2012. március 26., hétfő

Medvehagymás-húscsiganyársak rózsaborssal fűszerezve házi medvehagymás majonézzel tálalva



Hozzávalók 4db 6 csigából álló nyárshoz:

40 dkg csirkemell filé
24 szál medvehagyma
5 dkg edami sajt/ grill sajt
2 tk. só
2 tk. zúzott rózsabors
4 ek. Floriol étolaj

Majonéz hozzávalói (1-1,5dl)
1/2 cs. medvehagyma
1 tojássárgája
1/2 ek. citromlé v. ecet
1/2 kk. só
1/4 kk. mustár
1 ek. forró víz
Kb.1 dl Floriol étolaj

A nagy finis végén úgy döntöttem, hogy egy medvehagymás akár grillen, akár serpenyőben süthető finomsággal megörvendeztetlek benneteket. Igaz már egy ideje megvan minden hozzávalóm, de a láz és a zsebkendőkkel való hadakozás  egy picit lekötött. A lényeg, hogy el is küldtem a Floriol gasztropárbajra ezt a könnyű étket. Ha elnyeri tetszéseteket a receptem, akkor kérlek szavazzatok ma éjfélig rá a következő linken: 
1. Kb. 4-5 cm széles és 10 cm hosszú csirkemell csíkokat vágunk, picit megklopfoljuk.
2. Enyhén megsózzuk mindkét oldalát a  húsnak, majd egy szép széles medvehagyma levelet fektetek rá. 

3. Az egyik szélébe kb. 4-5 cm hosszú és 1 cm vastag sajt hasábot helyezek és feltekerem az egészet.

4. Majd egy éles késsel kettévágom a hengert és két töltött húscsigát nyársra húzzuk.

5. Ezt követi majd másik négy.  Egy nyársra 6 csigát szúrtam fel. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és gyorsan minden oldalát átsütöm a húsnak. Közben mozsárban durvára tört rózsaborssal megszórom a nyársak minden oldalát.

6. A sajt egy picit meg fog olvadni, de semmi baj nem lesz. Annyi idei nem éri a hő, hogy kicsorogjon a tekercsekből. De ha valaki nagyon biztos akar lenni a dolgában, akkor válasszon grill sajtot. Az biztosan nem fog kifolyni.

7. Ennyi az egész. Most friss saláta helyett valami olajjal készült finomságot szerettem volna tálalni. Így született meg a medvehagymás majonéz. 

Majonéz elkészítése:
Én a Julia Child féle majonézet részesítem előnyben. Ez volt az első, ami úgy igazán szépen sikerült Nekem.
1. Első lépésben az edényt melegítsük fel, amiben a majonézet keverjük majd. Vagy forró vízbe mártjuk, majd kitöröljük, vagy gőz felett felmelegítjük.

2. Először a tojássárgáját 1-2 percig hagyjuk pihentetni az edényben, mielőtt hozzáadnánk a többit.
 
3. Ezután hozzáadjuk az 1/2 evőkanál citromlevet (én az ecetet annyira nem preferálom), a sót, mustárt. Összekeverjük ezeket simára 30 másodperc alatt.

4. És most kezdődik az olaj először szinte cseppenkénti belecsepegtetése. Majd amikor már krémesebb kicsit vékonyabban csorgassuk. 2 löttyintés/ perc legyen a sebesség. Folyamatosan keverjük. Akkor jó, amikor már szép krémes, világos a keverék.

5. Ha túl sűrű lenne akkor egy kis citromlé/vagy ecet segíthet cseppenként hozzáadva.

6. Továbbá  1 evőkanál forró vizet is adjunk a majonézhez, így meggátolja a megszilárdulást!

7. Összeaprítom az 1/2 csokor medvehagymát (kb. 10 szál) és rögtön hozzákeverem és frissen tálalom. 

TIPP- A húscsigákat kisütve, egyenként  fogpiszkálóra szúrva és medvehagymás majonézzel tálalva ,akár vendégváró falatokként is kínálhatjuk egy-egy összejövetelen.
Elkészítési idő (mindkettő összesen) maximum 30 perc. 

Remélem elnyeri tetszéseteket ez a könnyű kis finomság.

Legyen szép napotok!