1 000 Ft-ból 2 személyre - Karalábéleves húsgombóccal és töltött sütőtök
Itt a hónap vége és ha csak egy 1 000 Forintos bankjegyet találsz a pénztárcádban, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a bejegyzést. Amit garantálok, hogy pontos számokat, mennyiségeket és finom ételeket ajánlok a figyelmetekbe ennyi pénzért. Szeretnék ebből a bejegyzésből hagyományt teremteni és minden hónap utolsó napján meglepni vele benneteket!
Először jöjjön egy kis segítség a bevásárláshoz.
1. IRÁNY A PIAC!Sok-sok árut olcsóbban kaptok meg, mint a nagyobb boltokban és legtöbb esetben frissebbek is.
2. ÍRJATOK BEVÁSÁRLÓ LISTÁT!
Nem ciki egyáltalán! Rendezett gondolatokkal, pontos célokkal indultok bevásárolni. Kevesebb az esélye, hogy elcsábultok.
3. ISMERD MEG A KÍNÁLATOT!
Ne az első árusnál vegyél meg mindent! Szánj rá időt, hogy feltérképezd az összes lehetőséget. Sokszor a bejárathoz közel (vagy a frekventáltabb helyeken) drágábbak a termékek, beljebb pedig picit olcsóbbak. A minőségben pedig nincs különbség! Mind a kettő jó!
4. RAGASZKODJATOK A KÉRT MENNYISÉGHEZ!
Nem szeretem, ha például kérek 50 dkg darált húst/ felvágottat/ sajtot, akkor kapok 75 dkg-ot helyette. Időt szeretnék spórolni a felesleges méregetésekkel. Ez az első. Vetessetek egyszerűen vissza belőle, hisz ti sem fizethettek kevesebbet, mert úgy tartja kedvetek!
5. VÁLOGASSATOK MAGATOK!
Nem szeretem azokat a helyeket, ahol nem magam választhatom ki a zöldségeket, gyümölcsöket. Sok esetben belecsúsztam már, hogy rafináltan hibás vagy kevésbé friss darabokat kaptam. Ha magam válogatom, akkor nincs felesleges hulladék, nincs kidobásra ítélt zöldség.
BEVÁSÁRLÓLISTA:
1 kg sütőtök 199 Ft
40 dkg darált hús 400 Ft
1 db karalábé 150 Ft
1 csokor petrezselyem 50 Ft
20 dkg sárgarépa 40 Ft
10 dkg trappista sajt 140 Ft
1 db közepes vöröshagyma 20 Ft
--------------------------------
999 Ft
Bevásárlás ideje 2017.09.29.Budapest
Egy kis tervezéssel végül két fogás született a fenti összegből 2 személyre.
Néhány összetevőt nem számoltam, mert szinte minden háztartásban akad belőle és ezért nem veszünk meg külön egy egészet. Ha pedig sót, őrölt borsot és például olajat mégis vásárolni kell, akkor a fenti összeget kb. 500 Ft-tal növeli, amelyből hosszú távra tetemes adag marad.
AMI VAN OTTHON: víz, só, bors, valamilyen zsiradék (olaj, vaj, zsír...)

Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 2 személyre:
1 db karalábé
20 dkg sárgarépa (nekem 2 db volt)
10 dkg ízesített darált sertéshús a tök töltelékéből
1/3 csokor petrezselyem
só
őrölt fekete bors
1 ek. olívaolaj/ étolaj/ vaj/ zsír...
1,2 dl víz
A sárgarépát és a karalábét megpucoljuk és azonos darabokra felkockázzuk. A petrezselyem csokrot három részre felosztjuk. Az elsőt felaprítjuk a leveshez
Ízlés szerinte megsózzuk a levest és a felaprított petrezselyemzöldet is hozzáadjuk. Esetünkben 1/2 tk. sót használtam.
Felöntjük a zöldségeket vízzel és így főzzük 20 percig.
Ekkor a sütőtök összekevert töltelékéből kiveszünk 10 dkg ízesített darált húst. 6 kicsi gombócot formázunk belőle és a levesben 10 perc alatt kifőzzük.
Tálaláskor megszórjuk egy kevés frissen aprított petrezselyemmel a levest.
TIPP:
Ha van otthon elfekvő levestészta, akkor gazdagítsuk bátran vele a levesünket. Egy maréknyi bőven elegendő!
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók 2 személyre:
1 kg sütőtök
30 dkg ízesített darált sertéshús
1 db vöröshagyma
1/3 csokor petrezselyem
só
őrölt fekete bors
10 dkg trappista sajt
A sütőtököt kettévágjuk és kikaparjuk a magjait. Egy tűzálló tepsibe helyezzük a zöldségeket. Én tömzsi, nem túl hosszú tököt választottam. Jobb tölteni.
Bekeverjük a darált húst. Ebből veszünk ki majd 6 kicsi gombócnyit a leveshez. 1/3 csokor petrezselymet felaprítunk, hozzá egy közepes fej vöröshagymát megtisztítunk és apróra vágunk. Ezeket a húshoz adjuk. 1/2 tk. sóval és 1/4 tk. őrölt fekete borssal ízesítjük az előbbieket. Alaposan összekeverjük. Természetesen a fűszerezést ízlés szerint alakítsuk ki.
Az utolsó 10 percben tesszük rá a reszelt sajtot a töltött tökökre. Maximumra vesszük a sütő fokozatát és 5-10 perc alatt rápirítjuk a sajtot.
Tálaláskor az utolsó 1/3 adag friss petrezselymet felaprítjuk és a levesre és a sült, töltött tökre elosztva megszórjuk azokat.
TIPP: Ha van otthon egy kis rizs, akkor főzzetek a töltelékbe vagy gazdagítsátok egy kis füstölt sonkával vagy gombával a keveréket.
TIPP: Ha van otthon egy kis rizs, akkor főzzetek a töltelékbe vagy gazdagítsátok egy kis füstölt sonkával vagy gombával a keveréket.
Próbáljátok ki bátran ezeket a recepteket!
Jó étvágyat kívánok hozzájuk!
Nyomtasd ki a bejegyzést!