100 éves a bécsi Naschmarkt


Bécs, de még a környező országok és számtalan turusta egyik közkedvelt piaca a Naschmarkt!
Az itt álló standokat/üzleteket 1910 és 1916 között hozták léte. Pont az idén ünneplik a piac befejezésének 100. évfordulóját. Igazi ínyenceknek valódi gasztrokalandot jelent kínálatával, hangulatos kávézóival és az internacionális ételkülönlegességeivel. De ne szaladjunk ennyire előre, ismerjük meg először a kezdeteket.

A NASCHMARKT TÖRTÉNETE:
2,3 hektáron terül el Bécs legnagyobb belvárosi piaca.
A piac alapjai ezen a területen 1780 óta léteznek. A Bécs környéki földművesek, termelők ide hozták termékeiket a gyümölcsöt, a zöldséget, a tejtermékeket a Wien folyócska mellé. Otto Wagner tervei alapján 120 épített piachelyet álmodott meg. 1793-tól rendeletben szabályozták, hogy itt kell árulni a termelői portékákat.
Ekkoriban hamupiacnak nevezték ezt a helyet. Az Aschenmarkt megnevezést azért kapta, mert régen ez volt a szemétlerakó hely, és így a kályhákból kikotort hamut is itt rakták le.
Az idő múlásával ezt az elnevezést elhagyták. Mai nevét a német naschen (nassolni) szóról kapta, ugyanis már a 19. században számtalan ízletes, egzotikus, különleges elemózsia kapott itt helyet. Körülbelül 1820 óta használják ezt a mai nevet.
1977-től minden szombaton bolhapiac kap helyet a Naschmarkton. Igazi kincsekre lehet itt ilyenkor bukkanni a kristálypohártól kezdve, a könyveken át egészen kádlábig.
2010 és 2015 között egy alapos felújításon esett át a piac. Víz, csatorna és áramellátás terén is felújítások történetek. 15 millió EUR költségvetésű felújítás révén felfrissült az ikonikus hely. A piac külső kinézetét nem változtatták meg. "Bécs gyomra" műemlékvédelem alatt áll.
Becslések szerint napsütéses időben hetente akár 65 000  ember is ellátogathat a piacra.


A Naschmarkt 1895-ben 

Most pedig röviden megmutatom Nektek a 100 esztendős Naschmarkt mai arcát. A Nordsee jégágyain gyönyörű friss halak, kagylók, osztrigák pihennek. Nem csak a vacsorához valót vásárolhatjuk meg itt, hanem akár ízletes és egészséges szendvicseket is a kosárba rakhatunk. Nem csak itt lehet jó minőségű halat venni a piacon, de meg kell hagyni, hogy ez az egyik legigényesebb hely.

Régi fotó a Nordsee standjáról Forrás: Wikipédia
Ma pedig ugyanott áll az üzlet.
Érdemes elveszni az egzotikus gyümölcsök világában. Valóban olyan különleges termékek kerülnek erre a piacra, amivel korábban még hírből sem találkozott az ember. Viszont hagyományos, mindenki által ismert zöldség és gyümölcs is megtalálható a kínálatban jelzem kiváló minőségben. 


A piacon rengeteg jó minőségű sajtot találhatunk. Megéri körülnézni ezen téren is.



A hentesek kínálata mellet sem lehet szó nélkül elmenni. Kevés friss húst árusító üzletet találtam most a piac méretéhez képest, de azok kifogástalanok voltak. Tradicionális török hentesek is kínálják portékáikat, akik az iszlám vágás minden mozzanatát is betartják. 

Temérdek fűszerbe, mediterrán édességbe, olívabogyóba, tapaba, humuszba... ütközhetünk bele a piacon. Látványos és válogatásra csábító! 

A végére hagytam a vendéglátóhelyeket, mert igazán érdekesek, árügyileg és választék terén széles spektrumon mozognak. Nagyon tetszenek! Olcsón és temérdek pénzért is falatozhatunk a piacon.
A talponálló kolbászozótól kezdve, az Oberla süteményein át, a kávézókig és az internacionális éttermek sokaságáig mindent megtalálhatunk itt. Színes forgatag. 


Szánjatok rá néhány órát Bécsben járva a Naschmarktra. Igazi gasztronómiai kavalkádban lesz részetek!



Megközelítés: 
A piac a Karlsplatz és a Kettenbrückengasse között fekszik.

Metróval érkezők itt szálljanak le: 
U4: Kettenbrückengasse állomás
U1, U2, U4: Karlsplatz állomás

Nyitva:
hétfőtől péntekig 6-18.30 óráig
szombaton 6-17 óráig

Népszerű bejegyzések