Fűszeres kedd - Római kömény



SZÁRMAZÁSA:
Valószínű, hogy a Földközi-tenger keleti mellékéről vagy Egyiptomból származik. Indiában, Mexikóban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten termesztik manapság.

LEÍRÁSA:
Az ernyősök családjába tartozik. Egyiptomi kömény, kumin, borsos kömény néven is ismert. Szárított termését egészben vagy porrá őrölve használjuk. 30 cm-es nagyságúra nő meg. Kúszószárú fűszernövény, amely sötétzöld leveleket, fehér vagy lilás ernyős virágzatot fejleszt, Termése nagyon hasonlít a köményre. Termése kávébarna színű. Az egyszerű köménnyel semmiféle kapcsolatban nem áll.
 
ÉRDEKESSÉG:
Az ókori egyiptomiak a piramisokban a fáraók sírja mellé római köményt is tettek. Feltehetően gyógynövényként használták. Az ókori rómaiak pedig fekete bors helyett római köményből készítettek krémet, amelyet kenyérre kenve fogyasztottak. Nagy Károly uralkodása idején a kolostorkertekben ezt a fűszernövényt is termesztették. Terméséből nyert olaját keleti parfümök alapjaként hasznosítják.

AROMA:
Kellemesen friss, csípős aromájú.

GYÓGYÁSZAT:
Emésztésre jó hatással van. Kólika, hasmenés vagy menstruációs panaszok esetén görcsoldó, nyugtató hatást fejt ki. Nagyobb mennyiségben légúti megbetegedésekre alkalmazzák. Az ókori Egyiptomiak tüdőbetegségre is alkalmazták.
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Egészben vagy porítva speciális fűszerboltokban, nagyobb üzletekben szerezhetjük be. Gyakran kumin néven árulják.Hűvös, száraz, sötét helyen akár 1 évig is eltartható. Porrá őrölve veszít az ízéből.
KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Elsősorban különféle keverékek alkotóeleme. Ha serpenyőben egy kicsit megpörköljük, akkor az ízek intenzívebbé válnak. Egzotikus fűszerkeverékeket is tökéletesen kiegészíti.  
Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon





Népszerű bejegyzések