Vadkacsa combok almával, szalonnával és rózsás fűszerkeverékkel


Folyamatosan kutatok hazai és külföldi vadgasztronómia érdekességei után. Remekül inspirálnak ezek a receptek, leírások. Nem csak pörkölt, húsleves készülhet ezekből a hihetetlenül egészséges, zsírban szegény húsokból, hanem a mindennapokba beilleszthető fogásokkal is gyarapíthatjuk a repertoárunkat.

A vadhús igen sokba kerül... Ezt halljuk mindenhonnan. Néhány hónapja ennek megerősítésére az egyik kereskedelmi csatorna igen félrevezető riportot készített azok számára, akik még gondolatban most szeretnének egy kis kóstolással kacérkodni. 
Ezt megcáfolom most! Ha van a családban vagy ismerősök között lelkes vadász, akkor ingyen vagy kedvező áron hozzájuthatunk ezekhez a húsokhoz. A belsőségeket (pl. máj,szív) minden vadász elhozhatja a vadászat árában, külön térítés nélkül. Érdemes a vadásztársaságoknál is érdeklődni, mert a bolti áraknál olcsóbban is megkaphatjuk ezeket a különleges húsokat. 
A nagy áruházakban kb. annyiért kapható 1 kg pl. szarvas pörkölthús, mint 1 kg szebb marhahús. Ezt a pörkölthúst kiváló ledarálni, ragukhoz, levesekhez stb. Az ára a METRO üzletekben 1900 Ft körül mozog. A Lehel téri piacon pedig találtam olyan hal -vad árust, aki vadnyulat, vadkacsát (tőkés réce), fácánt, galambot kínál. Aki ismeri a tőkés récét tudja, hogy nem a leghúsosabb fajta és oda kell figyelni rá, hogy nehogy kiszáradjon. Viszont ennél az árusnál kimondottan 1 kg-os csomagban combokat is lehet kapni 2300 Ft-ért.  Ennek a feléből most egy igazi különlegességet tálaltam.

Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 személyre: 

50 dkg vadkacsa comb vagy egy egész vadkacsa darabokra vágva
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
2 db közepes savanykás alma
1 db közepes lilahagyma
6 gerezd fokhagyma
5 dl csirke alaplé

őrölt fekete bors
2 ek. méz 
1 ek. rózsás fűszerkeverék

A vadkacsa combokat vékonyan megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal megszórjuk mindkét oldalán.

 A szalonnát felkockázzuk és a vajjal együtt egy forró serpenyőbe tesszük. Válasszunk olyan tűzálló edényt, amely a gázlángon, majd a sütőben is használhatunk. Amikor a vaj felolvad és a szalonna is egy kis zsírt enged, akkor tegyük bele a megtisztított, befűszerezett combokat. 

Kb. két perc alatt kicsit megpirítjuk mindkét oldalát a húsoknak. 

Az almát kimagozzuk és felkockázzuk nagyobb darabokra, a lilahagymát szintén. A fokhagymát pedig durvára vágjuk. Mindezt a serpenyőben hirtelen megpirult húsokhoz és a zsiradékhoz adjuk. 

Végül 1 ek. rózsás fűszerkeverékkel megszórjuk a serpenyő tartalmát, rácsorgatunk 2 ek. mézet és alaposan összeforgatjuk az egészet. 

Felöntjük csirke alaplével a ragunkat és a serpenyővel együtt a sütőbe tesszük.

Közepes fokozaton kb. 45 percig sütjük a húsokat. 

Egy kis rozskenyérrel kimártogathatjuk a különleges szaftot és elcsipegethetjük a húsokat. Igazi vadászlakomát varázsolhatunk ebből az ételből nem a megszokott módon! 

Aki mindenképpen szeretne valamiféle köretet hozzá, akkor ajánlom a krémes puliszkát, a mazsolával kevert rizst. 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 


Népszerű bejegyzések