Parázson sült vaddisznó comb


Méltó lezárása volt a horgásztúránknak a tógazdától kapott meglepetés. Egy gyönyörű darab vaddisznó combot ajándékozott nekünk. Az ilyen kedves gesztusok megmelengetik az ember szívét. Még azt is kiválaszthattam, hogy az állat melyik részéből szeretnék. Ez igen nagy megtiszteltetés. Nagyon hálás vagyok.
Egy-egy túránkra számtalan fűszerrel, eszközzel megrakodva indulunk el persze ésszerű határokon belül. Ebből bármilyen különlegesség készülhet, akár egy húsra több variáció is. Pácoláshoz is nagyszerű a sok-sok íz. Pénteken kilőtt vaddisznóból kaptuk ezt a gyönyörűséges húst. Szombaton pedig már sült is. Tudom, hogy ezzel a pihentetésről szóló minden szabályt felrúgtam, de egy kis citromlével valamelyest ezen is segítettem. Veremben képzeltem el a sütés, de ásó hiányában ez most elmaradt. Így lett belőle parázson sütés.


Sütési idő parázson: kb. 3 óra
Hozzávalók:
1,5 kg-os vaddisznó comb

10 ek. Worcestershire szósz
1 db citrom 
3 ág rozmaring
6  db borókabogyó
1 tk. só 
1 tk. őrölt fekete bors
8 gerezd fokhagyma
10 dkg disznózsír
4 db közepes burgonya
Alufólia a csomagoláshoz


  • A vaddisznócombot lehártyázzuk és sóval és őrölt fekete borssal behintjük minden oldalát. 
  • Egy tálba Worcestershire szószt, a citrom levét és meghámozott felaprított héját, a rozmaringleveleket, a megtisztított felkarikázott fokhagymát és a borókabogyót belerakjuk, majd jól összekeverjük az összetevőket. 
  • Ebbe a pácba beleforgatjuk a húst, a lével együtt egy zacskóba öntjük és lezárjuk.
  • Minimum 1 órán keresztül a pácban pihentetjük a vaddisznót. 
  • Következő lépésben egy nagy darab alufóliát letépünk. Erre kb. fél cm vastagságú burgonyaszeleteket sorakoztatunk a hús teljes szélességében.
  • Erre disznózsírt kenünk szép vastagon, hogy sütés közben ne száradjon ki a hús. 
  • Majd a lé nélkül, minden fűszerrel együtt rárakjuk a fentiekre combot. 
  • A hús tetejére is zsírt kenünk, majd befedjük krumplival. Ez azért szükséges, hogy ne égesse meg a parázs a húst, hanem először a zöldséggel érintkezzen. Egy kis védelem :-) 
  • Végül becsomagoljuk háromszor körbetekerve alufóliával a sültünket. 
  • Szigorúan a tűz szélén lévő parázsban sült a hús, közben kb. 5-ször fordítottam egyik oldaláról a másikra. 
Minden óvintézkedést megtettem és a végeredmény igazán különleges és ínycsiklandozó lett. Megérte a türelem és a tábortűznél való romantikázás. 3 óra kellemes társaságban gyorsan elröppen, ezért ne riasszon senkit sem vissza a sütési idő. Nyárestéken különösen kellemes elfoglaltság. Egy pohár hűs rosé vagy egy pohárka könnyű vörösbor igazán tökéletes kiegészítője lesz ennek a citrusos - fűszeres húsnak. Sajnos az utóbbi nem volt nálunk, de következő alkalommal biztosan lesz. 
Búcsúzóul beszúrom a fotót a "sütőmről". Az ínycsiklandozó hús és az apró kakukkfüves parázsburgonyák mind-mind bebugyolálva készülnek az éhes horgászoknak :-)



Népszerű bejegyzések