Tárkony




Nézzétek el nekem, hogy most ilyen kis későn írós vagyok, de tegnap is volt egy kis hőemelkedésem és be akartam adni a kulcsot, ma egy fokkal jobb a helyzet. Kapok már levegőt is:-))) Apró örömök az életben. Én bolond tegnap még elkészítettem a Floriol játékra a nevezésemet az utolsó pillanatban, de úgy tűnik teljesen feleslegesen. Igaz mégsem, mert az én imádott Férjemnek nagyon ízlett és a szokásos mondását is bevetette: "Jó-jó finom volt, de kevés!" :-)) De most inkább fűszerezzük meg a napunkat. 

SZÁRMAZÁSA: 
Ázsiából származó, a fészkesek családjába tartozó növényt esztragonnak vagy tárkonyürömnek is nevezik. Őshazája valószínűleg Szibéria. Európában már a középkor óta ismerik. Ma már az egész északi féltekén termesztik. Állítólag honfoglaló magyarjaink is hoztak magukkal tárkonyt az élelmiszereik között.

LEÍRÁSA:
Leveleit vagy fiatal hajtásait frissen vagy szárítva, morzsoltan vagy porítva használjuk fel. A tárkony évelő növény, többszörösen elágazó 1,2 m magasra megnövő fűszernövény. Számos nyeletlen levelű, picit recés szélű, szőrös-lándzsás levelei vannak. Itthon csak ritkán virágzik. De ha igen, akkor apró sárga füzérvirágzata van. 
 
ÉRDEKESSÉG:
Tudományos neve dracunculus, melynek szó szerinti jelentés kis sárkány. Onnan kapta nevét, hogy a középkorban állati harapások kezelésére használták. Leginkább kígyó marást gyógyítottak vele.

AROMA:
Ánizsos jellegű illata van. Kissé kesernyésen csípős ízű.
 
GYÓGYÁSZAT:
Virágzata és levelei leforrázva a veseműködés serkentésére használjuk. Epe tisztító hatása és étvágyfokozó hatása is van.
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Üzletekben általában morzsolt állapotban kapjuk meg. Minden kisebb és nagyobb üzletben kapható. Légmentesen lezárva akár egy évig is megőrzi minőségét. Emellett sóban, ecetben is tárolják a friss zöld tárkonyt a kamra polcain.

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
A francia és erdélyi konyha elkerülhetetlen fűszere. Furcsa, de Erdélyben például a barátnőmék ecetes pácban teszik el és használják fel, úgy mint mi, levesekhez, ragukhoz... Ragulevesek, szárnyasok, vadpácok tökéletes ízesítője. De a tárkonyos mustárról sem feledkezhetünk el.


Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések