Marharagu Guinness sörrel a Vadkan tavon - Beef stew with Guinness from Lake Wild Boar


A hétköznapok lüktető, pezsgő forgatagából ki kell vonnom magam néha. Ilyenkor eresztem le a fáradt gőzt. Kell a puritán életmód, a természet közelsége, az elektromos kütyük nélküli élet, hogy még jobban megbecsülje az ember a mindennapok kényelmét. Ezért legtöbbször a halak kergetésére adjuk a fejünket Fecómmal. 
Néhány éve Nógrád megye, szűkebb értelemben a Palócföld szerelmese lettem. A dombok, lankák sokasága, a tiszta levegő, a "habcsók felhők" mind mind ámulatba ejtenek és el is határoztuk, hogy egyszer lesz ezen a környéken egy takaros kis parasztházunk, ahová el lehet vonulni. Egy varázslatos kis eldugott világot fedeztünk fel Cserhátsurányban. Hétvégén ismét egy horgásztúrát tettünk itt a Vadkan tavon. Péntek délben eldobtam mindent a kezemből és hátrahagytam az irodát, majd Imádottammal útra keltünk. Mondanom sem kell, hogy a gasztroszekcióért én vagyok a felelős.  Ilyenkor elmaradhatatlan némi hús, fűszerek és egy csipet rafinéria. Már napokkal előbb kiterveltem ezt az egyszerű és gyors marharagut. Férfiak és nők egyaránt szeretni fogják ezt az ételt és a magányos horgászok is bátran hozzáláthatnak az elkészítéséhez. Nem igényel nagy tudást, de a végeredmény lenyűgöző.  Fox horgásztermékeket forgalmazó cégtől kapott Fox Cookware set edényeimben készült el az angol konyhát idézőfinomság. 
Íme a recept:



Ilyen egyedülálló konyhában ritkán főz az ember.


Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 45 perc főzés

Hozzávalók 4 személyre: 
60 dkg marhacomb (vaddisznó combbal is isteni)
30 dkg sárgarépa 
30 dkg csiperkegomba 
20 dkg lilahagyma
3 dl Guinness sör
1/2 ek. friss kakukkfű (szárítottal helyettesíthető)
50 dkg paradicsomsűrítmény
10 ek. Worcestershire szósz
1/2 ek. só 
2 ek. sertészsír

Találáshoz:
50 dkg óföldeáki spenótos tészta



Első lépésben a főzőedényünket két evőkanál zsírral kikenjük. 
A marhahúst kb. 2x2 cm-es kockákra felvágjuk. 
A sárgarépát, lilahagymát, gombát megtisztítjuk, majd a húshoz hasonlóan mindegyiket nagyobbacska darabokra vágjuk. A gombának kifejezetten jót tesz, ha csak elnegyedeljük, nem fonnyad össze apró darabokra főzéskor.
Egy edénybe a halmozzuk a hússal együtt a zöldségeket. 

Az ízesítés következik. Kakukkfű leveleit lehúzzuk a kicsi ágacskákról és megszúrjuk vele a ragunkat. 
Majd az elengedhetetlen Worcestershire szósz következik. Pontosan 10 evőkanálnyi. 
Végül a paradicsomsűrítmény és a só kerül a lábasunkba. Szépen összeforgatjuk az alapanyagokat és közepes lángon feltesszük főni. 
Még a főzés elején meglocsoljuk 3 dl Guinness sörrel. Ha nincs kéznél vagy valami olcsóbbal helyettesítenénk, akkor használjunk karakteres ízű barna sört.
Más teendőnk nincs is hátra, mint befedni egy fedővel az ételt és 45 percig türelmesen várakozni. 
Addig néhány halat ki is lehet fogni a vízből, mint például ahogyan mi is tettük. 
Az ízek mesésen összeérnek, a bő léből végül sűrűbb szaft lesz és mindenki megnyalja a 10 ujját utána. Bocsánat, nem szoktam ennyire elfogult lenni a saját ételemmel, de most telitalálat volt ez a recepttúra. 
Tálaláshoz óföldeáki spenótos tésztát kínáltam. A tészta 1/3-a spenót, van egy kis fokhagyma és némi parajdi só is gyúrva. Gourmet mennyország :-) 

TIPP: Próbáljátok ki ezt a receptet vaddisznó hússal is! Megéri! 







A spenótos tésztát pedig keressétek az Óföldeáki Tésztaüzem kínálatában:  http://net-teszta.hu/termek/10095:spenotos_orsoteszta


Néhány szót ejtek most az eszközeimről. Egy áldás a Fox International Cookware "minikonyhája". Az egész minimális kb. 20x30 cm-es helyen elfér. Ebben 2 edény található, egy serpenyő és egy teáskanna + megvásárolható hozzá egy összecsukható gázégő. Továbbá kiegészítőként egy kicsi szélfogót, gátpalacktartót is érdemes venni, de ezek már nélkülözhető elemek. Viszont az edények csillagos ötösre vizsgáztak. Tapadás mentesek, könnyűek, az étel benne gyorsan megfő. A fedőn apró lyukak gondoskodnak a felesleges gőz eltávozásáról. A fülek műanyag bevonatot kaptak, így nem fogja senki sem megégetni a kezét. Akik gyakran járnak túrázni, horgászni mindenképpen érdemes beruházni nekik egy ilyen komplex kis szettbe.  

Bővebben a blogon: http://www.boldogkukta.blogspot.hu/2013/11/fox-cookware-set-horgaszoknak-turazoknak.html

Első beüzemelés és használat: http://boldogkukta.blogspot.hu/2013/11/fox-cookware-set-az-elso-hasznalat-es.html

Magyarországon megvásárolható itt: http://www.carpmania.hu/termekek/etkezes-a-vizparton/fox-large-cookware-set-negy-reszes-edenykeszlet_5423.htm#.VBVuthbitUo


Zárásként megmutatom Nektek, hogy nem csak főzőcskézni járok ki a vízpartra, hanem aktív részese vagyok a halak kergetésének. Számtalan uszonyos akadt a horgunkra. Az én legnagyobb zsákmányom egy 7,2 dkg-os ponty és egy 5 kg-os amur volt. Persze Fecóm valahogy a nagyobb példányokat vonzotta ki a vízből, de nem bántam. Így is izgalmas és pihentető hétvégét tölthettünk együtt.



Népszerű bejegyzések