Rövid séta Hollókőn


Hollókő az utóbbi években látványos ráncfelvarráson ment keresztül. Ez nagyon-nagyon jó hír. Egyszerűen a régi falucska szerelmesei lettünk évekkel ezelőtt, amikor néhány napot az egyik régi házikóban tölthettünk. Azóta rengeteg újítás történt. Programokkal várják az idelátogatókat, sétajegyet lehet vásárolni amellyel helyi termelők finomságaiba csippenthetünk bele, bejárhatunk néhány helyi múzeumot és a várat. Személyes kedvencem a pékség a mennyei mini vaníliás krémmel töltött kürtőskalácsokkal, de nem szaladok ennyire előre!

Ősszel mindig valamilyen hosszabb horgásztúrát szervezünk és ennek a lezárása egy néhány napos kellemes pihenés. Hollókő ilyen szempontból tökéletes helyen fekszik, mert a közelben van jó néhány izgalmas horgásztó.

Egy kis sétára invitállak benneteket most Hollókő ófalujába!

A Küszöb információs irodában válthatjátok ki a sétajegyeiteket. A parkolóőrök nagyon kedvesek, ha valaki nem tudná az utat, akkor útba is igazítanak bennünket! Tényleg vendéglátás terén hibátlan ez a település. Vendégszeretetben itt nincs hiány. 
Megosztom Veletek, hogy 1 db sétajegy mi mindent tartalmaz:

- Hollókői Vár belépő
- Belépő a Falumúzeumba
- Guzsalyas ház belépő
- Kóstoló a Kalácsos Pékségben
- Sajtkóstoló a Gazduram Sajtboltjába
- Kézműves játékok a Palóc Játszóházban és LEGO kiállítás
- Egy finom kávé vagy üdítő a Hollókői Várban
- Bőrdíszműves műhelylátogatás, bőr ajándéktárgy
- Kelemen Ferenc fafaragó kiállítása és interaktív mesehallgatás az Oskolában

A jegy megvásárolható a Küszöb Információs Irodában minden nap 10:00 - 15:30-ig.
Teljes árú belépőjegy: 3 000 Ft / fő


A Küszöb melletti út egészen a várig visz. Mindenképpen érdemes itt kezdeni a túrát. Páratlan kilátás, igazi történelmi esszencia és még egy középkori konyha is helyet kapott a vaskos régi falak között.


Ha kiélvezte az ember a pazar látványt és a friss levegőt a várban, akkor érdemes az ófalu felé venni az irányt. Ejtsünk útba egy-két múzeumot és utána számomra az abszolút befutót, a Kalácsos Pékséget (Corvin Sütöde). Nem fogjátok tudni kikerülni, mert az illatok oda fognak csábítani benneteket. Minden pékáru friss, puha, kóstolásra hívogató. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani az a vaníliás krémmel töltött kürtőskalács! Ezért bármikor, bármilyen helyzetben beugranék. KÖTELEZŐ! :-) Megsúgom, hogy a Castellum Hotelben a reggeli részét képezi az itt készült péksütemények. Ha pedig a túrázásban, nézelődésben elfáradtunk egy kicsit, akkor az egyik régi szobából kialakítottak itt egy kellemes reggeliző helyet asztalokkal, székekkel. Számomra hibátlan.


Ha a finom péksütemények nem elegendőek a feneketlen gyomornak, akkor térjetek be a Vár Étterembe. A kiszolgálás igen profi, az ételek háziasak és valódi palóc ízeket, továbbá vadételeket kóstolhatunk. Előre jelzem, hogy tartalmas falatok kerülnek tányérra, de ez egyáltalán nem probléma. Érdemes üres hassal érkezni.

Amikor már tele a gyomrunk a helyi palóc finomságokkal, akkor egy rövid sétával elérjük a Fazekasházat. Imádom a hangulatát, a régiségeket az udvaron, a bentről kiszűrődő népzenét és a sok-sok csodálatos mázzal bevont edényt. Számtalan sütőformát vásároltam már itt. Időtállóak, mutatósak és jól használhatók. Nézzetek alaposan körül, mert hihetetlen kincsekre lehet bukkanni ebben az elvarázsolt kis világban.
 
Következő állomás lehet a Gazduram Sajtboltja, ahol páratlan sajtokat lehet kóstolni és ezekből vásárolhatunk is. Ha már gasztronómia, akkor mindenképpen kukkantsatok be a fakanalashoz és nézzétek meg, hogy hogyan készül ez a szinte minden nap használt eszköz. 
 Ha pedig kifinomult gasztronómiára vágytok, akkor irány a Castellum Hotel. Nem olyan régen nyitotta meg az étterem és a szálláshely a kapuit. Díjazom a minőségi konyha iránti törekvést. Remélem kinövi a hely a "gyerekbetegségeit". Az ételötletek alapvetően jók, de érzi az ember, hogy szükség van egy kis tűzre, egy kis lélekre, egy sebességgel magasabb fokozatra. A profi vendéglátásba is bele kell még jönni, de ezek kiküszöbölhető hibák. Viszont a hotel cukrásza igazi kiválóság. A desszertjei fenomenálisak!
Egy-két év múlva új esélyt adunk néhány napra a hotelnek és leteszteljük ismét.
 Hollókőn abszolút nyugalomra, békére és feltöltődésre lel az ember. Tegyetek Ti is egy kellemes sétát ebben az kis ékszerdobozban.

Népszerű bejegyzések