Francia gasztromagazinok


Ha francia területre visz utatok, akkor mindenképpen szerezzetek be néhány gasztromagazint. 4 darabra csaptam le különböző árkategóriákban. Íme egy kis nyári csemegézés! Le kell szögezzem elöljáróban, hogy az összes újság bármelyik mezei francia újságárusnál megvásárolható, tehát nem elérhetetlen kategória.

1. YAM
140 oldalnyi tömény profizmus. 2011 óta jelenik meg kéthavonta ez a kiadvány. Séfeket, szakácsokat célozza meg elsődlegesen.Yannick Alléno 3 Michelin csillagos séf szerkesztésével és kiadásával évente 6 alkalommal ejti ámulatba olvasóit a YAM. A francia konyha sokszínűségét, a szakmában dolgozó érdekes és híres szakembereket, a minőségi alapanyagot és új technikákat mutatja be igen magas minőségben. Recepteket kategorizálja a szerkesztő az egyszerűség kedvéért. Alapanyag bemutatót is tartalmaz az újság az adott szezonra. 
Ára: 9,9 EUR

Néhány érdekesség a mostani számból
Különleges alapanyagok pl. iráni szárított citrom, provance-i tönkölybúza. Fókuszban a borjúhús.
Interjú Stéphane Meyerrel (a vadon élő növények, fűszerek, virágok szakemberével)
Egy séf, egy termék:
Yannick Alléno és az erezetes kecskesajt 
Egy farmer Tremblay-ból
Riport:
Mauviel 1830 kulisszái mögött
Beszédes adatok:
Természet a tányéron / Édouard Loubet
Grande Table
20 (fine dining) recept Édouard Loubet-től / La Bastide de Capelongue Restaurant 
Simple Table 
11 (könnyed, vidéki) recept Édouard Loubet-től / La Bergerie Restaurant 
Egy Chef, egy konyhatechnika 
Édouard Loubet Libamáj technikák:
Libamáj kocka, homárral, lencsével, mangóval 
Kulináris technikák:
A hűtés elsajátítása 
Riport:
A tudás átadása / Paul Bocuse Intézet 
Magyarországon itt vásárolható meg a magazin: http://cookbooks.hu/magazin/yam_n_20


2. SAVEURS

Minőségi gasztromagazin mindenkinek. Roppan magas minőségű havonta megjelenő újság, mely nem csak a francia gasztronómiát helyezi előtérbe, hanem a világ minden pontjáról hoz egy kis ízelítőt. 
Ára: 5 EUR

Ebben a július-augusztusi számban a főszerep a szabadtéri sütögetésé, a tengerparti ételeké. Hisz a franciák augusztusban a pihenésnek hódolnak. Irány a tengerpart! Az üzletek többsége bezár, indulhat a pihenés. Bormustra nem maradhat el. Rosé minden mennyiségben. Akár ez is lehetne a nyár jelszava. Friss, könnyű és üde.
Receptek chorizoval, saláták kavalkádja, mosolygós nyári barackok, süteménykészítés részletes fotókkal.   Mascarponés-rozmaringos sárgabarackfagyi igen ígéretes! Némi olasz kitekintés is szóba jön és egy igazi osztrigatelepet is meglátogathatunk a magazin segítségével.

3. ELLE  A TABLE
A híres divatmagazin gasztrotestvérkéje. Könnyed újság háziasszonyoknak, trendi szingliknek, főzni szerető embereknek. Nincs semmi bonyolult fogás. Egyszerű, látványos és finom ételek szintén kiemelkedő minőségben. 

 Ára: 3,8 EUR

Azonnal a Cake de voyage süteménybe ütközünk, ahogy felütjük a lapot. Cseresznye és levendula szerencsés házassága. Több olvasmányos cikk is helyet kap az újságban. Itt nem csak főzhetünk, hanem olvasgathatunk is. Természetesen itt is dübörög a nyári grillszezon, a tengerparti ételek és a saláták tömkelege itt is megtalálható. Készíthetünk mennyei süteményt egyszerűen a Crillon Hotel séfjével természetesen fázisfotókkal lépésről lépésre haladva. Némi borajánló itt sem maradhat el. A kiadvány végén ételkategóriánként oldalszámmal és elkészítési idővel felsorolják az összes receptet. A kedvenceket perforált oldalon megtaláljuk és kedvünkre kis kártyaként ki is téphetjük. Ötletes!

4. Maxi-Cuisine
Egyszerű 105 oldalas füzet. Bárki által elkészíthető mutatós fogásokkal csábítja el olvasóit. 
Ára: 3,2 EUR

Befőzés, barack, paradicsom és paprika őrület a magazin hasábjain.Igényes a hazai lapokhoz képest, de kinti kínálatban inkább az átlagos, egyszerű helyet foglalja el. Ami nagyon tetszett nekem, az a poharas leves rovat volt. Nyári egyszerű ötleteket szedtek egy csokorba. Néhány cikk itt is helyet kap. Rosé mustra pedig elmaradhatatlan. A szezon favoritja a franciáknál. Szó mi szó isteni rosékat ittam, ezt meg kell hagyni!
Mindent összegezve: A francia piacon megjelenő gasztronómiai magazinok a háziasszonyoktól kezdve a profi séfeken át mindenkinek kedveznek. Igen széles spektrumot ölelnek fel. Az árkategória kb 3 és 10 EUR között mozog. Ezért igen jó minőséget, számtalan receptet és érdekes olvasmányokat kaphatunk.

Népszerű bejegyzések