A mediterrán konyha elengedhetetlen része, de a magyar konyhában is igen kedvelt fűszer. Én előszeretettel használom bárányhoz, kecskéhez, marhahúshoz.

FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI  
Leveleket frissen vagy szárítva használjuk. 

SZÁRMAZÁS Földközi - tenger mellékéről származik. Elsősorban Spanyolországban, Franciaországban őshonos.

LEÍRÁS:  Örökzöld növény. Fagyra érzékeny. Akár megnőhet 1,5 m magasra növő félcserje. Vékony, kékeszöld, fehér bolyhos fonákú levelei vannak. Kicsi lilás virágzata van.

ÉRDEKESSÉG:
Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak szent növényként tisztelik. Hűség és a megbízhatóság jelképe. Esküvőn is gomblyukba szokták tűzni az eladósorba lévő lányoknak és fiúknak. A pestis idején vászonzsákocskákba rozmaringot tettek az emberek és a nyakukba akasztották, hogy ne kapják el a ragályos kórt. 

GYÓGYÁSZAT:
Nyugtató hatással bír főzete. Kenőcsként reumára és görcsökre is jó. Gyomorpanaszokra is használják. 

AROMA:
Gyantás, fűszeres ízű. Erős aromájú.

FELHASZNÁLÁS
Mediterrán konyha klasszikus fűszere. Bárány/birka és vad kedvenc fűszere. Sertéshez és marhához is jól passzol.   Zöldségekkel is jól párosítható, például babbal és paradicsommal.

BESZERZÉS
Fűszerkertek igénytelen növénye. Könnyen termeszthető. Cserepes változatban is kapható nagyobb élelmiszerüzletekben. Szárított változatát is megvásárolhatjuk vagy por formájában is megtalálható a polcokon.

KONYHAI ÖTLETEK
Friss, intenzív ízt kölcsönöz az ételnek. A tálalás előtt vegyük ki az ételből. Jól párosítható kakukkfűvel és fokhagymával.

Népszerű bejegyzések