Vaníliás sütőtök lekvár Christine Ferber receptje alapján


Még a karácsonyi forgatagban szerettem volna megosztani Veletek ezt a receptet, de valahogy elmaradt a decemberi rohanásban. Viszont a legjobb, hogy nem csak a friss fenyőfa mellett lehet elkészíteni, hanem akár most is fakanalat lehet ragadni így az ünnepek után. 


Egy rövid ismertetőt szeretnék megosztani a LEKVÁRKIRÁLYNŐRŐL itt az oldalon! Mivel a recept nem önálló találmány, így magyarázatra szorul, hogy kinek a könyvére vetettem rá magamat. Régi vágyam teljesült, amikor megkaptam A lekvár bibliát (Die Marmeladen Bibel) 270 recepttel minden évszakra valami kis inspiráló finomsággal! 
A Christine Ferber lekvárjai, azért olyan közkedveltek a világ minden pontján, mert manufakturális keretek között, saját maga készíti a dzsemeket nagyon nagy odafigyelés mellett. Nincs tömegtermelés, kiváló minőségű alapanyagokat maga válogatja, szüreteli, ha kell. Úgy tartja, hogy 4 kg gyümölcsnél/hozzávalónál több ne kerüljön a rézüstbe, mert akkor már nem lesz tökéletes az állag és az íz. Nagyon tetszik, hogy nem nyúl feleslegesen elérhetetlen alapanyagokhoz és a merész ízpárosítások sem vallanak kudarcot. Ezek a méltán híres piros fedeles dzsemek többek között Pierre Hermé és Alain Ducasse is közkedvelt alapanyagai. Joggal merül fel a kérdés: Hol vásárolhattok egy-egy csábító üvegecskével? 
Egy 2 dl-es dzsem például 8 EUR áron kapható a következő weboldalon, de a budapesti Baldaszti's polcain is megtalálható. De aki útra szeretne kelni egészen az elzászi borvidékig vegye fel a cipőt.  Niedermorschwihr falucskában készíti el napról napra különlegességeit!
Kép forrása: http://www.gillespudlowski.com/2648/produits/niedermorschwihr-eloge-de-la-reine-christine#.UOmc9Ky3oow

Most pedig íme a fenti recept kicsit saját ízlésre formálva: 
6-7 db kb. 220 g-os üveg lesz a végtermék

1 kg megtisztított sütőtök (pl. kanadai, Hokkaido)
1 l víz
egy csipet só
85 dkg cukor
1 db vanília
1/2 citrom leve

A sütőtököt elfelezem és 8 részre osztom. Nagyon vékony szeleteket vágok belőle és egy nagy edényben 1,5 liter vízzel és egy csipet sóval forrásig hevítem és kb. 10 percig bugyogva főzöm tovább. Lefedem. Ezt a munkát akár már előző napon elvégezhetem. 

Második napon már csak annyi teendő marad, hogy a citrom levét,cukrot, a vanília kikapart magjait hozzákeverjük, ismét felforraljuk és kb. 10 percig forralva főzöm tovább.

Lehúzom a tűzről és még melegen sterilizált/kigőzölt üvegekbe töltöm. Nekem nagyon ízlett, Fecómnak fogalmazzunk úgy, hogy már kevésbé! Megosztó finomság, de megéri kipróbálni.

Christine tippje: egy kis pirítósra kenve ínycsiklandozó lazacszeletekkel, néhány csepp citromlével és olívaolajjal bolondítva megkóstolhatjuk az ínyenc csemegét!  

Az én tippem: Sütemények, kekszek kiváló kiegészítője, igazi ínyenceknek ajánlom! 

Szép délutánt! 

Népszerű bejegyzések