Vargánya krémleves


Ha ősz, akkor itt az ízletes vargánya szezon. Nagyon szeretjük a krémleveseket. Elronthatatlanok, táplálóak és koncentráltan benne van minden íz az adott zöldségből vagy éppen gyümölcsből. Hirtelen ötlettől vezérelve készítettem el ezt a finomságot most, de a fotózása külön nevetésre ad okot.
Mikor döglik be a vaku infra kioldója? Persze akkor, amikor a létrán állva, fél kézzel a gépet tartva az ujjam az exponáló gombon, a másik kezemmel pedig öntöm a levest!
Még hogy milyen "könnyű" a gasztrofotózás! Beleizzadtam!😀


RÖVIDEN A VARGÁNYÁRÓL
A vargánya a tinorufélék családjába tartozó ehető gomba. Megfelelő időjárási viszonyok mellett május végétől október közepéig szedhetjük.  Leggyakoribb lelőhelye a tölgyesek, gyertyánosok, habár a legtöbb erdőben megtalálható. Egész Európában megtalálható.

Gesztenyebarna kalapjáról és barnás tönkjéről könnyen megismerhetjük. Kalapja akár 25 cm átmérőt is elérheti, a tönkje pedig a 15 cm-es magasságot.
Tárolhatjuk szárított vagy fagyasztott változatban.  
Felhasználása igen sokoldalú. 

Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.
Forrás: Wikipédia

Hozzávalók 4 személyre (kb. 2 liter leves):
Elkészítési idő: 30 perc 

25 dkg vargánya
25 dkg csiperke
10 dkg vöröshagyma
5 dkg rizs
1 dl tejszín
2 dkg vaj
1,5 l húsleves (vagy szárnyas alaplé)
1 tk. só
1/4 tk. őrölt fekete bors
1/2 tk. kakukkfű 

Tálaláshoz: pirított dió, pirított gomba, petrezselyem, ízlés szerint tejföl és sajt
  • A gombákat megmossunk és felnegyedeljük. A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
  • Egy lábasban a vajat felolvasztjuk és a gombákat a hagymával csupán néhány percig pirítjuk.
  • Majd sózzuk, borsozzuk a zöldségeket, kakukkfüvet szórunk rá, hozzáadjuk az 5 dkg rizst és felöntjük a húslevessel. 
  • Körülbelül 25 percig főzzük. A rizsnek teljesen puhának kell lennie. Ekkor lehúzzuk a tűzről a levest és  hozzáöntjük a tejszínt, majd simára turmixoljuk. Ha túl sűrű lenne a leves, akkor egy kis vízzel hígítjuk. 
Julia Child receptkönyvéből tanultam ezt a rizzsel való sűrítést. Sokkal krémesebb, simább és lágyabb lesz a végeredmény. Nagyon szeretem alkalmazni! 

A tálaláskor mindenki a saját ízlése szerint válasszon feltétet. Én most vargányaszeleteket pirítottam, továbbá egy kis petrezselymet, tejfölt és pirított diót tettem a tányérba. Így öntöttem föl a levessel! 


További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések