Marché des Capucins - Bordeaux gyomra


Akárhová visz az utam, legalább egy piacot mindenképpen meg kell látogatnom. Így készültem egy önálló, egyedüli piacfelfedező túrára! A Marché des Capucins piacot Bordeaux gyomrának is nevezik. 

A PIAC TÖRTÉNETE RÖVIDEN
 
Az első piacot 1749. október 2-án tartották ezen a helyen Tourny márki kezdeményezésére. Remek történeti bemutatót láthattok képekkel együtt a piac oldalán.
A forradalom után 1797-ben állt helyre a rend a piacon. Részben fedett helyen ekkor szarvasmarhákat is árultak hetente egyszer itt. 1857-ig folyamatosan fejlődött és alakult a piac. Egyre több élelmiszerárus jött ide és telepedett le a környéken.  
1863-ban Bordeaux város kezdeményezésére elindul a csarnok lefedésének első etapja. Az első lépések viszont az 1878-as párizsi világkiállítás után valósultak meg. Az ott felhasznált fémszerkezetből vásároltak és építkeztek. 2 pavilont építettek belőlük a tér két oldalán. Majd 1881-ban egy nagy vasból és üvegből készült galériával egyesítették a két pavilont.  
Az 1960-as években visszaesett a piac látogattsága a szupermarketek megjelenésével. Ennek ellenére folyamatosan fejlesztették a piacot. 1970-es évek közepén a halas részleget kicsempézték és korszerű hűtőkamrákat létesítettek. 1999-ben teljes felújításon esett át a piac, amely során elnyerte a ma is látható formáját. 


Most pedig megosztom veletek a személyes tapasztalataimat. Imádtam, hogy április végén már illatozó eperrel tömve volt a piac. Ez a látvány fogadta a csarnokba belépőket. 
Egy igazi gasztrorajongónak kész áldás ez a piac. Autentikus termékektől kezdve, a mindennapi húsokon át, a spanyol sonkákig és a halmokban álló fűszerekig mindent be lehet szerezni egy helyen kiváló minőségben. 

Mivel az Atlanti-óceán igazán közel van Bordeauxhoz, így rengeteg friss hal, tengeri herkentyű és arcachoni osztriga kapható. 
Arcachon település az atlanti-óceáni tengerpart déli részén egészen Spanyolországig húzódik. Az itt tenyésztett osztrigák Huitre Arcachonnaise néven kerülnek a vásárlók elé. Délebbi fekvése miatt itt a tengervíz melegebb, ezért alkalmas osztrigabébik nevelésére.
Magam is láttam Arcachonban osztrigatelepet. Túrákat szerveznek ezekre a helyekre, tenyésztőket lehet meglátogatni, kóstolókra lehet menni és a közelben még van egy múzeum is az osztrigatenyésztők számára. A piacra visszatérve ilyen tálakon kínálják az osztrigákat vajjal, bagettel és tetszőlegesen választható borral. Helyben el is fogyaszthatjuk. Akár itt a Chez Jean tengeri gyümölcsökre specializálódott helyen.
 


Ha egy kis finomsággal indítottuk a napot, után már érdemes a kosarunkat is alaposan megtömni. A piac egyik látványos eleme a nagy friss fűszerárus pult. Egyszerűen pazar és páratlan. Milyen jó lenne, ha itthon is csak úgy elugorhatna a piacra friss zöldfűszerért a háziasszony. 



Egy piacon a kínálat egyik alapvető váza a zöldség és a gyümölcs kínálat. Mindenből friss, mutatós portéka került a standokra. Tényleg nem találkoztam fonnyadt termékekkel. A színes répától, a francia retken át a rebarbaráig minden kapható. Beszéljenek helyettem a fotók.



A csarnok közepén egy rettentő kedves árus kínálja tradicionális Bordeaux környékén készült termelőktől származó áruit. Kiváló sajtok, kolbászok, felvágottak, borok, sörök, sajtokhoz passzoló lekvárok... Nagyon jót beszélgettünk, kóstolgathattam is és egyes termékekhez roppant részletes útmutatást kaptam.
 




Időben voltam, tehát nem zárás környékén estem be a piacra hétköznap, de több árus zárva tartott. Az egyik szívfájdalmam ez volt a sok-sok érdekesség mellett. Maison Seguin cukrászat már 1952 óta készíti ezeket az édességeket. Ezeket a finomságokat csak itt lehet kapni Bordeauxban. Kis tésztakosárba krém kerül, majd ezt egy forró vassal megsütik/karamellizálják a tetején. Egyébként a városban található még üzletük, érdemes oda ellátogatni, ha a piacon éppen nincs nyitva a stand.


Természetesen bort is lehet vásárolni. Igen széles választékot találhatunk a piacon belőlük. Többnyire vörösborok közül válogathatunk, de pezsgő, fehérbor és rozé is van a kínálatban.


 A húsos pultokra külön figyelmet kell szánni. Külön kaphatóak a szárnyasok, halak és sertés-marha-birka húsáruk. A szárnyasok közül a kacsa, tyúk, galamb, kakas és más különlegességek, mint például a vadszárnyasok is megtalálhatóak. Továbbá ezeken a standokon kapható még friss nyúlhús, sőt még teljesen előkészített, porciózott Foie Gras vagyis libamáj.
 






Néhány fotót megosztok a szépen előkészített marha, birka és sertéshúsos pultokról. A képen látható steakek igazán mutatós darabok. Be kell vallanom, hogy nagyon rendezetten sorakoztak mindenhol a pultban a húsok, sehol nem állt alattuk vér és még konyhakész pácolt, baconbe göngyölt, friss zöldfűszerrel ízesített termékeket is kaphattunk.


Most pedig jöjjenek a tengeri herkentyűk és a halak. Igazán változatos a felhozatal. Kagylók, csigák és a legkülönfélébb halak szerepelnek a kínálatban. Még friss tonhalat is vásárolhatunk. Nagyon tetszett, hogy a büszke tulajdonos még mutatta és mondat is, hogy nyugodtan fotózzam le a standját a sok-sok szép portékával. Annyira más a mentalitás, mint itthon.


Mivel Franciaországban vagyunk, így nem szabad megfeledkezni a sajtos pultokról. Én mindig teljes ámulattal figyelem a kínálatot. Nagyon édes ez a fotó. Már a legkisebbek is csodálattal figyelik a sajtos szekciót. Sőt az igazi mini gourmet úriember még jókedvűen kóstolgatott is. Bordeaux környékére jellemzőek a kecsketejből készült sajtok, de bátran kijelenthetem, hogy a világ legjobb sajtjait tesztelhetjük itt.
A sajtos pultoknál egyébként még lekvárokat, vajat, tejtermékeket is vásárolhatunk. 







Mivel a spanyol határ igen közel van, így elkerülhetetlen ez a hatás. A városban is több tapas bar, sonkás-boros hely fedezhető fel. Így a piacon is bátran kérhetünk vékonyra szelt pata negrát egy pohár borral.
 

Természetesen vannak még felvágottakat, pástétomokat árusító standok. Apró paté en croute (tésztába csomagolt pástétomok) sorakoztak a pultban a remek szalámik, sonkák mellett.


Külön tetszett, hogy a kiürült pástétomos porcelántálakat árulták. Nézzétek meg! Csupán 1 EUR-ért hazavihette az ember bármelyik tálat.

Mindezek mellett rengeteg más árus található még itt a virágostól kezdve, pékségen át, a fűszerkereskedőig. 




Mindent összegezve kihagyhatatlan és megkerülhetetlen pontja Bordeaux gyomra az ínyenc utazónak. Az osztrigát ki ne hagyjátok, sajtot kóstoljatok és édességekből is csemegézzetek. Merüljetek el ebben a mennyei falatokban gazdag világban!

 
Cím: 33800 Bordeaux, Franciaország Place des Capucins
Nyitva: K-P 6:00 -13:00
Szo-V 5:30-14:30-ig


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések