2021. január 1., péntek

Boldog új esztendőt!

 

Kívánok Nektek terített asztalt, szerető ölelést, jóízű kacagást, hosszan tartó beszélgetést és minden földi finomságot az új esztendőre!

Reménykedve indulok az elkövetkezendő 365 napos utamra. 

Bizakodom, hogy sok-sok apró szépséggel kecsegtet az év. 

Elhatároztam, hogy kicsit átdolgozom a blogot, mivel ennyi év alatt egy kicsit belepte a "por". A felhasználók többsége már telefonról követ, így ezzel a részével is foglalkoznom kell egy kicsit, hogy felhasználóbarátabb legyen az én egyik kedvenc időtöltésem. Játékokkal is kedveskedni szeretnék Nektek. Tehát tervem van bőven. 

Köszönöm, hogy eddig is követtetek, olvastatok és kipróbáltátok a receptjeimet. Számomra mindig nagyon nagy öröm, amikor egy-egy elkészült finomságot lefotóztok és lelkesen mutatjátok meg Nekem! 

Leljétek örömötöket a blogban és a gasztronómiában az idén is! 

Boldog új évet kívánok mindenkinek!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. december 31., csütörtök

Agyő 2020!

Tanulságokkal és megpróbáltatásokkal tarkított éven vagyunk túl! Mindannyian!

Szerencsésnek mondhatom magam, mert minden számomra fontos személy velem van, átölelhetem és megoszthatom velük a gondolataimat.

Engem maximálisan lekötött a munkahelyi plusz terhelés, ezért messze nem volt annyi időm a blogra, amennyit szerettem volna. Sokszor örültem, ha békésen lepihenhettem.

Nekem - és velem együtt sokaknak - nem volt sem home office, sem könnyebbség és már a második körnél tartunk. Globálisan túlzónak érzem már ezt az egész helyzetet és roppant módon elkeserít a szabadságunk korlátozása. Sokan elfelejtenek köszönetet mondani, sokan nem veszik figyelembe az emberek erőfeszítéseit. Ez sajnos nem fog változni ahogyan látom. De mindenki meghozhatja a maga döntéseit! Tettem ez én is több vonalon számomra pozitív értelemben!

Lezártam rég húzódó együttműködéseket, mert már nem azt a figyelmet és megbecsülést kaptam, amit az elején. Maximálisan azt szeretem, ha korrekt vagyok, akkor viszont is ezt kapjam.

Kipróbáltam számtalan remek étterem kínálatát, így a Rosenstein, az encsi Anyukám mondta, Katlan malom, SVÉT vagy éppen a szegedi Alkimista Kulináris Műhely mennyei ételeit. Igazán elismerem és hálás vagyok azoknak az éttermeknek, akik a nehézség ellenére talpon tudtak és akartak maradni. Egy csipetnyi gasztrokalandot még ebben az ínséges időben is ajándékoztak a vendégeknek!

Az online színház segítségével szórakoztató percekben volt részem. 

A virtuális oktatás pedig új távokat nyitott meg számomra is!

Minden erőmmel azon vagyok, hogy pozitívba fordítsam ezt a lehetetlen negatív helyzetet már amennyire lehet. 

Kívánok nektek az új esztendőre kitartást, egészséget, bátorságot és sok-sok örömet.

 Végre örökre búcsút mondhatunk 2020-nak! 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. december 26., szombat

Boldog láblógatós karácsonyt! - Ma indul a Főmenü!

 

Igazi békés ünnep a mostani. Lassítunk, lassulunk, odafigyelünk egy kicsit jobban a másikra, pihenünk, töltődünk. Ezek a hétköznapi rohanás miatt sokszor kimaradnak. 
Most pedig élvezettel vackol be a fotelbe az ember és csak úgy egyszerűen bámulja a karácsonyfát, élvezi a finom ételeket és örül a családi, baráti találkozásoknak! 

Ha nektek is ilyen láblógatós napotok van, akkor a figyelmetekbe ajánlom a ma induló Főmenü gasztroműsort Anger Zsolttal és Széll Tamással. A színész és a séf újragondolnak régi ízeket, praktikákat tanítanak meg a tévénézőknek és igazi magyaros ízeket varázsolnak az asztalra. 
Akik ma nem érnek rá a televízió előtt ücsörögni, azok se búsuljanak. 
A következő linken visszanézhető lesz minden adás: https://mediaklikk.hu/fomenu


Kép forrása: https://www.facebook.com/fomenu.dunatv/

2020. december 25., péntek

Karácsony első napja

 

Karácsony első napja van. Nálunk a nagy főzések és nagy találkozások időszaka. Szeretem, mert ilyenkor vendégül láthatom a szeretteimet. Olykor a kemencében lobog a láng, olykor pedig a konyhát állítom a feje tetejére. Az idén sajtleves kerül a menübe, Julia Child híres francia vörösboros marharaguja, lazac sütőben, sajtos-almás kukorica saláta, cheddar sajtos-snidlinges krumplipüré, baconbe tekert brokkolis fasírt lesz a menü. Nos még amit az utolsó pillanatban kitalálok. Ezeket már előző nap elő lehet készíteni, így az ünnepi főzés nem lesz olyan stresszes. A lényeg, hogy ne teher legyen a főzés, hanem öröm. Ennek a kulcsa pedig a tudatos tervezés. Természetesen nem mindig jön össze minden, de sok-sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat. Sőt megsúgom azért sem szabad megkövezni senkit, ha éppen egy étteremből rendel valami finomságot és az ünnep alatt elő sem veszi a fakanalat. Bárhogy is legyen! Érezzétek jól magatokat az ünnep alatt, lássatok vendégül sok kedves barátot, családtagot és örüljetek az együtt töltött időnek. 

Ha pedig lazítanátok egy kicsit, akkor nézzetek egy gasztrofilmet. Mondjuk az egyik kedvencemet a Julie és Juliát! 

Meghitt ünnepet kívánok Nektek! 💓

 

2020. december 24., csütörtök

Békés, boldog karácsonyt!

 


🎄 "Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodákban, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni." 🎄
Márai Sándor 

Ebben  az évben semmi sem volt a megszokott. Viszont örülök, hogy mindannyian, egészségben, szeretetben ülhetjük körbe az asztalt. 
Nekem az az igazi ajándék! 

Kívánom mindenkinek, hogy teljen békében, meghitten ez a néhány nap. Éjétek meg az ünnep csodáját! 
 
Boldog karácsonyt kívánok Nektek! 


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. december 21., hétfő

Last minute - Gasztrokönyvek a fa alá

 

Vannak olyan helyzetek, amikor az utolsó pillanatban kell ajándékok után futkosni. Szerencsés helyzetben vagyok, mivel az egész családnak, barátoknak, ismerősöknek már megvásároltunk mindent már novemberben. Természetesen vannak kisebb módosítások, beszerzések, a főzéshez bevásárlás, de ennyi. Viszont az utolsó pillanatban még szükség lehet néhány ajándékötletre, akkor az idény egyenesen három roppant izgalmas kiadvány is a piacra került. 


Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva

Damaszt és paprikás csirke


Abszolút favorit ez a könyv nálam. Rövid gasztronovellák gyűjteménye, tökéletesen jól használható receptekkel a nagymama konyhájától, egészen a "férfibolondító" finomságokig. Bepillantást nyerhetünk a szerzők életébe, érzéseibe és egy-egy ételhez fűződő kapcsolatukba. Olykor érzelmi hullámvasúton ülünk a sorokat olvasva: megdöbbenünk, sírunk és nevetünk. Könnyed gyűjtemény és inspiráló receptekkel.

A könyv ára: 3999 Ft


Saly Noémi 

Hatszáz tojás, egy se görbe


Saly Noémi nevét nem kell bemutatni a gasztrorajongóknak. Minden egyes alkalommal valami igazi különlegességet kapunk tőle, amikor egy-egy könyv megszületik. Most repüljünk vissza egészen 1854-be egy jómódú nyugat-dunántúli háziasszony konyhájába, ahol egy kézzel írt füzetből varázsolt jobbnál jobb ételeket. Molnár Juliának édesanyja gyűjtött össze jó néhány tanácsot, receptet ebbe a füzetbe, hogy elkerülve a háztól méltó háztartást vezethessen majd a fiatal asszony. Ilyen füzetből akad néhány a családi kincsek között, de ennyire jól kibontott történeti háttérrel, a kor adott sajátosságaival megtűzdelt leírás ritka. Merüljetek el egy csipetnyi történelemben.

A könyv ára: 4780 Ft


Dragomán György 

Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről

 

Dragomán György könyveivel és gasztroírásaival számtalan helyen találkozhatunk. Szeretem, hogy a sorokat olvasva szinte látom a frissen kiszedett gőzölgő levest, érzem a friss kenyér illatát vagy éppen a hűsítő bodzaszörp kellemes ízét. Remek történetek gyűjteménye ez a könyv, emellett jól használható receptek sorozata. Szórakoztató írás a gasztronómia szerelmeseinek! 

A könyv ára: 4999 Ft


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

              

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. december 15., kedd

Karácsonyi lazac egyszerűen

A lazac igazi ünnepi fogás. Sokaknál azért olyan nagy kedvenc, mert nem érződik a markáns hal íz, szálkákból sincs túl sok benne. Az ára miatt nem mindennap fogyasztjuk, így egy-egy különleges alkalomra igazán jó választás. Most egy nagyon egyszerű változatot osztok meg veletek.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 2 személyre:

2 db 15 dkg-os bőrös lazacfilé

10 dkg vaj

1/2 tk. tengeri só

1/2 tk. fehérbors

1 db citrom héja

1 tk. kapor

1 csipet őrölt gyömbér

2 ág friss kakukkfű

 

➽ Első lépésben készítsünk egy kis fűszerkeveréket. 1/2 tk. tengeri sót, 1/2 tk. őrölt fehérborsot, 1 db citrom reszelt héját, 2 ég friss kakukkfüvet, 1 tk. kaprot és egy csipet őrölt gyömbér kerül egy tálkába. Alaposan összekeverjük az egészet és alaposan bedörzsöljük vele a lazacszeleteket. 

➽ Ha a bőrös filénken még rajta van a pikkely, akkor érdemes eltávolítani azokat pácolás és sütés előtt. Egy késsel egyszerűen átkaparjuk ellentétes irányból a bőrt. Továbbá átnézzük a szeleteket, hogy van-e benne szálka. A húst átsimítjuk kézzel és ha érzünk szálkát, akkor egy csipesszel kihúzzuk. 

➽ A legjobb, ha van időnk arra, hogy néhány órán keresztül a hűtőben pácoljuk az ízesített halakat sütés előtt.

➽ Egy serpenyőben kb. 10 dkg vajat felolvasztunk, majd a lazacot a bőrös felével kezdjük sütni. Függ a hús vastagságától a sütési idő, de kb 4-5 perc a bőrös oldal sütése, majd kb. 3-4 perc a bőrmentes oldal.

➽ Akkor jó a lazac, ha a bőre szépen ropogósra megpirul, a hús viszonyt átsült, de rózsaszín marad. 

Hozzá pirított zöldségeket tálaltam most, de tökéletesen megállja a helyét krumplipürével is.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


2020. december 14., hétfő

Karácsonyi sajtleves

 

Ez az adventi időszak sajnos nem úgy jött össze, ahogyan én terveztem. Egy kis betegség (nem, nem a ma oly népszerű példány) és őrült hétköznapi hajtás közben elvesztem. Most nagyon nem vagyok egy született feleség, de ilyennek is kell lenni. Most jöjjön egy gyors bejegyzés egy roppant egyszerű, finom recept alapján. És itt jön a csavar. A leírás egy új könyvből származik. Péterfy - Novák Éva és Szentesi Éva szórakoztató gasztronovellás kötetéből a Damaszt és paprikás csirke című könyvből. A szórakozás mellett a receptek is figyelmet érdemelnek, mivel az egyszerűtől kezdve, a "férfihódítón" át, egészen a nagymama emlékeit megidézőig mindennel találkozhatunk benne. Nálunk ez a leves kerül karácsonykor az asztalra néhány módosítással, ahogyan én készítettem. Egyszerűen nagyon finom. Már megérte "felfalnom" a könyvet.


Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

10 dkg vaj

3 ek. liszt

3 gerezd fokhagyma

40 dkg natúr krémsajt

10 dkg füstölt sajt

10 dkg edami sajt

15 dkg fűszeres krémsajt

1,5 l húsleves v. 1,5 l víz és egy szárnyas leveskocka


Hozzávalók a feltéthez 

10 dkg füstölt sajt

1 kis üveg savanyított jalapeno paprika

pirított kenyérkocka vagy levesgyöngy

20 dkg füstölt szárazkolbász a kolbászmorzsához


➽ A vajat és a lisztet zsemleszínűre pirítjuk és a 3 gerezd megtisztított fokhagymát rázúzunk. Csupán néhány percig pirítjuk az egészet, majd felöntjük húslevessel. Ha nincs húslevesünk, akkor megfelelő a víz és a szárnyas leveskocka keveréke. 

➽ Ezután hozzáadjuk a krémsajtokat. Lereszeljük a füstölt és az edami sajtot. Alaposan összekeverjük az egészet és addig főzzük, amíg éppen forrni nem kezd. Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről és botmixerrel simára turmixoljuk.

➽ A jalapeno paprika levéből kb. 1 dl-t a levesbe önthetünk, ha szeretnénk egy kicsit markánsabb ízeket. De ez nem kötelező. 


➽ Feltét lehet reszelt sajt, vagy éppen ilyen csillag formájú süteménykiszúróval kiszaggatott. Aprított jalapeno paprika, pirított kenyérkocka vagy kolbászmorzsa. És meg is érkeztünk, hogy mi az a kolbászmorzsa. Túl van misztifikálva ez az egész feltét. Kb. fél cm vastag kolbászkarikákat vágunk és forró serpenyőben egy kis olívaolajon megpirítjuk ezeket. Sütés közben megforgatjuk a szeleteket. Amikor a zsír nagy része kisült papírtörlőre tesszük a megpirított kolbászkarikákat, hogy a zsír lecsepegjen. 
Ezután vagy egy késsel vagy egy aprítólabdával finomra aprítjuk. Ilyen egyszerű az egész.

Ha még nem találtatok karácsonyi ajándékot, akkor ezt a könyvet valóban jó szívvel ajánlom a figyelmetekbe. Ha pedig bort kerestek az étel mellé, akkor a MÁD Furmint igazán jó választás lesz. 



2020. november 30., hétfő

Az évszak legjobb receptjei - Ősz

 

Itt a vége, fuss el véle! Vagyis az év utolsó összefoglalóját olvashatjátok most. Jövőre folytatom ezt a szép hagyományt. A vírushelyzetről inkább már nem mondok semmit. Elkeserítőek ezek az intézkedések. Rengeteg energiát felemésztenek a tavasz óta tartó plusz feladatok és extra nyomás. A konyhában is inkább jól bevált fogások készülnek, mint az újdonságok. De azért nem hagytalak recept nélkül benneteket. Néhány darab így is született. Nézzük melyek voltak a legnépszerűbbek!

1. 
Ásós Géza a neve a roma gasztronómiáért rajongók körében igazán népszerű. Egészen Békésig kell menni, ha Géza főztjét szeretnénk megkóstolni. De a tévéműsorában időről időre új recepteket készít és oszt meg az érdeklődőkkel. A rozé karaj leírását egy ilyen alkalommal zsebeltem be és készítettem. Mennyei! 

2. 
A diós - rozmaringos panírban sütött vaddisznókaraj vagy éppen comb csábító és egy kicsit eltérő a megszokottól. A vadhúsért és a vadgasztronómiáért rajongóknak igazi kedvenc lehet. 

3.
A harminckétszer fordított slambuc igazi ráérős étel. Amikor békés, nyugodt hétvége köszönt ránk és van egy tenyérnyi helyünk tüzet rakni és bográcsozni, akkor lássunk hozzá. Laktató és igazi élmény, habár valódi türelemjáték! 

Köszönöm, hogy ennyien követitek az írásaimat napról napra! Remélem, hogy egy-egy jó ötlettel mosolyt és igazán ízletes pillanatokat varázsolhatok a konyhátokba. 

2020. november 2., hétfő

Hatszáz tojás, egy se görbe - Saly Noémi legújabb könyve

 

Saly Noémi legújabb könyvét szeretném bemutatni itt az oldalon. 

Különleges története van Molnár Julia 1854-es szakátskönyvének és igazán kalandosan került a híres irodalom- és gasztronómia-, kávéház- (és még hosszasan sorolhatnám...) várostörténész kezébe. Saly Noémi munkásságát örömmel követem nyomon, mert szerteágazó tudása, karizmatikus személyisége, intelligenciája páratlan a hazai szerzők között. Minden egyes művét alapos kutatás előzi meg, csak olyan munka kerül ki a szerző kezei közül, amely igazi gasztrotörténeti csemege.

De hogyan is indult ennek a könyvnek a megszületése?

Egyik nap az interneten egy antikvitásokkal foglalkozó csoportba töltötte fel egy érdeklődő az 1854-ben kézzel írott receptfüzetet, hogy vajon mennyit érhet. Eladni nem szerette volna a tulajdonos az örökséget, de kölcsönadta Saly Noémi kérésére. Természetesen nem ment minden ilyen egyszerűen, de a könyv oldalait fellapozva megismerheti az olvasó a teljes történetet. Levéltári kutatások, grafológus segítsége és múzeumi gasztronómiához kapcsolódó relikviák tárják elénk az 1850-es évek szellemét.

Ez a receptfüzet egy anya útravalóját tartalmazza a lánya háztartásához, hogy a mosonmagyaróvári Molnár Julia legalább olyan remek háziasszony legyen, mint az édesanyja. Ketten írták a füzetet. Örülök, hogy az eredeti receptfüzet lapjai is helyet kaptak könyvben. Mutatós régi írás, korabeli nyelvezettel. Ehhez a nyelvezethez pedig egy szótárat is kapnak az olvasók, melyből kiderül, hogy mi az a gyugdozni, kauli,szalva... Ezután pedig katonás sorrendben, számozva az összes recept helyet kap a könyvben. Természetesen nem patikamérleg pontos hozzávalókkal, de én pont az effajta szabadságot szeretem. Minden olyan étel fellelhető benne, amellyel egy jó polgári konyhát vezető feleség megörvendeztethette a ház urát 1854-ben. 

 

 

A levesektől kezdve, a czuspeisok, becsináltakon át, a rétesek, fánkok és "külömbféle sütemények" szerepelnek. 

Érdemes mindegyik leírást végigmazsolázni. A töltött káposztát egyenesen imádtam, el fogom készíteni. Nem csupán egyszerű töltsük meg, főzzük ki változat található a leírások között. Hanem ebbe a változatba kell egy kis sáfrány, szerecsendió, riskása, sonka... Vízben dunsztolva készül el az étel. Végül egy tányérra borítva szépen megsült lúdmájjal kell tálalni. 

Bevallom, hogy ez az "alkotói szabadság" mindig is a kedvemre való volt. Nincs pontos mennyiség, de a leírás kellően alapos ahhoz, hogy egy remek étel kerüljön az asztalra. Természetesen rengeteg izgalmas recept található a frissen nyomott lapokon. 

A cím pedig a igazán érdekes. A receptek tojásban bővelkednek. Pontosan 600 darabban. A görbe pedig nemes egyszerűséggel a tyúk ürülékére utal. Tehát 600 darab szép tiszta tojást használtak fel az ételekhez.  

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, ha egy különleges kis ízutazáson szeretne részt venni az igazi magyar gasztronómia hajnalából. 

A könyv adatai:

Oldalszám: 199 oldal

Borító: füles, kartonált 

Ára: 4780 Ft

Kiadás éve: 2020.


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!