Márton napi libaleves
Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók 6 személyre:
6 db nagyobb sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
1 kis darab gyömbér
6 szem bors
1 kis csokor petrezselyem
1 db burgonya
só
2 db libaszárnytő, 1 db libanyak, 1 db libahát, zúza, szív
kb. 4 l víz
6 marék tészta (csiga/lúdgége) + só és víz a kifőzéshez
- A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, fehérrépát, karalábét tisztítás után negyedeljük, a burgonyát félbe vágjuk, a fokhagyma és vöröshagyma egészben marad, a gyömbért pedig félbevágjuk, de nem hámozzuk. A petrezselymet összekötjük.
- A húst átmossuk, egy éles bárddal tetszőleges darabokra vágjuk és egy nagy fazék aljára tesszük, majd hozzáadjuk a fenti zöldségeket. Figyeljetek oda, hogy ha a hát részénél még ott van az oldalsó hájból is, akkor vegyétek le és ne főzzétek meg, mert különben nagyon-nagyon zsíros lesz a leves. Inkább süssétek ki ez ilyen nyesedékeket!
- Ezután felöntjük körülbelül annyi vízzel a húst és a zöldségeket, hogy bőven ellepje az egészet.
- Adunk hozzá 6 db szemes fekete borsot és én ebben az esetben 2 ek. sót. Persze ízlés szerint csökkenthetitek és növelhetitek az adagot.
- Végül lassú tűzön 3-3,5 órán keresztül főzzük a levest. Éppen csak "pöszörögtetjük".
- Amikor megfőtt a levesünk, akkor leszűrjük és külön tálaljuk a zöldségeket és a húst. Tálaláshoz személyenként 1 marék csigatésztát főzünk ki enyhén sós vízben.
- Ha túl sok a megmaradt levesünk, akkor fagyasszuk be bátran és használjuk fel később.
Nyomtasd ki a bejegyzést!