Mindennapi bevásárlás Bordeauxban


Bármely országba is visz az utam különös figyelmet fordítok a gasztronómiára. Elég széles spektrumban mozog ez a kalandozás, mivel soha nem hagyok ki egy piacot, egy helyi élelmiszer boltot és minimum egy éttermet/ street food lelőhelyet. Ebből az elegyből már egy szép keresztmetszetet kap az ember a helyiek étkezési szokásairól, alapanyagokról és az árakról. Sokszor a fejemet fogom, hogy külföldön mennyivel olcsóbbak bizonyos élelmiszerek az ottani magasabb bérekhez. Persze most ebből nem kreálok politikai kérdést, de valóban ott tartunk már, hogy ha Bécsbe kiugrik valaki bevásárolni, akkor sokkal jobb minőségű alapanyagokat vásárolhat lassan olcsóbban. Most Bordeauxban egy Auchan szupermarketbe tértem be. Ami ott fogadott igen lenyűgöző volt. Egyszerűen elérhető az üzlet a "B" jelzésű villamos Roustang állomásánál leszállva.
 
A bejáratnál szinte azonnal megvásárolhatjuk a napi friss bagettet 0,75 EUR-ért. Köze nincs az itthon árusítottakhoz. Valahogy mindig kívül roppanósak belül pedig puhák. Persze bagettből igen széles a választék. Mellette pedig azonnal a süteményekkel találkozhatunk Igazi francia klasszikusok közül csemegézhetünk, akár macaronra esik a választásunk, akár egy kis tarte-ra vagy éppen mille feuille-re. Csábító és friss volt a választék. Itthon eddig hasonló Auchan tematikával csak Szolnokon találkoztam. A sütemények között ott szerepel a helyi habos isler is, igényes, odafigyelve kirakodott minden árucikk és láss csodát még az áruház igazgatójával is találkozhat az ember, miközben ő is beszáll az ellenőrzésbe és rendezgetésbe.  De térjünk vissza Franciaországba. Kenyerek és péksütemények, sütemények széles választékából csemegézhetünk.


Számomra az áruház leglenyűgözőbb része a halas pult volt.  A választék igazán gazdag. Rákok, halak, Arcachonban tenyésztett osztriga, halnyársak, filék, sózott tőkehal, friss tonhal... Szóval minden, de szinte szó szerint értsétek, hogy minden halas - tengeri herkentyűs termék kapható itt. 
 

Ha Franciaország, akkor sajt. Ebből is kapható az üzletben a legváltozatosabb formában a krémsajtoktól kezdve, a faszénporba hempergetett sajton át, egészen a szőlőlevélbe burkolt változatig. Másik tradicionális étel a rotisseriektől (hússütők) vásárolt fűszeres, szaftos csirke vagy éppen fél csirke. Kinek mennyire van szüksége. Meg kell állapítanom, hogy egy átlagos élelmiszerboltban is igazán büszkék a franciák a saját termékeikre, minőségi alapanyagaikra. Ezeket fogyasztják és vásárolják is a mindennapokban, hiszen tudják, hogy tökéletesek.



A zöldséges pultnál a legváltozatosabb termékek kaphatóak, mindegyik hibátlan. Sőt narancsból akár friss narancslevet is facsarhatunk és ha aloe vera levélre van szükségünk, akkor azt is megkaphatjuk. Emellett friss fűszerből is széles választék található itt.



Bordeauxban az egyik hagyományos finomság az üvegekbe rejtett húspástétomok (confit) és a cassoulet. Az utóbbit 4-6 órán keresztül főzik és ezalatt a fehér bab kiválóan összefő a hússal, kolbásszal és szalonnával. Ezeket rejtik ezek az üvegek. A libamájat és a libamájból készült ételek kihagyhatatlanok azoknak, akik Bordeauxban járnak. Akár ilyen üvegbe zárt terrine-t is vásárolhatunk csupán néhány euróért. Még egy fontos termékre felhívnám a figyelmet. A fotón is láthatjátok az Abatilles ásványvizet, melyet szintén Arcachonból származik.

Spanyolország közelsége is érezhető hisz jobbnál jobb kolbászkákat és sonkákat vásárolhatunk.
Négy-hat óráig fő a híres cassoulet is, ezalatt az idő alatt a fehér bab jól összefő a hússal, a kolbásszal és a szalonnával.

Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/del-nyugat-franciaorszag-gasztronomiaja
Négy-hat óráig fő a híres cassoulet is, ezalatt az idő alatt a fehér bab jól összefő a hússal, a kolbásszal és a szalonnával.

Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/del-nyugat-franciaorszag-gasztronomiaja


Külön felhívják a vásárlók figyelmét a regionális specialitásokra. Ezekkel a helyi termelőket is támogatják.  A tojást is  közeli termelőktől szerzik be, természetesen az előírásoknak megfelelően csomagolva. Itthon most igazán elszálltak a tojásárak. Itt pedig 30 db tojást 3,56 EUR-ért vásárolhat meg a háziasszony.



Végül megemlíteném a készétel részleget is. Valljuk be itthon mindenféle rántott, olajban tocsogó gyors ételt tudunk vásárolni. Ha kész ételre vágyunk olykor horror összegért kínálják az élelmiszerboltok. Itt pedig 2-3 EUR-ért olyan egészséges, mikróban gyorsan felmelegíthető ételeket vásárolhatunk, amelyeket akár magunk is megfőzhetnénk. Raguk, halak körettel, húsok, húsgolyók. Egy rohanós nap végén 2 EUR-ért igazán megéri mindez. Ettől a környéktől nem túl messze a található az egyetem. Természetesen a fiataloknak is jól jön az igényesebb étel.



Összességében az volt az érzésem, hogy fényévekre járunk mi még ezektől a francia élelmiszerüzletektől. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges ételekre. Ezek ára is mérsékeltebb, de például a cukros üdítők vagy édességek már jóval drágábbak. Arra is van példa, hogy 2 literes valódi! narancslevet olcsóbban vásárolhatsz meg, mint egy Cola-t. Imádtam az üzletet, be is vásároltam egy gyors piknikhez, még egy gasztroújságot is vettem és csupán kicsivel fizettem többet, mint 3000 Ft.




https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!



Népszerű bejegyzések