldségleves sajtos-tejfölös tésztával vagy ellenállhatatlan túrógombóccal került az asztalra!  

Elkészítési idő: maximum 40 perc
Hozzávalók 2 személyre: 

2 csokor reteklevél
2 szál újhagyma
2 db közepes salottahagyma 
2 db közepes méretű burgonya
1 ek. vaj
só, őrölt fekete bors
2 dl tejszín
6 dl víz

Tálaláskor az esetemben most retekcsíra került a levesbe, de sok-sok reszelt sajttal is nagyon ízletes!

A  hibátlan, friss retekleveleket alaposan megmossuk és nagyobb darabokra felaprítjuk. 
Az újhagymát felkarikázzuk, a krumplit felkockázzuk, a hagymát pedig felkarikázzuk. Egy edényben felolvasztunk 1 ek. vajat és ebben 3-4 perc alatt megpároljuk az összes fenti zöldséget. Az ételünk sűrűségét szabályozhatjuk a burgonyával. Ha a nagyon sűrű, "kanál is megáll benne" típusú leveseket szeretjük, akkor adjunk még hozzá +1 burgonyát!

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint az edényünk tartalmát. Ezután felöntjük kb. 6 dl vízzel  az egészet és maximum 30 percig főzzük. 

Ezután botmixerrel összeturmixoljuk az alapunkat, felöntjük 2 dl tejszínnel, még egy kicsit megsózzuk és melegen tálaljuk! 

Én most retekcsírát szórtam a levesre a fotón, de még egy kis reszelt sajttal is meghintettem, amikor kikanalazásra került a tányérból!
 



Népszerű bejegyzések