Hogyan válasszunk éttermet?

 


Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek legyen szó hazai vagy külföldi étterem látogatásról.
Amikor szeretnék valami új kulináris kalandozásra indulni, akkor alaposan utánanézek a helynek. Mindannyiunk számára igazi szamárvezető az internet. Már a legapróbb vendéglátóhelyekről is írnak egy-két sort a világhálón és minimális olyan cég van, aki ne lenne jelen a közösségi médiában. Természetesen ezeket az információkat osztani kell, mert olykor trollkodás vagy rosszindulatúság, hovatovább üzleti rivalizálás szüli ezeket a bejegyzéseket. 

1. ISMERŐSÖK
Elsődlegesen ismerősök véleményére szeretek hagyatkozni! Aki nekem valamilyen éttermet, kifőzdét, talponállót ajánlott, az általában mindig úgy is volt! Tehát nem csalódtam! Őszintén elmondják, ha mondjuk a tányér csorba, a helyiség régimódi, de az étel az finom. De azt is, ha csak a hírverés volt nagy és a jó marketing mögött nincs tartalom. Ez a leghitelesebb forrás számomra!

 


2. INTERNET
Ezután jön csak az internet. Akár külföld, akár belföld először megnézem az adott étterem weboldalát, kínálatát, történeté és a közösségi médiában található platformjait. Itt rákeresek a véleményekre, értékelésekre. 
Tripadvisor, Google véleményeket is átfutom. Ebből már láthatom, hogy túlnyomó részben pozitív élményeket osztanak meg a vendégek vagy éppen negatív irányba billen a mérleg.  Természetesen az itt található posztokat sokszor osztani kell. Több vendéglátóstól hallottam már, hogy sokszor a konkurencia húzza le az értékeléseket. Ezt azért gyorsan át lehet látni ha mondjuk van 100 elégedett vendég és 1-2 pedig leírja azt, hogy hajszál volt a levesben vagy még éppen kukorékolt a sült kakas, mert annyira nem volt átsütve. 

Ezután jöhetnek a díjak, elismerések, szakmai cikkek az adott vendéglátóhelyről és az éttermet vezető séfről. Nem csak Michelin csillagos éttermeket veszek górcső alá. Sőt! A csárdától kezdve, a fine dining éttermen át, a szerb piaci sütödéig minden megtalálható nálam. 
Mivel ez egy gasztroblog, így szép számmal találhattok vendéglátóhely ajánlót. Tényleg csak olyat osztok meg, amelyekben nem csalódtam. Negatív kritikát pedig ritkán írok le, sőt a legtöbb fel sem kerül a blogra. Egyik oka, hogy ez jó hírnév megsértése miatt perbe fogható az ember, a másik pedig, én nem akarok olyan felület lenni, ahol állandó a fröcsögés. Természetesen megosztom azt is, ha egy adott étteremnek van némi módosítandója az én szemszögemből, de minden esetben kulturált formában.
 
3. TAPASZTALAT
Ha sem ismerős nem tud nyilatkozni, sem pedig az internet nem áll rendelkezésünkre, akkor marad a tapasztalat. 
Falat támasztó pincér, üres asztal nem túl jó ómen a belépésre. Külföldön mindig azt keresem, hogy hová ülnek be a helyiek, hol vannak sokan. 
Természetesen ez lutri és egy adag szerencse is kell ebben az esetben, de már egy jó támpontot ad. Ilyenkor megéri várni is akár egy-egy szabad asztalra. 



Röviden ezek a legfőbb támpontok számomra és csak ezek után jöhet a tesztelés!
Remélem egy kicsit a segítségetekre tudtam sietni ezekkel az ötletekkel, ha éppen étteremválasztáson töritek a fejeteket! 



https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldog_kukta/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések