Tárkonyos tüdőleves
Kóstoljátok meg ti is!
Hozzávalók 8 személyre:
Abáláshoz:
3 l víz
2 ek. só
Leveshez:
1 kg sertéstüdő
50 dkg sárgarépa
30 dkg fehérrépa
6 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
8 szem feketebors
1 db közepes zeller
1 kanál ételízesítő
2 ek. tárkony
10 dkg száraz levestészta (pl. eperlevél)
6 ek. étolaj
1 ek. só
4 l víz
- A tüdőt megabáljuk sós vízben. A vérnek ki kell főnie belőle és a képen látható barnás színűnek kell lenni.
- A tüdőből kivágjuk a keményebb darabokat (hörgők, légcső folytatása), majd a tüdőt 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert és a fokhagymát apróra felkockázzuk, a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk.
- Egy nagy fazékba 6 evőkanál étolajat öntünk és hozzáadjuk a sárgarépát, zellert, fokhagymát. Kicsit megpirítjuk ezeket (2 perc közepes lángon).
- A tüdő, fehérrépa, babérlevél, feketebors, ételízesítő és a tárkony is a fazékba öntjük. Néhányszor átforgatjuk a zöldségekkel a tüdőt, majd felöntjük vízzel.
- Lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhul a sárgarépa.
- Végül amikor a sárgarépa éppen már jó lenne, hozzáadjuk a leveshez a tésztát és együtt főzzük további 10 percig. Pontosan addig, amíg a tészta is meg nem puhul.
- Friss citrommal és egy kis tejföllel tálaljuk!