Birkaraguleves tárkonnyal és ecettel


Még karácsony előtt készület el ez a leves. Ünnepi alkalmakkor méltó helyet foglal el az asztalon. Emellett egyszerű, tartalmas és nem mindennapi. Érdemes kipróbálni. A birka nem csak a pörköltben állja meg a helyét.

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 6 személyre:

25 dkg birka színhús (pl. comb)
20 dkg sárgarépa
10 dkg zellerszár
5 dkg vöröshagyma
20 dkg csiperkegomba
4 ek. étolaj
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
2 liter víz
5 dl tejszín

őrölt fekete bors
1 csapott evőkanál tárkony
6 ek. 10 %-os ecet

A húst megtisztítjuk a hártyától és kb. 1,5x1,5 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk. 4 evőkanál étolajat öntünk egy edénybe, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és a húst. 3-4 perc alatt közepes lángon gyakori kevergetés mellett megpároljuk.

Közben megtisztítjuk a sárgarépát, a gombát, fokhagymát és megmossuk a zellerszárat. A sárgarépát, gombát és a megmosott zellerszárat kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és a húshoz adjuk. A fokhagymát felaprítjuk és mehet az előbbiekhez. 

Kb. 1 ek sóval, 1 db babérlevéllel, 1 tk. őrölt fekete borssal, 1 csapott ek. tárkonnyal fűszerezzük az alapunkat. Mindent alaposan összekeverünk. Ezután felengedjük vízzel és tejszínnel az edény tartalmát.
Közepes lángon kb. 45 percig főzzük a levest.

Mikor levesszük a tűzről az ételt, akkor hozzáadjuk a 6 ek. ecetet és elkeverjük. Melegen tálaljuk!


Népszerű bejegyzések