5 tradicionális finomság Bordeauxból - Epicerie le Comptoir Bordelais


Bordeaux egy igazán különleges hely. A kiváló bor, az Atlanti óceán közelsége a híres arcachoni osztrigatelepekkel, és a nem túl távol lévő spanyol határ mind-mind egy igazán különleges esszenciát eredményez a város kialakításának és gasztronómiájának. 

Ha 5 tradicinális finomságot szeretnétek kipróbálni, esetleg hazahozni a boron kívül, akkor most kaptok tőlem hozzá tippeket. A beszerzési hely pedig  Epicerie le Comptoir Bordelais gasztroüzlete. Itt minden autentikus finomságot megtalálhattok egy helyen. 


1. CONFIT

Húspástétom, amely különféle ízesítésben, méretekben kapható. Kacsa, liba, disznó húsból is készülhet. Zsírban eltett omlós húspástétom. A Confit de canard, vagyis a kacsából készült változat a legnépszerűbb. Reggelikhez vagy előételként kínálják.

2. CASSOULET

A második szintén üvegekbe zárt étel, amelyet akár a bőröndünkben is hazahozhatunk, az a cassoulet. 4-6 órán keresztül főzik a húst, a kolbászt, a szalonnát a fehér babbal. Itt is több fajta húsból készülhet a termék.  

Négy-hat óráig fő a híres cassoulet is, ezalatt az idő alatt a fehér bab jól összefő a hússal, a kolbásszal és a szalonnával.

Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/del-nyugat-franciaorszag-gasztronomiaja

Négy-hat óráig fő a híres cassoulet is, ezalatt az idő alatt a fehér bab jól összefő a hússal, a kolbásszal és a szalonnával.

Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/del-nyugat-franciaorszag-gasztronomiaja

3. CANELÉ BORDELAIS
 Ez az aprósütemény Bordeaux egyik védjegye.
Kívülről karamellizálódott cukor vonja be a tésztát, belül pedig krémes, vaníliás és rumos ízű a tészta. Leegyszerűsítve egy rézformában sütött sodó. Kívül barna, belül okkersárga színű a sütemény.
Nekem olyan, mint egy tündéri, apró kuglóf a kinézetét tekintve.
Manapság a hagyományos ízesítések mellett találhattok igazán különlegeseket is vagy éppen csokoládéba mártott, esetleg narancsos caneléket is. 
Ugyanúgy fogyasztják egy kávé mellé, mint például egy pohár bor mellé. Számtalan helyen, számtalan kiszerelésben és formában vásárolhattok belőle.


4. BOR 
Bordeaux és környéke híres a vörösborról az egyedi mikroklímának köszönhetően. Egy-két palackkal mindenképpen hozzatok haza belőle vagy kóstoljatok minél többet. Szinte nem lehet melléfogni. A Chateau Garreau borok kiváló választásnak bizonyulnak.
Château Garreau

Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/del-nyugat-franciaorszag-gasztronomiaja



5. SZARVASGOMBA
Vagyis a szarvasgombával készült termékek igazán híresek ezen a környéken. A szarvasgombás omlett páratlan, de többféle termék, olaj, pástétom is kapható. Egyikben sem fogtok csalódni.

 

A belvárosban sétálgatva rengeteg gasztrohelyet, gorumet boltot lehet felfedezni. A piacra még ki sem tette az ember a lábát és máris olyan tömény gasztroesszenciában volt részem, hogy csak kapkodtam a fejemet. 
Epicerie le Comptoir Bordelais gasztroüzlet kihagyhatatlan. Hívogató, széles áruválasztékkal rendelkezik. Az árak nem itt a legbarátságosabbak, de mindent egy helyen megkaphattok. Természetesen egy szimpla Auchanban is olyan választék van, hogy csak kapkodja az ember a fejét. Bárhonnan is szerzitek be ezeket a termékeket a lényeg, hogy ezek autentikus bordeaux-i finomságok.





ELÉRHETŐSÉGEK
Cím: 1 Rue Piliers de Tutelle, 33000 Bordeaux, Franciaország
Nyitva: 
H-Cs 10-18 h
P-Szo 9:30 - 19:30
V - Zárva





Népszerű bejegyzések