Mézeskalács és Játék

JÁTÉK A FACEBOOKON!

Advent első vasárnapja van. A lakás illatos, fűszeres, fahéjas árban úszott ma. Még az ajándékok beszerzése előttem áll és dolgos hétköznapokban sem lesz hiány, de mégis kezdek az ünnepre hangolódni. Szándékosan nem borzoltam a kedélyeket karácsonyi receptekkel ezidáig, de most változtatok ezen. Tudjátok, mindent csak a maga idejében!

Mindenkinek van egy jól bevált mézeskalács receptje. Így nekem is. Ezt már megosztottam Veletek egyszer, de most ideje felfrissíteni az ünnepek közeledtével ezt a süteményt. 


HOZZÁVALÓK 60-70 DB MÉZESKALÁCSHOZ:
30 dkg folyékony méz
1 púpozott evőkanál szódabikarbóna
30 dkg porcukor
2 db tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
20 dkg langyos, olvasztott margarin
1 vagy 1,5 kg liszt ( függ attól, hogy mennyit vesz fel a tészta)
MÉZESKALÁCS TÖRTÉNETE:
A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átszállt. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos királyunk idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.
A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal "mézes báb"-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel "mézesbábos" céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a "Jancsi és Juliskában" szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács.

JÁTÉK: Így a nap végére csütörtökig tartó játékomra is felhívom figyelmeteket! Nem kell mást tenni, csak meg kell osztani a Facebookon található fotómat és várni a pénteki sorsolást! 

Érdemes lesz jövő héten is velem tartani. Többek között menü ötlettel, édességgel, krémes itallal várlak benneteket.

Szép estét kívánok Nektek!

Népszerű bejegyzések