Canelé Bordelais



Ha Bordeaux felé visz benneteket az utatok, akkor ezt az apró édességet sehogy sem tudjátok kikerülni. A reptéren, az élelmiszerüzletekben, a bevásárlóutcákon, a kávézókban... tehát mindenhol találkozni fogtok vele. 

MI A CANELÉ?
Egy aprósütemény, amely Bordeaux egyik védjegye, de egész Franciaországban kapható. 
Kívülről karamellizálódott cukor vonja be a tésztát, belül pedig krémes, vaníliás és rumos ízű a tészta. Leegyszerűsítve egy rézformában sütött sodó. Kívül barna, belül okkersárga színű a sütemény.
Nekem olyan, mint egy tündéri, apró kuglóf a kinézetét tekintve.
Manapság a hagyományos ízesítések mellett találhattok igazán különlegeseket is vagy éppen csokoládéba mártott, esetleg narancsos caneléket is. 
Ugyanúgy fogyasztják egy kávé mellé, mint például egy pohár bor mellé.


CANELÉ TÖRTÉNETE
Gondoltátok volna, hogy 500 évvel korábbra nyúlik vissza az édesség története? 
Több történet is kering a canelé születéséről. 
Mivel híres bortermelő vidéken vagyunk, így korábban a borászok tojásfehérjével derítették a vörösborokat. A sárgája pedig a nyakukon maradt. Így esett, hogy egy tetemes adag tojássárgáját a Szent Eulália templombeli annunciáta nővéreknek adtak a borászok, ők pedig egy kis leleményességgel Bordeaux védjegyévé vált desszertet alkottak. 

A másik történet szerint, a kikötő környékén élő boreaux-i lakosok a rakodás során kiömlött alacsony fehérjelisztet összegyűjtötték és ebből készítettek apró édességeket a szegény gyerekeknek. Kicsi réz sütőformákban sütötték a canelét. 

Bárhonnan is eredeztethető ez a finomság, meg kell hagyni, hogy páratlan. Hosszú ideig a helyiek sütötték, majd hosszú évekre feledésben merült. 

Majd a 20. században ismét reneszánszát kezdte élni. 1980-ban került ismét a köztudatba és hihetetlen népszerűségre tett szert.
1985-ben 88 boirdeaux-i cukrász ült össze és lefektették a ma ismert canelé de bordelais alapjait. Az általános receptet és a nevet rögzítették és így ismerik ezt az apró desszertet Párizstól kezdve, New Yorkon át egészen Osakáig... 
Az eredeti recept tojást, lisztet, cukrot és vajat tartalmazott. Az "újra felfedezés" során került bele rum és vanília a receptbe.
Továbbá a készítés folyamatát is meghatározták. Nagyon hideg tésztát, jéghideg bordázott réz formákba kell önteni, majd nagyon forró sütőben sokáig kell sütni és hagyni kell kihűlni.


Az eredeti canelé sütőforma rézből készül. A sok sütés hatására idővel a belseje fekete lesz. Különféle méretekben lehet kapni a formát. Darabra és szettben is megvásárolható külföldön.
Manapság már szilikon formaként is megvásárolható a forma akár itthon is, de természetesen nem az igazi.


A leghíresebb canelé üzletlánc Bordeauxban a Baillardran. Az egyszerű kicsi üzlettől kezdve, a képen látható pazar csodáig minden formában megtalálható. 1988 óta vannak jelen különféle a caneléjükkel, sőt még rézformákat is lehet vásárolni náluk. 
A weboldalukon pedig megtalálhatjátok az eredeti canelé receptjüket. 




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések