Mennyei citromos szelet


Húsvétkor olyan isteni citromos szeletet kóstoltam Nénikémnél, hogy eldöntöttem mindenképpen megosztom Veletek. Tipikusan olyan sütemény, amely eteti magát. Nem igényel semmiféle extra hozzávalót, bárhol beszerezhető alapanyagokból áll össze ez a finomság.

Elkészítési idő: maximum 90 perc

Hozzávalók egy 35x40 cm-es tepsihez:

4 db tésztalaphoz:

20 dkg cukor
10 dkg disznózsír
60 dkg liszt
2 db tojás
2 dkg szalalkáli
2 dl langyos tej

Töltelék:

40 dkg vaj vagy margarin
40 dkg porcukor
2 db citrom leve és reszelt héja
6 dl tej
6 ek. liszt
2 ek. cukor


Tetejére ízlés szerint porcukor!

➽ 60 dkg lisztet és 10 dkg zsírt elmorzsolunk, majd hozzáadjuk a 20 dkg cukrot, a 2 db tojást, a 2 dkg szalalkálit és 2 dl langyos tejet. Összegyúrjuk és 15 percet a hűtőben pihentetjük.

➽ 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Én mérleggel pontosan ki szoktam mérni ezeket. Egy lisztezett deszkán maximum fél cm vastag tésztát nyújtunk, pont akkorát, amekkora a tepsi. Ezt a tésztát nyújtófára feltekerjük és a 35x40 cm-es tepsi hátlapján megsütjük. Közepes fokozaton (gáznál kb. 4-es fokozat, villanynál kb. 180 °C). Figyelni kell sütés közben a tésztát. Ez nem vesz igénybe túl sok időt, kb. 15 perc. Miután kisültek a lapok félretesszük őket kihűlni. 

➽ A tölteléket vagyis a krémet készítjük el következő lépésben. A vajat vagy a margarint 40 dkg porcukorral habosra keverünk. Félretesszük.

➽ 6 ek. lisztet és 6 dl tejet csomómentesre keverünk. Belereszeljük a 2 db citrom héját és belefacsarjuk a citromok levét, továbbá hozzáadunk 2 ek cukrot. Ízlés szerint növelhetjük ezt az adagot, de nekem pont az tetszett ebben a sütiben, hogy nem volt túl édes. Tűzre tesszük és folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig kevergetjük. Félretesszük és hagyjuk kihűlni a krémet. 

➽ Utolsó lépésben a hideg krémet és a cukorral kikevert vajat alaposan összekeverjük, három részre osztva betöltjük a lapokat szépen sorban egy réteg kisült tésztalap, egy réteg krém. A végére tésztalap kerül. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk. 
Fogyasztás előtt egy-két nappal már megsüthető, hogy legyen ideje puhulni a tésztának. 

Kellemes sütögetést kívánok Nektek! 


További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/




                FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések