2020. október 26., hétfő

Pink Gasztro Kampány Alkimista Kulináris Műhely módra


A Mellrákinfó Egyesület (www.mellrakinfo.hu) októberre Pink Gasztro Kampányt szervezett.
Rengeteg remek, értékes EMBER, gasztronómiai szolgáltató csatlakozott a kampányhoz, felhívva a mellrák elleni küzdelemre, a korai diagnosztikára a figyelmet. 
 
A szegedi Alkimista Kulináris Műhely ( www.alkimistaszeged.hu ) is csatlakozott az összefogáshoz és a lehető legigényesebb módon, egy finomságokkal teli Pink box formájában járult hozzá a figyelemfelhívó akcióra. Most szerdáig, vagyis október 28-ig még ti is rendelhettek ebből a kulináris "minikalandból". Megsúgom páratlan ízutazásban lesz részük a támogatóknak!
 
Nem volt kérdés, hogy Katkó Krisztina séf is csatlakozik a kampányhoz, hisz erős nő és az egyik legsikeresebb vidéki étterem vezetője, így széles körben ő is rá tudja irányítani a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.
Szívügyének érezte a nemes ügy támogatását.
Volt szerencsém a csomag átvételekor néhány szívmelengető mondatot váltani vele. Megtudtam, hogy ez a kampány nem csupán egy jelképes megmozdulás, hanem önálló életre kelt a program. Érintett hölgyek jelentkeznek, orvos-beteg kapcsolatok mélyülnek, valódi támogató közösségek alakulnak. Ha pedig csak egyetlen egy hölgy látogat el a szűrésre még éppen időben, akkor nem volt felesleges a megmozdulás!
Örülök, hogy a csomag mellé ilyen értékes "szellemi táplálékot is kaptam."
 

Személyes vonatkozásom, hogy példamutatóan a mi Édesanyánk is időről-időre eljár szűrésre. Így megtanulhatta az ember, hogy figyeljen az intő jelekre vagy éppen csak a saját lelkét nyugtassa meg a rövid vizsgálattal.
 
Egy kicsit a Pink boxról is mesélnék nektek egy gasztrorajongó szemüvegén keresztül nézve.

Mit tartalmaz a kis gasztrodoboz?
- Kacsamájmousse, rózsa-gyömbér zselével
- Házi friss joghurtsajt, gránátalmamag- és szirup, zöldolaj
- Rilette-kacsacombból, gyógyfüvekkel, aszalt szilvával
- Málnaecetes gyöngyhagyma
- Szerecsendiós kalácskenyérke 
 
Abszolút kedvencem a kacsamájmousse selymes textúrájával, páratlan ízvilágával. De őszinte leszek, mindegyik üvegcse valamilyen fantasztikus meglepetést rejtett és ott volt benne az a bizonyos "akarok még" érzés. 
A kampányra már az induláskor felfigyeltem, viszont itthon, Szegeden találtam meg azt a vonalat, amire vágytam.
Egyszerűen érzi az ember, hogy valaki valamihez maximális odaadással, teljes szívvel lát hozzá. Fontos megjegyeznem, hogy nem meghívásra kerestem fel a helyet és a kampány támogatását is saját zsebből finanszíroztam, tehát nem reklám bejegyzés, csupán egy igazán nemes ügy tökéletes támogatási formájára leltem.  
Még egy apró információ, hogy lássátok meg Ti is a reményt: egy fogorvosi randevú segített hozzá ehhez a találkozáshoz. Látjátok a legcifrább helyzetek is szülnek valami nagyon jót! 😊💓
 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!







2020. október 5., hétfő

Rozé karaj Ásós Géza módra - Egytálétel az első magyar cigány étterem tulajdonosától

 

Ásós Géza neve sokak számára ismerős lehet. Ő alapította a békési Kira Vendéglőt, vagyis Magyarország első cigány éttermét. Volt szerencsénk már többször kóstolni a remek csapat főztjét. A tulajdonos hitvallása, hogy szeretné, ha minden vendége elégedetten és jóllakottan távozna az asztalától és hírét vinné cigányos vendégszeretetének! Szerintem ebben soha nincs hiány!

Az ételek igazi, tartalmas romás finomságok sok-sok szeretettel készítve. 
A pacal mindig favorit, de az összes többi étel is csillagos ötös, friss, ízletes. Manapság ha egy étel jó, akkor igen ritkán van rá lehetőség megköszönni a szakácsnak. Itt még erre is adódott alkalom és nagyon pozitív látni az örömet a szakács arcán!  
Egyszerűen szeretem, ha valaki őszintén főz!

Szívből ajánlom nektek őket:
Cím: 5630 Békés, Táncsics u. 6. 
Nyitva: H-Szo 11-21 óra között

Ma már három helyen is megtalálhatóak a cigányos finomságok: Békésen, Békéscsabán, Gyulán a fürdőnél. Sőt mostantól Cigány Street Fooddal is megörvendeztetik az éhes vendégeket Békésen. A pacalos lángostól kezdve, a tepertős-hagymás bodagon át, Géza lepényét is megkóstolhatjátok.
 


De kanyarodjunk vissza a recepthez, mert az is lesz most! Ásós Gézának van egy nagyon szerethető, közérthető főzőműsora is, melynek nagyon örültem, amikor a Facebookon olvastam. 
Sikerült felkutatnom, hogy melyik csatornán és elcsíptem az egyik adást. Örülnék, ha az interneten is visszanézhető lenne minden felvétel, de most így csak néha-néha tudok egy-két szuper receptet elcsípni. 

Ez a rozés karaj igazi nyári étel, de nálunk ezután nem csak a forró hónapokban kerül az asztalra. 
Az eredeti felvételen ennél jóval nagyobb volumenben készült ez az étel. Az alapanyagok mind megegyeznek a szakács által leírtakkal, csupán néhány pici fogásban tértem el a látottaktól.

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 2-3 személyre
50 dkg karaj
15 dkg füstölt fehér szalonna
30 dkg alma 
15 dkg vöröshagyma
30 dkg zöldborsó
3 dl rozé
1 db citrom
1 db enyhén csípős piros paprika 
őrölt fekete bors 
7 dl húsleves
kb. púpozott 3 ek. liszt
1 db tojás
víz
20 dkg tejföl
1 ek. aprított friss kapor v. szárított kapor

Elkészítés

➽ Körülbelül 1 cm vastag karajszeleteket vágunk, a füstölt szalonnát és a megtisztított vöröshagymát felkockázzuk.
 
➽ A füstölt szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. Az edényben maradt zsíron a hagymát pár perc alatt megpároljuk (nem kell üvegesre) és a karajszeleteket is megsütjük mindkét oldalon egy kicsit.
 
  Ezután felöntjük a húst a rozé harmadával és hozzáadjuk a lepirított szalonnát is. Közepes lángon főzni kezdjük az ételünket folyamatosan belepakolva a hozzávalókat.
 
➽ Egy citromot elfelezünk. Az egyik felének a levét rányomjuk a hússzeletekre, a másik felét pedig az edénybe tesszük.  
 
➽ Hozzáadunk 30 dkg zöldborsót, és egy darab enyhén csípős piros paprikát. Majd 5 dl húslevessel felöntjük az egészet. Sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük az ételünket.
 
➽ Ezután a felkockázott almát tesszük bele a fazékba. Meglocsoljuk a rozé második harmadával  és még kb. 2 dl húslevessel az edény tartalmát.
 
➽ Galuskát készítünk 2 ek. lisztből, 1 tojásból, csipet sóból és pici vízből. Kanál segítségével apró galuskákat szaggatunk az ételbe. 
 
➽ Könnyű habarást készítünk. 2 dl tejfölt kb. 1 púpozott evőkanál liszttel, a kaporral és egy kis főzőlével csomómentesre keverünk. Ezzel alacsony lángon behabarjuk az étel.   
 
➽ Ez a laktató, friss egytálétel nálunk igazi kedvenc lett. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis kaporral és egy kis citrommal díszíthetjük.
Igazán hálás vagyok ezért a receptért! 
Kellemes kuktálkodást kívánok mindenkinek, aki elkészíti!    
 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



2020. szeptember 29., kedd

Bányai By Beans kávézó a Fény utcai piacon

 

A kávé világnapja alkalmából nem is hozhatnék jobb ötletet, mint egy új kávézót és egyben Bányai kávé beszerzési forrást! Bányai By Beans kávézó a fővárosi Fény utcai piacon július 11-én nyitotta meg kapuit. Külön öröm, mert szeretek ezen a piacon beszerző körútra menni. 

A Bányai kávékról már többször hallottatok tőlem. Igazi kuriózum, mivel Bányai László magyar származású kávétermesztő a Lourdes-i völgyekben, Costa Rica-ban termeszti kiváló minőségű kávéját. Erre a remek alapra építették föl a kávézó tematikáját. Csak Bányai kávét készítenek, innen a név is Bányai By Beans.

 

A nyüzsgő piac forgatagából teli kosárral megrakodva tértünk be a kávézóba. Egy csipet skandináv stílus, egyszerű és modern berendezés jellemzi a helyet. Találunk elbújós zugokat, de pultot is ahol gyorsan felhörpinthetjük a fekete italt. Nincsenek grandiózus terek. Egy egyszerű, kellemes kávézó.

Az espressotól a lattéig különféle variánsok közül válogathatunk és mindezt Bányai kávéból. 490 Ft-tól indulnak az árak, amely egy átlag ár jelenleg a fővárosban. A kávé mellett a reggeliről sem szabad elfeledkezni. Kaphatóak szendvicsek, melyek a piacon vásárolható alapanyagokból készülnek és a Freyja zseniális croissantjai a pultban pihennek. 

A tulajdonos házaspár - Halász Ferenc és Szabó Réka - harmadik kávézóját üdvözölhetjük ebben az egységben. Egy különleges kis márkaboltként is funkcionál a hely, ahol különféle kiszerelésben, kapszulásan vagy csábító pörkölésű kávébabként megvásárolhatjuk a világhírű Bányai kávékat.

 

Kóstoltunk, beszélgettünk, kávét kortyolgattunk és megreggeliztünk a piacozás után. Konklúzió: nagyon szerethető hely, kedves kiszolgálás, remek alapanyagokból készült ételek és italok találhatóak itt. Az árak rendben vannak. Szívből ajánlom mindenkinek, aki a Fény utcai piacon jár. 

 

ELÉRHETŐSÉGEK

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 12. - Fény utcai piac oldalában a lottózó és a bank között. 

Nyitva: H-Szo 7-19; V 9-19

Web: https://bybeans.com/



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 20., vasárnap

Slambuc - 5 hozzávalóból 32 fordítással


Ettetek már igazi slambucot?
Otthon a tűzhelyen is elkészíthető, de legyünk őszinték, bográcsban az igazi. 
A legutóbbi horgászatunk során volt bőven időnk egy kis főzőcskézésre. Megpróbáltam minden fontosabb lépést megörökíteni. Csupán néhány bárki által megvásárolható hozzávalóból igazán laktató, hagyományos pásztorétel került az asztalra. 
 
A slambuc vagy más néven öhöm igazi magyar étel. A hortobágyi pásztorok készítették először ezt a fogást a jól elálló, laktató hozzávalókból.
Számtalan változat létezik. Valaki paradicsomot, paprikát darabol bele, más kolbászt ad hozzá vagy éppen tojást üt bele. Természetesen a saját szánk íze szerint alakítható, de most lássuk az eredeti változatot.


Hozzávalók 4 személyre: 
1 kg burgonya
50 dkg lebbencs tészta
25 dkg füstölt szalonna
víz
 
 
➽ A füstölt szalonnát felkockázzuk és alacsony lángon kiolvasztjuk a zsírját és egy kicsit megpirítjuk. 

