Mézes-mustáros csirkecombok
Egy ideje teljesen rászoktam a sütőzacskó használatára. Ma már szinte minden bolt polcán megtalálható. Kb. 5 db-ot 200-250 Ft-tól kaphatunk. Minőségben nagy különbség nincs, méretbeli eltérés viszont van. Én a nagyobb változatot a húsokhoz használom. 6 db egész comb kényelmesen elfér benne például. Aki egyszer kipróbálja, megérti, hogy miért szeretik annyira az emberek. Semmi zsiradékra nincs szükség ahhoz, hogy ízletes, omlós, szaftos végeredményt kapjunk. A köretnek szánt zöldség is mehet mellé és így egyben egy tepsibe rakva mehet is a sütőbe. A legjobb, hogy a sütés végén nincs hosszas mosogatás, maximum áttöröljük az edényt. Rengeteg előnye van! Hátrányként pedig csak az egyszer használhatóság róható fel.
Pár tanács a sütőzacskó használatához:
- A húsokat fektessük a zacskóban egymás mellé. Így mindegyik darab egyformán fog sülni.
- A sütőzacskóban már előző este bepácolhatjuk az ételt és összekötve a hűtőbe rakhatjuk.
- Sütés előtt egy tepsibe vagy sütőedénybe tegyük bele a zacskót. Könnyebben tudjuk berakni és kivenni a finomságokat.
- Ha egymásra halmozzuk mégis az alapanyagokat, akkor mindenképpen öntsünk kb. 2 dl vizet a zacskóba és a szaftosabb, levet/zsír eresztő, vastagabb ételek felülre kerüljenek.
- A sütőbe csak úgy rakjuk be a zacskót, ha hústűvel, vagy helyes késsel körülbelül 5-6 helyen megszurkáljuk. Így a felesleges gőz el tud távozni.
- Végül, amikor elkészült a étel óvatosan nyissuk ki a zacskód, mert különben megcsap a forró gőz.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Hozzávalók 4 személyre:
4 db egész csirkecomb
6 gerezd fokhagyma
8 ek. mustár
3 ek. méz (jelen esetben akác)
1 dl víz
só
- A fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. Egy tálba tesszük.
- A fokhagymához hozzáadjuk a mustárt és a mézet. Mindent összekeverünk.
- A csirkecombokat vékonyan megsózzuk és megforgatjuk a mézes-mustáros keverékben.
- Belerakjuk a zacskóba a combokat, hozzáöntjük a vizet és a maradék pácot. Összekötjük a zacskó száját. Megszurkáljuk a zacskót több helyen. és máris mehet a sütőbe. Közepes fokozaton kb. 70 percig sütjük a húst. Omlós, szaftos végeredményt kapunk!
TIPP: Akár már előző este elkészíthetjük az egészet és zacskóval együtt a hűtőben pácolhatjuk a húsokat. Másnap már csak be kell rakni a sütőbe a finomságunkat