Levendulát a konyhába!


Volt szerencsém egy véletlen folytán a tihanyi levendulaszüreten részt venni. Egyszerűen bámulatos az óriási, illatozó levendulamező. Sokan dekorációként, szekrénybe molyok ellen, kozmetikumokba, szappanba, de ne felejtsük el a gasztronómiai értékét sem. Számtalan módon használhatjuk fel és ha egy kis inspirációt szeretnénk gyűjteni, akkor érdemes Tihany utcáin sétálni és az árusok portékáit szemügyre venni.
 

A legváltozatosabb formában, akár készen is megvásárolhatjuk a finomabbnál finomabb gasztrotermékeket. Kerülhetnek lekvárba (eperrel például kiváló elegyet alkot), méz, szörp, zselé is készülhet belőle és ahogy a fotón is láthatjátok még sörbe is kerülhet egy kicsi vagy éppen likőrbe.
Emellett fagylalt, sütemény, cukorka is kerülhet belőle, tehát gasztronómiai szempontból is igen sokoldalúan felhasználható.


Annyira szeretem a levendulát, hogy a házunk bejáratánál végigültettük pár éve az ágyást levendulával és nyaranta illatozó levendulaágyás mellett sétálhatnak be a hozzánk betérők. 

De mire használhatjátok otthon a levendulát?
- gyúrjátok bele linzertésztába
- készítsetek levendulakrémet vagy például levendulás panna cottát
- eper és citrom a levendula barátja
- levendulafagyi is mennyei ha jól készítik
- levendulaszörp és zselé egyszerűen kivitelezhető 
- sőt levendulás sóágyon is sütöttem már citromos csirkét
- nyári gyümölcsökkel vegyítve (például karamellizált barackkal)
- a levendulás almás pite pedig fenomenális


Ez csak néhány opció. Viszont vegyétek figyelembe, hogy a szárított levendula íze sokkal intenzívebb, mint a frissé. Tehát érdemes óvatosan bánni vele.
A fentiek mellett találkoztam már levendulás sajttal és krémsajttal is. Ennél még extrémebb változat a levendulát tartalmazó fűszerkeverék. Ezeket szárnyasokhoz, sőt vadszárnyasokhoz jó szívvel ajánlom! Ez a rövid összefoglaló abban segíthet nektek, hogy ne csak illatozó csokrocskaként tekintsetek a levendulára, hanem így fel tudjátok fedezni a virág gasztronómiai értékét is. 
Ha inspirációra van szükségetek, akkor irány Tihany!



Népszerű bejegyzések