Sajtos cukkinikrém


Tombol a nyár. Mondanom sem kell, érzitek ti is a bőrötökön. Viszont a kertekben most minden földi jó megterem, élvezhetjük a föld ajándékait. Persze csak akkor, ha gondosan locsolgatják és gondozzák a földeket. Nem is olyan régen otthon jártunk és a család felpakolt bennünket mindenféle finomsággal. Mindkét Nővéremnél igen nagy veteményes van. Márti nővérem többek között finom, zsenge tököt adott a legutóbb (az egyiket már el is készítettem mennyei töltött tökként), Marcsi nővérem pedig gigantikus méretű cukkinikkel lepett meg. Most az utóbbiból sikerült egy kis kenceficét alkotnom.
Latin-Amerikából származik a cukkini, ahol már több száz évvel ezelőtt ismerték és fogyasztották. Kolombusz Kristóf által jutott el Európába ez a zöldség. Itthon közel 20 éve ismerik az emberek. Könnyen termeszthető ezen az éghajlaton is.

1 kg cukkini
15 dkg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
6 ek. étolaj/olívaolaj
0,5 dl tejszín
3 tk. kakukkfű
1 tk.bors/ fehérbors
1 ek. só (ízlés szerint több is lehet)
1/2 citrom
15 dkg sajt trappista vagy házi sajt 
(parmezán és kéksajt esetében csak 5 és 10 dkg között rakjunk bele ízlés szerint) 

A cukkinit meghámozom, majd felkockázom kisebb darabokra. Ha zsenge példánnyal van dolgunk, akkor a hámozás is elmaradhat. A megtisztított fokhagymát és a vöröshagymát felaprítjuk. Megsózzuk a zöldségeket.


6 evőkanál olívaolajat vagy étolajat öntök egy serpenyőbe és beleöntöm a fentiket. 
Közepes lángon gyakori kevergetés mellett puhára párolom a cukkinit. Aki szereti erős lángon egy kicsit megpiríthatja a zöldségeket, hogy sült ízük legyen, de ez nem feltétel. Én ezt most nem tettem, de a végeredmény így is ízletes lesz.

Kb. 10 perc után hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a kakukkfüvet, fehérborsot és további 10-15 percig főzzük. 

Ezután összeturmixoljuk botmixerrel a serpenyő tartalmát és hozzáfacsarunk egy fél citromot.
Végül a sajt kerül a krémünkbe. Több alternatívát felsorolok Nektek: 

Házi sajt, nem olvad (boltban grillsajtként kapható) - egyszerűen belereszelünk 15 dkg-ot a meleg krémbe és jól elkeverjük, majd hűtőbe tesszük.

Trappista, eidami, gouda, füstölt sajtok...: Krémet hagyjuk kihűlni és csak azután keverjük bele a 15dkg reszelt sajtot. 

Kéksajtok: - Maximum 5-10 dkg között tegyünk a krémbe. Botmixerrel ezt is beleturmixolhatjuk, amikor a zöldségeket pépesítjük. 

Parmezán: Intenzív ízű sajt, ezért ebből is elegendő 5-10 dkg. A kihűlt krémbe keverjük bele a reszelt sajtot.

A végén kóstoljuk meg még egyszer a kész krémet. Ízlés szerint ekkor még adhatunk hozzá sót. A sajtok sósságától és ízlésünktől függ, hogy még a továbbiakban mennyi ízesítést kíván a kenceficénk. Én már nem tettem többet a végeredményhez. 

Pirítóssal, puha kenyérrel igazán könnyű reggeli, vacsora vagy éppen mártogatós lehet a cukkinikrémből!

Jó étvágyat kívánok!


Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések