T-bone steak balzsamecetes-rozmaringos pácban





Ismét egy finomságot hozok Nektek. A nagy kultusznak örvendő T-bone steaket pihentettem most egy ízletes pácban. Jó szívvel ajánlom mind marha, mind pedig sertéshúshoz is ezt az egyszerű ízesítést. Fecóm nagy T-bone steak rajongó, én pedig egy igencsak levehető vagyok a lábamról egy porterhouse steakkel.

MI AZ A T-BONE STEAK?
Hátszínből (nagyobb rész) és bélszínből (kisebb rész) áll. Egy "T" alakú csont a keresztcsigolyából választja el az előbbi két részt.

Hozzávalók 2 személyre:

2 db 35 dkg-os T-bone steak

2 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring
1 ek. szárított oregánó
2 ek. mustár
1 dl olívaolaj
0,5 dl balzsamecet

őrölt fekete bors

Tálalás előtt Fleur de sel grande só


Hús a pácban! :-)
A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az oregánót, a mustárt, az olívaolajat, a balzsamecetet és alaposan összekeverjük az egészet. 

A T-bone steakeket megsózzuk és frissen őrölt fekete borssal is megszórjuk, majd a pácba forgatjuk és két ágacska rozmaringot is a húsok mellé rakunk. Aki szeretné fel is apríthatja a rozmaringot, de én jobban szeretem, ha egyben van ebben az esetben. 1 órát állni hagyjuk ebben a pácban, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihen a hűtőben lefedve a hús. 

Alaposan felforrósítjuk a serpenyőt. Ez ezt jelenti, hogy ha a tenyerünket a forró edény fölé tartjuk kb. 5 cm-es magasságban, akkor a felfelé áramló hő miatt csupán 4-5 másodpercig tudjuk ott tartani. A serpenyőt nem olajoztuk ki, a pácban található olívaolajra hagyatkozunk.

Jöhet a sütés. Ez természetesen mindenkinek az ízlésére van bízva.

Rare/véres: 52°C  2 perc oldalanként 
Medium/ rózsaszínre sütött 60°C  3-4 perc oldalanként 
Well done/ átsült teljesen átsült 75-80°C 5-6 perc oldalanként
(Függ a hús vastagságától és minőségétől!)

Nem forgatjuk feleslegesen a steaket, mindösszesen csak egyszer tesszük meg mindezt. 

Végül kivesszük a serpenyőből a T-bone steaket és megszórjuk vékonyan Fleur de sel grande sóval. Alufóliával lefedve 5 percig pihentetjük a húst. 

Tálaláskor grillezett zöldségeket kínálunk mellé.

Népszerű bejegyzések