➽ A krumplit megpucoljuk és felkarikázzuk. Ezt a kiolvadt zsírra és a pirított szalonnára rakjuk és összeforgatjuk.

 
➽ Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje a krumplit kb. 2 ujjnyi magasan. 

➽ Amikor a burgonya félig megfőtt, akkor hozzáadjuk a lebbencset, megsózzuk ízlés szerint (esetemben 1/2 ek. só volt) és ismét összekeverjük a bogrács tartalmát. Addig főzzük LASSÚ tűzön, amíg el nem fő az összes lé. Ekkorra megpuhul a krumpli és megfő a tészta. Ezt onnan tudjuk, hogy összeáll az egész és szuszogni kezd. A felszabaduló gőz adja ezt a hangot.
 
 
➽ Innen már nincs más hátra csak a forgatás a bogrács fülénél fogva elkezdjük körkörösen rázni, hogy egyben mozduljon meg a bogrács aljában. Lassú tűz mellett kb. 32 fordítás kell. De ez lehet bőven több is. Igazi ráérős étel. 
 
 
➽ Mindig a bogrács alján lévő tészta kerül felülre. Technikája van a forgatásnak. Sokszor nem a legegyszerűbb, de ha ráérzünk az ízére, akkor gyerekjáték lesz a forgatás. Akkor igazán jó, ha elkezd pirulni a tészta és szép kérge lesz. Végül szép gömbölyű formába áll össze a slambuc. Türelem és lassú főzés kell csak! Igazi slow food a régi pásztorok szabadtéri konyhájából. 
Lássatok hozzá!   


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 11., péntek

Marokkói pulykaragu rókagombával

Az egész onnan indult, hogy vettünk egy nagyon klassz fűszerkeveréket a Borough Marketen Londonban. Tisztességesen használtuk mindenhez és mindenbe, mert olyan jól összerakott elegy, hogy igazi ízutazáson vesz részt az ember, ha vele főz. 
Aztán elfogyott és most megpróbáltam reprodukálni!
Természetesen Marokkóban nem így készítenék el ezt a fogást, inkább az ihletés a fűszerkeverékből adódott! 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2-3 személyre

50 dkg pulykamell
25 dkg rókagomba 
4 dl tejszín
6 gerezd fokhagyma
2 tk. marokkói fűszerkeverék
4 ág friss kakukkfű
1/2 tk. só
2 ek. olívaolaj

➽ A pulykamellet kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk és megsózzuk. 
 
A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk és apróra vágjuk. 
 
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a pulykamell kockákat kb. 8-10 perc alatt megpirítjuk majd félretesszük. 
 
Ezután a rókagombát és a fokhagymát forró serpenyőben egy kicsit megpirítjuk (kb. 3-4 perc) és hozzáöntjük az előbb elkészített pulykát. 
 
Megszórjuk marokkói fűszerkeverékkel a serpenyő tartalmát és alaposan összekeverjük az egészet. 
 
Felöntjük tejszínnel az egészet és hozzáadjuk a kakukkfű ágakat. További kb. 10 percig főzzük így közepes lángon időnként megkavarva. 
Amikor elkészült az étel köretként egy kis bulgurt kínálunk hozzá. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. szeptember 9., szerda

Marokkói fűszerkeverék a konyhámból


Ha egy kis ízkavalkáddal szeretnétek felrázni az elkövetkezendő szürkébb hónapokat, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a fűszerkeveréket. Ez eredeti dobozkából egy londoni piacon vásároltam. Most elfogyott és sajnos nem tud az ember csak úgy kiugrani egy újabb munícióért. Így egyenes volt az út ahhoz, hogy magam készítsem el az alapanyagok felsorolása alapján. 
A Fűszerésznél minden hozzávaló beszerezhető, így nem kellett sikítva boltba rohannom. Jó szívvel ajánlom őket, mint beszerzési forrást, mert természetes alapanyagokkal dolgoznak, a világ minden pontjáról beszerzik a legkülönlegesebb fűszereket és mondjuk kész marokkói csirke fűszerkeveréket is tartanak, habár az enyém most egy kicsit eltér az ő verziójuktól. És ez nem fizetett reklám volt, hanem csupán ami jó, az jó és megosztom Veletek! Tudjátok én így működöm! 
 

1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt chili
1 teáskanál fokhagyma por

 ➽ Ha valamelyik fűszerből nem sikerül őrölt változatot vásárolni, akkor se essetek kétségbe!
 
 ➽ Egy kicsit forró serpenyőben pirítsátok meg és kávédarálóban őröljétek meg ezeket a fűszereket. Szükség esetén szitáljátok át a keveréket.
 
 ➽ Egy edénykében alaposan összekeverjük az alapanyagokat és jól záródó dobozban hűvös, száraz helyen tároljuk! Igazán kis tüzes ízesítőt alkottunk, érdemes óvatosan bánni vele.

Ha kevésbé szeretnétek csípősre, akkor vegyétek le chilit, a fahéjat és a fekete borsot a felére.

Tartsatok velem a héten, mivel egy finom és gyors étellel leplek meg Benneteket, amit ezzel a fűszerkeverékkel ízesítettem. 
 
 

2020. szeptember 7., hétfő

Tejfölös - szilvás lepény kemencében sütve

 


Imádom Paskó atya Facebook oldalát követni vagy éppen a könyvét lapozgatni.

 A kelebiai plébános igazán sokoldalú és életvidám ember. Gasztro és közösség összekovácsoló tevékenysége pedig páratlan. Most tőle hoztam egy tökéletes receptet, melyet a kemencében sütöttem meg. Amit ő leír, az úgy van! Nemes egyszerűséggel így fogalmaznám meg tűpontos receptjeit! 

A takaros szilvafánk idén is megajándékozott bennünket egy kis gyümölccsel. Így ha már a kemencét begyújtottam és a család is összeült, akkor miért is ne készítettem volna el ezt a tejfölös szilvás lepényt. Már előre jelzem, hogy nálunk igazi őszi favorit recept lett ez a sütemény. Próbáljátok ki! 

A recept forrása és még több fázisfotó itt található: https:// www.facebook.com/PaskoAtyaKonyhaja/


Elkészítési idő: kb. 90 perc kelesztéssel együtt

Hozzávalók egy nagy tepsihez (esetemben 20 cm x 40 cm)

Még egy fontos információ: 1 bögre 2,5 dl 

 

A kelt tésztához:

3,5 bögre liszt 

2, 5 dkg élesztő

2, 5 dl tej

1 mk. só

1 ek. cukor

1 dl olvasztott vaj/ vagy sertészsír

1 tojás


A töltelékhez:

60-70 dkg szilva

3 tojás

4 dl tejföl

1 kk. fahéj

1/2 bögre cukor


➽ A tej felét meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt kissé keményebb tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.

A szilvákat félbe vágjuk és kimagozzuk.

A 3 db tojást, a 4 dl tejfölt, az 1 kk. fahéjat és a 1/2 bögre cukrot sima öntetté kavarjuk.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A duplájára kelt tésztát sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk és beletesszük papírostól a tepsibe a kinyújtott lapot. Kb. ujjnyi vastag tészta lett és nem baj, ha egy kicsit felhajlik a széle, mert így nem folyik ki a töltelék.

A tésztalap tetejét kirakjuk felezett szilvákkal és rálocsoljuk a fahéjas öntetet. 

30-35 perc alatt készre sütjük.

Kemencében is hasonló körülmények között sütöttem. 200 °C-os volt a kemence alja, ahová beraktam a süteményt és körülbelül 40 percig sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni, hogy jól szeletelhető legyen a tészta. Napokig puha és finom maradt a sütemény viszont egyáltalán nem az édes íz dominál, hanem a szilvas és a fahéj kellemes összhatása. 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!