Bécsi császármorzsa szilvaszósszal
Szinte mindenkinek van otthon egy császármorzsa receptje! A múlt hétfői bécsi döntő után egy gyönyörű szakácskönyvvel lettem gazdagabb, melyet a világ Hyatt séfjeinek kedvenceiből állítottak össze. Közöttük Stefan Resch leírása tette fel arra a bizonyos "i"-re a pontot. Az osztrák konyhafőnök ragaszkodik a hagyományos ínyencségekhez, ezért az ötcsillagos szálloda étlapján helyet kapnak ezek is! Nem várhattam tovább, annyira csábító volt a recept. Vasárnap elkészítettem, most pedig megosztom Veletek! Nézzétek el nekem, hogy az első próbálkozás nem olyan profi, de garantálom, hogy ízleni fog mindenkinek!
TÖRTÉNETE:
"A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent."
Forrás: Wikipédia
2,5 dl tej
6 db tojás
13 dkg liszt
2 ek. cukor
1 ek. vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
2 ek. mazsola
3 ek. barna rum
1 csipet só
5,5 dkg vaj
2 ek. cukor a karamellizáláshoz
porcukor a szóráshoz
Hozzávalók 4 személyre a szilvaszószhoz:
40 dkg friss szilva
1 db egész vanília
6 ek. vörösbor
10 dkg barna cukor
1/2 db egész fahéj
3 db fahéj
1 db egész csillagánizs
1 db citrom hámozott héja
1 db narancs hámozott héja
Császármorzsa elkészítése:
1. A 2 ek. mazsolát öntözzük meg a rummal és hagyjuk körülbelül 1 órát állni. 1 óra után szedjük ki a rumból a mazsolát és szárítsuk meg egy papírtörlőn azokat.
2. Melegítsük a elő a sütőt 200 °C-ra.
3. Szitáljuk a lisztet egy tálba.
4. A tejet, a 6 tojássárgáját, a sót, a vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat tegyük egy edénybe és keverjük bele a lisztet apránként.
5. A tojásfehérjét két evőkanál cukorral verjük kemény habbá.
6. Óvatosan keverjük bele a felvert tojáshabot a lisztes tésztaalapba.
7. Vegyünk elő egy nagy acélserpenyőt vagy teflont és tegyük bele a vaj 2/3 részét.
8. Olvasszuk fel a vajat, öntsük rá a tésztát, majd azonnal szórjuk bele a mazsolát.
9. Hagyjuk addig keverés nélkül a tésztát a tűzön, amíg barnulni nem kezd az alja.
10. Amikor aranybarna lesz az alja a tésztának, utána tegyük be az előmelegített sütőbe 6 percre vagy addig, amíg a teteje meg nem szilárdul.
11. Vegyük ki a sütőből a császármorzsát, fordítsuk meg az egyben lévő császármorzsát, adjuk hozzá a maradék vajat és tegyük vissza a sütőbe.
12. Süssük további 5 percig így a sütőben vagy addig, amíg át nem sül a belseje is. Teszteljük fém tűvel, hogy átsült-e a tészta. Ha nem nedves, ragacsos a tű, akkor elkészültünk.
13. Vegyük ki a sütőből a tésztát és két villa segítségével tépkedjük kisebb darabokra (de ne túl kicsikre).
14. Szórjuk meg 2 ek. cukorral az összeaprózott tésztát és tegyük vissza a sütőbe addig, amíg rá nem karamellizálódik a tésztára.
Fontos a császármorzsánál, hogy belül puha, kívül pedig ropogós!
15. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral!
Szilvaszósz elkészítése:
1. Mossuk meg a szilvát.
2. Felezzük el a gyümölcsöt és magozzuk ki.
3. Egy kevés muszlinanyagból készítsünk fűszeres zsákot. Tegyük bele a fűszereket, kivéve a vaníliát.
4. A bort öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a fűszeres zsákot, a vaníliát, a citrom és narancs héját, a cukrot és forraljuk össze az egészet addig, amíg a cukor el nem olvad.
5. Forraljuk el a fenti folyadékot a felére és adjuk hozzá a szilvát.
Forgassuk össze az édes öntettel és addig főzzük lassan, amíg a szilva meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
6. Végül hűtsük le az egészet és meleg császármorzsához hideg szilvaszószt kínáljunk!
Nyomtasd ki a receptet!