10 érdekesség a tonhalról

Kékúszójú tonhal

A hazai konyhákban kevésbé ismert halfajta a tonhal. Leginkább a magas beszerzési ára miatt kevésbé népszerű és az elkészítési ötletekben is szűkölködnek a háziasszonyok. 
A mai bejegyzésben 10 olyan érdekességet gyűjtöttem egy csokorba, amelyből egy kicsit bővebben megismerhetitek ezt az igazán ízletes halat. A külföldi halpiacokon egyáltalán nem ismeretlen portéka a tonhal, sőt ahogyan a fenti fotón is láthatjátok még az éttermek is örömmel hirdetik, hogy ma bizony tonhal kerül az étlapra. Ezt a képet idén Bordeaux éttermekkel sűrűn tűzdelt utcácskáiban készítettem.
Most pedig jöjjenek az érdekességek. 

➽ A tonhalat gasztonómiai szempontból két legismertebb fajtára bontjuk, kékúszójú és a sárgaúszójú tonhalra. De biológiai szempontból jóval több alfajt ismerünk. 

KÉKÚSZÓJÚ TONHAL
A kékúszójú tonhal az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén, valamint a Földközi-tengerben és a Fekete-tenger déli felén honos. Az Atlanti-óceán nyugati felén a kanadai Új-Fundland és Labradortól a Karib-térségen és a Mexikói-öblön keresztül, egészen Venezueláig és Brazíliáig található meg. 
A kifejlett állat testhossza átlagosan 200 centiméter, de 458 centiméteres példányt is fogtak már. A felnőttkort 97-110 centiméteresen éri el. Az eddigi legnehezebb példány 684 kilogrammot nyomott. A hátúszóján 12-14 tüske és 13-15 sugár, míg a farok alatti úszóján 13-16 sugár ül. 39 csigolyája van. A két hátúszó közül a második a magasabb. A mellúszói testéhez képest eléggé rövidek. Van úszóhólyagja. Az oldalai és hasi része ezüstös-fehérek, több színtelen keresztcsíkozással és pontozással. Az első hátúszó sárga vagy kékes, a második vörösesbarna színű. A farok alatti úszó és szürkéssárga fekete szegéllyel. A felnőtt halnál a farokúszó tövénél levő erősítő csontos képződmény fekete. Összetéveszthető főleg fiatal korábban más tonhalakkal.  
Általában 100 m-es mélységben él legfeljebb 32 évig.
Becslések szerint egy 205 centiméteres nőstény 13-15 millió ikrát rakhat szaporodáskor. Általában nyáron ívik.
A világ legnagyobb halpiacán, a tokiói Cukidzsi halpiacon például szó szerint több tízmillió Forintnak megfelelő összeget képesek kifizetni egyetlen jó minőségű kékúszójú tonhalért. A hús kilója több százezer forintba kerül. Igazi ínyencség. Sushibárok versengenek ezért a halhúsért. A sushi minőségű tonhal a legdrágább. 



SÁRGAÚSZÓJÚ TONHAL
A sárgaúszójú tonhal az összes óceán trópusi és szubtrópusi részén megtalálható. A kifejlett állat testhossza átlagosan 150 centiméter, de 239 centiméteres példányt is fogtak már. A felnőttkort 78-158 centiméteresen éri el. Az eddigi legnehezebb példány 200 kilogrammot nyomott. A hátúszóján 11-14 tüske és 12-16 sugár, míg a farok alatti úszóján 11-16 sugár ül. 39 csigolyája van. A mellúszói közepesen hosszúak. A hal színezete fémesen fekete vagy sötétkék, a hasa felé indulva előbb sárga, utána pedig ezüstös. A hason körülbelül 20 darab függőleges, de szaggatott csík van. A hátúszók és a farok alatti úszó sárga színűek.
Az ívási időszakban a nőstény többször is rakhat ikrákat. Általában nyáron ívik. Az ikrák szabadon lebegnek a nyílt vízen. A sárgaúszójú tonhal A sárgaúszójú tonhallal találkozhatunk leggyakrabban a halas pultokon, hazai kereskedési helyeken olcsó áron. 

Több évtized alatt jelentősen megcsappant ezeknek a halaknak a száma. Mindkét faj esetében igaz, hogy rajta vannak a vándorló tengeri halakat védelmező, úgynevezett Annex I of the 1982 Convention on the Law of the Sea határozat listáján; ennek ellenére ipari méretben halásszák. A sporthorgászok is kedvelik. Tenyésztése érdekében kísérletek folynak. 
Forrás: Wikipédia 

➽ A tonhal ragadozó hal. Apró halakkal és puhatestűekkel táplálkozik, tehát a ragadozókra jellemzően tömör húsa van. Testük 3/4 része izom. Jól grillezhető/ süthető. 

➽ A tonhal a japán gasztronómia elengedhetetlen része. Sushi makit, sashimit, nigirit előszeretettel készítenek belőle. Életemben először a párizsi Le Cordon Bleu főzőiskolában kóstoltam tonhal sashimit. A piacon együtt vásároltuk meg a halat és Frederic Lesourd séf és az iskola tanára készítette el ezt a fogást számunkra. 
A sashimi vékonyra szelt nyers tonhalszeletekből áll, melyet előételként tálalnak és például szójaszósszal, rizsecettel ízesítettek esetünkben.




➽ Sokan konzervként fogyasztják a tonhalat. A legismertebb márka a Rio Mare ebben a kategóriában, amely 100% tonhalat tartalmaz. Általában minél drágább egy konzerv, annál több tonhalhúst van benne. Egyébként más fajta olcsóbb halhússal keverik a konzervet. Ez a bonitó hal, amely tonhalakkal rokonfaj. Gyakran ezt adják igazi tonhalhús helyett azok, akik meg szeretnék vezetni a vásárlót.  Olívaolajban vagy sós lében teszik el a halat.

➽ Serpenyőben sütve, grillezve, nyersen, füstölve vagy konzervként fogyasztják ezt a húst. 


➽ Tonhal húsa Omega 3 zsírsavakat, magnéziumot, B vitaminokat, szelént tartalmaz a legnagyobb mennyiségben. Minél magasabb az olaj tartalma a húsnak annál sötétebb vörös a színe. A világosrózsaszíntől, a piroson át, egészen a sötét vörösig terjedhet a színe. Ez a mioglobin nevű oxigént megkötő molekulától van.

➽ Diétázók és sportolók egyik kedvenc húsa, mert magas proteintartalma mellett alacsony az energiatartalma. Csupán 198 kcal van 100 g húsban.

➽ Az angol neve a tonhalnak tuna, amely a görög "tonnos" szóból származik. Jelentése gyors. Bizonyos tonhalfajok akár 99 km/h sebességgel is képesek úszni. A tenger Ferrarijaként emlegetik.

➽ A tonhal azért olyan mozgékony, mert az élete múlik rajta. Kopoltyúi csak mozgás közben működnek, konkrétan alvás közben is úszik ez a hal.  

➽ Mesterséges körülmények között igen nehéz szaporítani a tonhalat. Csak 12 éves korukra érik el az ivarérett kort ezek a halak. Nagy területigényük van!




             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések