Vaddisznó dagadó vargányás töltelékkel
A nagy vaddisznó alkatrész shoppingoláskor egy szép darab dagadó is került a csomagba. Vártam a tökéletes alkalmat, hogy elkészíthessem. Mikor máskor történt volna ez, ha nem Imádottam névnapján.
Hozzávalók egy 20x30 cm-es dagadóhoz:
vaddisznó dagadó
só
30 dkg csirkemáj
10 dkg vargánya
1 tk. csombor
2 tk. őrölt, fekete bors
2 tk. só + 1 tk. só
20 dkg vöröshagyma
étolaj a zöldségek párolásához
30 dkg kenyérbél és zsemlemorzsa
víz az áztatáshoz
- A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és kevés étolajon megdinszteljük.
- Majd a vargányát is felaprítjuk és a hagymára szórjuk. További 2-3 percig pároljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
- A megmosott, megtisztított csirkemájat botmixer segítségével összeturmixoljuk.
- A kenyérszeleteket vízben áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és a májjal, vargányával, hagymával összekeverjük.
- Az állagát kell először beállítanunk, majd csak utána sózunk, borsozunk és adjuk hozzá a csombort.
- Ha túl lágy, akkor még zsemlemorzsát adjunk hozzá. A lényeg, hogy formázható legyen, de mégse a betonhoz hasonlítson a szilárdsága. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az ízesítés a fűszerekkel. Érdemes megkóstolni a tölteléket, mert így ízlés szerint sózhatunk, borsozhatunk.
- 1 tk. sóval meghintjük vékonyan a dagadót.
- A téglalap alakú hús közepére halmozzuk a tölteléket egy csíkban, de nem az összeset. 4 púpos evőkanálnyit kihagyunk. Majd hústűvel/ fogpiszkálóval összetűzzük a húsunkat.
- Egy sütőtepsibe teszem a megmaradt tölteléket téglalap alakban. Erre rakom rá az összetűzött húst az aljával lefelé fordítva. Így kisebb az esély, hogy szétnyíljon a húsunk és a teteje is szépen megpirul majd. Ami nem mellékes még az a ropogós, megsült töltelék a tepsi aljában.
- A dagadónkat befedjük egy alufóliával és közepes lángon kb. 60 percig sütjük. Majd levesszük róla a borítást és további 15 percig nagy fokozaton megpirítjuk. De vigyázzunk, nehogy kiszáradjon.
Én most ízletes diós-vajas kelbimbóval tálaltam!
Jó étvágyat kívánok!