Karácsonyi lazac egyszerűen
A lazac igazi ünnepi fogás. Sokaknál azért olyan nagy kedvenc, mert nem érződik a markáns hal íz, szálkákból sincs túl sok benne. Az ára miatt nem mindennap fogyasztjuk, így egy-egy különleges alkalomra igazán jó választás. Most egy nagyon egyszerű változatot osztok meg veletek.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 személyre:
2 db 15 dkg-os bőrös lazacfilé
10 dkg vaj
1/2 tk. tengeri só
1/2 tk. fehérbors
1 db citrom héja
1 tk. kapor
1 csipet őrölt gyömbér
2 ág friss kakukkfű
➽ Első lépésben készítsünk egy kis fűszerkeveréket. 1/2 tk. tengeri sót, 1/2 tk. őrölt fehérborsot, 1 db citrom reszelt héját, 2 ég friss kakukkfüvet, 1 tk. kaprot és egy csipet őrölt gyömbér kerül egy tálkába. Alaposan összekeverjük az egészet és alaposan bedörzsöljük vele a lazacszeleteket.
➽ Ha a bőrös filénken még rajta van a pikkely, akkor érdemes eltávolítani azokat pácolás és sütés előtt. Egy késsel egyszerűen átkaparjuk ellentétes irányból a bőrt. Továbbá átnézzük a szeleteket, hogy van-e benne szálka. A húst átsimítjuk kézzel és ha érzünk szálkát, akkor egy csipesszel kihúzzuk.
➽ A legjobb, ha van időnk arra, hogy néhány órán keresztül a hűtőben pácoljuk az ízesített halakat sütés előtt.
➽ Egy serpenyőben kb. 10 dkg vajat felolvasztunk, majd a lazacot a bőrös felével kezdjük sütni. Függ a hús vastagságától a sütési idő, de kb 4-5 perc a bőrös oldal sütése, majd kb. 3-4 perc a bőrmentes oldal.
➽ Akkor jó a lazac, ha a bőre szépen ropogósra megpirul, a hús viszonyt átsült, de rózsaszín marad.
Hozzá pirított zöldségeket tálaltam most, de tökéletesen megállja a helyét krumplipürével is.
