La Cité du Vin - Felfedeztük Bordeaux Bormúzeumát


Csupán néhány napja érkeztünk haza a "bor fővárosából", de már rögtön indulnék is vissza. Bordeaux elvarázsol, magával ragad és függővé tesz. Őszinte leszek: álmomban sem gondoltam, hogy ekkora hatással lesz rám ez a környék. No de nem csak a páratlan szőlő nedű miatt. Kb. 30 percnyi utazással már Arcachonban találjuk magunkat az Atlanti óceán partján az osztrigatelepeknél. Egy másik irányba indulva szintén 30 percnyi utazásra Saint - Émilion hegyközséget és a híres bordeaux-i borvidéket fedezhetjük fel. A város maga káprázatosan sokszínű, az emberek roppant kedvesek, az ételek mennyeiek, a borok pedig kiválóak.

Első lépésben Bordeaux egyedülálló bormúzeumába invitállak benneteket, a La Cité du Vin-be. Több órányi, minden érzékre ható felfedezésben lesz része az idelátogatóknak és a végén egy pohár bor kíséretében a csodás helyi panorámát élvezheti az ember. 

De nem szaladnék ennyire előre!  2016. június 1-én nyitotta meg kapuit a Cité du Vin bormúzeum. Sokan futurisztikus külseje miatt a bilbaoi Guggenheim múzeum kistestvéreként emlegetik. Az épület a Garonne folyó partján fekszik. A 13 350 m² méretű Cité du Vin, a bor történetének különböző mérföldköveit és a Föld minden jelentősebb termőterületét mutatja be egyetlen 10 emeletnyi magas épületben. Az egész komplexumot a bornak szentelték.
 ELSŐ LÉPÉSEK

Az óriási előcsarnokban megvásároltuk a jegyet, kaptunk egy térképet és tájékoztattak bennünket, hogy mi mindent nézhetünk meg. A belépőjegy a múzeum mind a 20 termébe és a Belveder teraszra érvényes 20 EUR-ért. Továbbá egy kis borkóstolót is tartalmaz az ár.



Miután a hivatalos procedúrával végeztünk úgy azonnal liftbe szálltunk és a múzeum felé vettük az irányt. Ilyen beléptetőkapukon keresztül jutottunk be a kiállítótérbe. A bejáratnál audioguide szerkezetek álltak ingyenesen a rendelkezésünkre. 8 nyelv közül választhattunk. A legkézenfekvőbb az angol volt mindkettőnk számára. 

Most én leszek a bemutató "modell". Az egész eszköz akkora volt, mint egy mobiltelefon és a fülhallgató sem a hagyományos módon került a fejünkre. Minden egyes állomáson a képen látható ponthoz hozzá kellett érinteni az eszközt, ezután vagy a szöveget olvashattuk, vagy éppen a kiválasztott nyelven hallgathattuk az információkat, filmeket, bemutatókat!





A MÚZEUM


Most pedig virtuálisan térképezzük fel együtt a 3000 négyzetméteren elterülő, 20 teremből álló kiállítóteret.  Az évezredekre visszanyúló gyártási technológia bemutatásán túl a teljes borkultúra számos különböző szempontjára világítanak rá: társadalomtudományok, történelem, földrajz, művészet, vallás, etnográfia, filozófia stb. 

Évmilliókkal időszámításunk előtt kezdődött minden. A kőzetlemezek mozgása, a klímaváltozás, az emberi faj fejlődése, később a tudatos fölművelés mind hozzájárul a híres borvidékek kialakulásához. Ezt követhettük nyomon egy vetítés során. A következő állomás a világ termőterületeit bemutató asztal volt, ahol egy-egy híres borvidéket kiválasztva termelők meséltek az adott ország borkultúrájáról, szőlőjéről, termesztési körülményekről. Az asztalon virtuálisan lapozgatva még több információhoz jutottunk egy-egy vidékről.  



Továbbhaladva az E-Vine nevű virtuális szőlőtőkék közé barangoltunk. Itt a kicsi tabletek képernyőjét megérintve a leggyakoribb szőlőtípusokkal ismerkedhettünk meg pontos leírásokkal, fotókkal. Megdöbbentő, hogy milyen sok fajtája létezik ennek a gyümölcsnek.


Minden egyes állomásnak külön neve volt. A bor metamorfózisát követhettük nyomon a következőnél. Borkészítés folyamatát kísérhettük végig a hagyományos és a mai modern  eszközökkel, a borászok trükkjeibe is belecsippenthettünk egy kicsit. 


Bor porték fantázianévre hallgató fából készült óriási palackokban az érintőképernyős asztalon a borcsaládokkal, történetükkel, aromájukkal, híres fehérborokkal és vörösborokkal ismerkedhettünk meg. Így történt az a meglepetés, hogy országunk világhírű tokaji aszújával is találkozhattunk az egyik videóban.
A több méter magas palackok roppant látványosak. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy iszonyatosan jó képeket sikerült készítenem róluk. Örömmel sétáltam vissza egy-egy állomáshoz.



Logikus összeköttetésben voltak az állomások. Digitális képkeretekben szemügyre vehettük azokat a festményeket, amelyek a bor és a víz kapcsolatát voltak hivatottak bemutatni. Mindezt pedig vászonra is vitték. Ugyanis a tengeri szállítmányozás során számtalan alkalommal kereskedtek borral már az egészen korai időkben is. A szél segítségével jutottak el ezek a portékák egyik földrészről a másikra. Az animációs filmet egy igen látványos félkör alakú vásznon nézhettük végig padokon ülve. Az audioguide-unk segítségével megérthettük a szöveget. A terembe lépve automatikusan a filmecskéhez igazodva bekapcsolt a digitális tolmácsunk, így mindent megértettünk.
A teljesség igénye nélkül próbálom egy csokorba gyűjteni a főbb pontokat, de mesélni róla és átélni két külön dolog. Több órát töltöttünk ebben a múzeumban. Egy percig sem unatkoztunk és biztos vagyok benne, hogy egy következő alkalommal ismét találnék valami újdonságot. 


Számtalan vizuális csemegével lettünk gazdagabbak. Például az asztalra vetített vacsorával. Ha helyet foglaltunk az asztalnál akkor a szemben ülő szék támlájára vetítve egy ember kezdett mesélni a borról, hogy melyik nép miként koccint, hogyan kell a bort helyesen szervírozni vagy éppen mit takar egy-egy meghatározás. 
Több másik kivetítőn történelmi érdekességeket láthattunk, híres emberekhez kapcsolódó boros anekdotákkal lettünk gazdagabbak A Bacchus és Venus szekcióban egy kör alakú döntött óriásfotelben a plafont bámulva régi borral kapcsolatos szerelmes verseket hallgathattunk, szobor és festménykülönlegességeket láthattunk. Számtalan művészt ihletett meg a szerelem és a bor különleges kapcsolata.




A LEGKÜLÖNLEGESEBB
 
Életemben nem találkoztam még ennyire interaktív múzeummal. Szó szerint minden érzékre hat a kiállítás. 

A kedvencem "Az öt érzék büféje" névre hallgat. A borban felismerhető illatjegyekkel, az emlékekhez köthető illatokkal ismerkedtünk. Emellett a fehérborok és vörösborok változatos színvilágát is felfedezhettük.


Szimatra készen :-)


A kedvencem az üvegbúra alá zárt illatgyűjtemény volt. A fekete pumpát megnyomva és a réz tölcsérbe beleszagolva érezhettük a méz, a házi sütemény, a citrusok, de akár a régi könyvek, a bőrkesztyű illatát is. Az egyik részlegen ezek az ételek, tárgyak teljes valójukban jelen voltak. Egy másik asztalhoz továbbérve már digitális képernyők voltak a búra alatt, de a fenti folyamatot megismételve érezhettük az illatokat.



Rengeteg fotót készítettem és bevallom igen nehéz közülük választani. Szeretnék minél több általam tapasztalt élményt átadni nektek, hogy ti is a múzeum falai között érezhessétek magatokat. Ezért sikerült ilyen hosszúra ez a bejegyzés, de nem bánom.



Fehérbor, vörösbor, rozé. Megannyi színben pompázhatnak ezek az italok. Nem is gondoltam volna ezt a változatos színvilágot az egyedi ízek mellett. 




BORSZAKÜZLET



Jártam már jó néhány borszaküzletben itthon és külföldön is, de Bordeauxban jött el az igazi döbbenet. Pazar látvány fogadott a nem mindennapi boltban. A kör alakú teremben a falon sok száz palack sorakozott a világ minden tájáról. Még Magyarországról is több tétellel találkoztam, főleg Tokaj környéki borokkal, de a sokak által szeretett GERE termékek is helyet kaptak itt!





OLVASÓSAROK


Több, mint 1200 borral kapcsolatos irodalomhoz, albumhoz férhetünk hozzá ebben a szobában körülbelül 16 nyelven. Igazi kincsekre lehet bukkanni a polcokon. Ha nem is vásárolhatjuk meg ezeket a könyveket, de egy kényelmes fotelben kedvünkre olvasgathatunk.



WORKSHOP

A központ különböző workshopokat kínál felnőttek (ahol a borkóstoláson van a hangsúly) és gyerekek vagy diákcsoportok részére is. Ezekért külön kell már fizetni, de a bormúzeumban elköltött kóstoló örök autentikus élményt kínál. Mindezek mellett még a múzeum túrákat is szervez a környékbeli borászokhoz egy igazi szőlőbirtokra.   




BELVEDER TERASZ


A 8. emeleten, 35 méter magasan található a „Belvedere“ elnevezésű borkóstoló büfé, ahol a pohár borunkkal kezünkben gyönyörködhetünk a körpanorámás teraszon a város látványában. Több ezer üres borosüveg lóg a plafonról, mely már magában is igen egyedi látványt biztosít.  Ezekből egy monumentális csillárt hoztak létre.
A borkóstolóra rátérve 12 fajta bor közül választhatunk egy pohárral. Én természetesen egy bordeaux-i száraz vörösbort kértem, de nem csak francia borok találhatók ebben a válogatásban. Viszont a legjobb mindebben, hogy ezeket palackozott italokat meg is vásárolhatjuk a múzeum egyedülálló borüzletében.

Aki megéhezett a nagy túra után, az mindenképpen töltsön el egy étkezésnyi időt a La Cité du Vin stílusos éttermében. A mennyei falatok mellett még páratlan kilátás is társul az ételek mellé.    




Íme a látvány a teraszról. Még a felhőknek sem sikerül beárnyékolni ezt a csodás kilátást és ezt a páratlan és felejthetetlen élményt! 
Arra biztatlak benneteket, hogy ha Bordeaux felé visz az utatok, akkor ezt a múzeumot mindenképpen látogassátok meg!







Információk:


Cím: La Cité du Vin 150,134, Quai de Bacalan 33300 Bordeaux

Web: https://www.laciteduvin.com/en


Nyitva: H-V 10-19 óra


Belépőjegy ára: 20 EUR/ fő, amely tartalmazza a múzeumlátogatást és egy pohár bort a Belvedere teraszon az épület tetején.

Népszerű bejegyzések