Kisgömböc :-) - Disznóságok hétvégéje
Még a disznótor felvonásból egy recepttel adós maradtam. Ez a kisgömböc, de mielőtt jobban belemerülnénk két igazi disznóságokkal megfűszerezett programot ajánlok a figyelmetekbe!
- Az egyik szombaton 17:30-kor az M1-en a Gasztroangyal
http://www.gasztroangyal.hu/
- A másik pedig az I. Budai Hentes Fesztivál Péntektől-Vasárnapig
http://sajtfesztival.info/
1 kg darált hús (ne legyen túl száraz)
1 dkg őrölt paprika (csemege)
1 dkg őrölt paprika (csípős)
1 dkg őrölt paprika (csemege)
1 dkg őrölt paprika (csípős)
1 dkg bors
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
2,5 dkg só
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 db közepes sertés húgyhólyag
A húgyhólyagot vagy szakboltban vásároljuk lesózva, vagy alapos tisztítás után frissen felhasználjuk. Hogy hol lehet ilyesmit kapni? Bél Szaküzletben például Szegeden a Cserepes soron vagy a Mars téri piacon.
Ha sózva vesszük, akkor nagyon oda kell figyelni az áztatásra. Meleg vízzel/vízben folyamatosan masszírozzuk, hogy táguljanak a rostok. Tehát elkezdjük növeszteni a kisgömböcünket.
A húst szépen elterítjük és először megszórjuk a fűszerekkel, sóval és fokhagymával.
Ezután minimum kétszer átgyúrjuk. Egy éjszakát pihentetjük.
Másnap a kimasszírozott húgyhólyagba töltjük a kolbászhúst.
Majd némi szikkadás után (néhány óra) mehet is a füstre. Itt már mindenkinek saját ízlése fog dönteni, hogy mennyire szeretné a füstös ízt viszont érezni a kolbászon.
Jó töltögetést :-)
Ezután minimum kétszer átgyúrjuk. Egy éjszakát pihentetjük.
Másnap a kimasszírozott húgyhólyagba töltjük a kolbászhúst.
Majd némi szikkadás után (néhány óra) mehet is a füstre. Itt már mindenkinek saját ízlése fog dönteni, hogy mennyire szeretné a füstös ízt viszont érezni a kolbászon.
Jó töltögetést :-)